Το τοπίο είναι χώρος, έκταση, ένα πεδίο, μια ανάμνηση, μια νοσταλγία, ένα βλέμμα, ένας τοίχος. Το τοπίο δε χωρά σε αυστηρά όρια, δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι μια ανοιχτή εννοιολογική και υποκειμενική αντίληψη και δεν έχει όρια, σύνορα ή αποκλειστικότητα. Η ματιά του καθενός, η παρατηρητικότητα του, ο χωροχρόνος στον οποίο έγκειται, σε τι θα περάσει τον χρόνο του, όλα αυτά δημιουργούν ένα τοπίο, μια διάσταση. Οι δημιουργοί ορίζουν την αρχή και το τέλος.

Αν περιγράψουμε την «απερίγραπτη» έννοια του τοπίου, κάπως έτσι ανοίγουμε ένα πορτάκι στη φαντασία μας να παρατηρήσει «τοπία» της επιλογής της μέσα στο σπίτι, σε μια γωνία, σε ένα δωμάτιο, σε ένα τραπέζι, αλλά και έξω στο μπαλκόνι, στη ρωγμή του πατώματος του μπαλκονιού, στο δέντρο απέναντι, στο φωταγωγό, στο πάρκο, που θα πάμε βόλτα το σκύλο μας. Το τοπίο είναι ένα milieu της υποκειμενικής μας αντίληψης.

Τώρα, που μένουμε σπίτι και υπάρχει όσο ποτέ η ανάγκη επαφής, ας χρησιμοποιήσουμε την τέχνη της φωτογραφίας για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και ας αποτυπώσουμε το τοπίο, μετατρέποντας το στο εκφραστικό μας μέσο και τα social media στο παράθυρο επικοινωνίας μας.Αναρτήστε, μικροί και μεγάλοι, τις φωτογραφίες σας κάνοντάς μας tag στο instagram (@theocharakis_foundation) ή στο facebook (@thf.gr) έως τις 30 Απριλίου και ας μιλήσουμε μέσω της τέχνης. Οι φωτογραφίες σας θα γίνουν stories στα κοινωνικά μας δίκτυα.

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποστηρίζει έμπρακτα το #μένουμε_σπίτι.

Για να παρακολουθήσει διαλέξεις με θέμα “Η ιστορία της Όπερας” από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Φώτη Παπαθανασίου:

www.youtube.com
www.youtube.com

Για να παρακολουθήσει αφηγήσεις παραμυθιών από την Σάσα Βούλγαρη:

www.facebook.com
www.facebook.com
www.facebook.com

Για να μυηθεί στα μυστικά της συντήρησης των έργων του Σπύρου Παπαλουκά, από την Συντηρήτρια-Μουσειολόγο, Ελίζα Πολυχρονιάδου:

www.youtube.com

Για να περιηγηθεί ο επισκέπτης στην τρέχουσα έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη «Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ελληνική Ζωγραφική 20ος αι.», από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη:

cliomusetours.com

Για να περιηγηθεί στην συλλογή έργων του Σπύρου Παπαλουκά:

artsandculture.google.com

Για να ξεναγηθεί στις περιοδικές εκθέσεις του Ιδρύματος Θεοχαράκη:

www.youtube.com

Για να ανακαλύψει χρήσιμες πληροφορίες, δραστηριότητες και παιχνίδια:

synthesis.ipet.gr

Μπορεί να είμαστε απομακρυσμένοι αλλά παραμένουμε ενωμένοι!


Photo credits: Βασίλης Γεροντάκος