Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της Αθηνάς Χατζή με τίτλο Η θάλασσα έφυγε.

Η ιστορία του Γιάννη που του άρεσε να φοράει την κουκούλα του και να περιφέρεται στα βουνά και στο αθηναϊκό άστυ και που δήλωνε εισοδηματίας, ενώ ήταν αισθηματίας.
Της Νταίζης που ήταν Αλικολόγος, αλλά τον «Λευτέρη» τον παραδεχόταν μόνο απ’ τη Μοσχολιού.
Του Σίμου που έκρυβε ξυραφάκια σε νεράντζια και ζωγράφιζε νεράιδες σε τοίχους.
Της Άννας που είχε ξεχάσει πως υπήρχε και ζούσε λάθρα και καταχρηστικά ανάμεσα στους ανθρώπους.
Του Τάκη, εξ ορισμού μοιραίου και γόη και εκ του αποτελέσματος αχάριστου.
Και κάμποσων άλλων που βρέθηκαν στη δίνη της Ιστορίας που γράφτηκε στις πλάτες τους χωρίς να τους ρωτήσει αν επιθυμούσαν να γίνουν ήρωες και χωρίς να έχει πρόθεση να τους ηρωοποιήσει έτσι κι αλλιώς.

Μια απλή ιστορία για μια πόλη, μια χώρα και ένα ερωτικό τρίγωνο που, όπως όλα τα ερωτικά τρίγωνα, υπήρξε κατ’ ουσίαν πολύγωνο.

Η Αθηνά Χατζή είναι Διδάκτωρ Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης University of California Berkeley και Συγγραφέας. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Berkeley, Πατρών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι Δημιουργός και Συντονίστρια του Προγράμματος Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Ιστορία της Προϊστορικής Τέχνης του Αιγαίου, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, είναι Ερευνήτρια στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η Δρ Χατζή έχει διατελέσει υπότροφος των Ιδρυμάτων Fulbright, Ωνάση, Ι.Κ.Υ., της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα για τις πτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της, αλλά και ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια. Από το 2007 έχει συμπεριληφθεί στην εγκυκλοπαίδεια προσωπικοτήτων Who is Who Greece. Έχει συνεργαστεί με πολλούς πολιτιστικούς οργανισμούς, μεταξύ άλλων το Υπουργείο Παιδείας, την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ενίοτε επιμελείται εικαστικές εκθέσεις. Δημοσιεύει διεθνώς σε θέματα τέχνης, αρχαιολογίας και ανθρωπολογίας και καλείται να δώσει διαλέξεις στα θέματα αυτά σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, όπως το Πολυτεχνείο της Βαρκελώνης, το Πανεπιστήμιο Kenyon των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας. Επί του παρόντος, μελετά την πρωτοκυκλαδική γλυπτική και το σύγχρονο αθηναϊκό γκράφιτι. Έχει μεταφράσει βιβλία τέχνης, ιστορίας και κοινωνικών επιστημών. Στις δημοσιεύσεις της συγκαταλέγεται ο τόμος Space and Time in Mediterranean Prehistory (Routledge, 2013). Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα Η ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΑΣ (2005) και LA SAGRADA FAMILIA (2009). Πρόσφατα συνέγραψε το σενάριο της ταινίας μεγάλου μήκους Άτις, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Άντυ Παπαδημητρίου.

Η Αθηνά Χατζή μιλάει για το μυθιστόρημά της “Η θάλασσα έφυγε”