Το LARP είναι ένα είδος συμμετοχικού παιχνιδιού ρόλων σε εναλλακτικές πραγματικότητες, χωρίς να είναι απλώς ένα παιχνίδι μεταμφίεσης. Τα μέλη των LARP κοινοτήτων εμπλέκονται σε προσομοιώσεις, εμπνευσμένες από φανταστικές ή πραγματικές καταστάσεις και αλληλεπιδρούν με άλλους παίκτες σε ένα σενάριο με «κανόνες» που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των παικτών.

Τα LARP ποικίλλουν, από παιχνίδια σε μικρές ομάδες, μέχρι μεγάλα δημόσια event με χιλιάδες παίκτες, που μπορούν να διαρκέσουν έως και αρκετές ημέρες. Τα τελευταία χρόνια το LARP αποκτά ρόλο στη σύγχρονη τέχνη και φιλοξενείται από μεγάλα μουσεία (Tate, V&A κ.α.). Πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το LARP ως μία συμμετοχική στρατηγική που μπορεί να εξερευνήσει και να αμφισβητήσει κοινωνικούς ρόλους και πλαίσια.

Η 6η Μπιενάλε της Αθήνας, ΑΝΤΙ, φλερτάρει με την ιδέα του θεσμού της τέχνης ως LARP προσκαλώντας καλλιτέχνες που πειραματίζονται με το είδος.

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες της LARP community, ο Ed Fornieles μας καλεί να γνωρίσουμε τον κόσμο του LARP και να γίνουμε ένας από τους ήρωές του στο LARP που σχεδιάζει για το ΑΝΤΙ, με «σκηνικό» την πόλη της Αθήνας.

Aπό την ερχόμενη Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, ο Fornieles διοργανώνει μαζί με την καλλιτέχνιδα Nina Runa Essendrop, που προέρχεται από την κορυφαία σκηνή LARP της Σκανδιναβίας, δύο workshop LARP παιχνιδιού. Για να λάβει μέρος κάποιος, δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία σε LARP, ούτε στην υποκριτική, παρά μόνο η διάθεση συμμετοχής.

Αναλυτικότερα, την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης 17.00) πραγματοποιείται το workshop STRANGERS με τη Nina Runa Essendrop. Το σενάριο είναι το εξής: Δύο πολιτισμοί γειτονικών χωρών. Δεν είναι ούτε φίλοι, ούτε εχθροί –ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του. Και τότε, η καταστροφή πλήττει τη μία χώρα, αναγκάζοντας τους κατοίκους της να εκτοπιστούν και να αναζητήσουν καταφύγιο στους ξένους γείτονές τους.

Το παιχνίδι Strangers είναι ένα αφηρημένο LARP που χρησιμοποιεί μεθόδους όπως η νοηματική γλώσσα και οι απλές κινήσεις για να εισαγάγει τους παίκτες σε δύο πολιτισμούς, προκαλώντας το αίσθημα του ανήκειν ή όχι σε αυτούς. Στόχος του είναι να εξερευνήσει πώς οι πρόσφυγες προσπαθούν να ενταχθούν και ποιες είναι οι αντιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων του πολιτισμού στον οποίο προσπαθούν να ενταχθούν.

Συμμετέχοντες: 8-14 άτομα
Σύστημα: Blackbox LARP
Είδος: Δράμα
Γλώσσα: Αγγλικά

Από τη Δευτέρα 3 έως την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου (ώρες 18.00-21.00), ο Ed Fornieles και η Nina Runa Essendrop διοργανώνουν εργαστήρια για την ανάπτυξη ενός LARP που θα πραγματοποιηθεί ως περφόρμανς στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας, ΑΝΤΙ. Αναζητούν 5-8 συμμετέχοντες να πειραματιστούν με το παιχνίδι ρόλων σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εργαστηρίων θα αναπτυχθεί ένας χαρακτήρας καθώς και οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν στην τελική περφόρμανς. Και για αυτό το workshop δεν απαιτείται εμπειρία σε LARP, ή γνώσεις υποκριτικής, το σημαντικότερο είναι οι συμμετέχοντες να είναι ανοιχτοί στην εμπειρία. Οι συνεδρίες θα διαρκέσουν περίπου μισή ημέρα, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλων.

Συμμετέχοντες: 5-10 άτομα
Σύστημα: Ανάπτυξη εργαστηρίου LARP
Είδος: Πειραματικό
Γλώσσα: Αγγλικά

Και τα δύο workshop πραγματοποιούνται χωρίς κόστος συμμετοχής

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Ο Ed Fornieles είναι Βρετανός καλλιτέχνης. Δημιουργεί δυναμικά μοντέλα χρηματοδότησης βασισμένα σε κρυπτονομίσματα. Στα έργα του χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ παρουσιάζει εγκαταστάσεις, γλυπτά και περφόρμανς. Στις περφόρμανς του συχνά χρησιμοποιεί στοιχεία LARP (live action role play) με επιρροές από τον κόσμο του Ίντερνετ.

Η Nina Runa Essendrop κατάγεται από τη Δανία. Σχεδιάζει LARP και είναι καλλιτέχνιδα με μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο, το χορό και την περφόρμανς. Στη δουλειά της δίνει έντονη έμφαση στην κίνηση, τις αισθητήριες εμπειρίες και τη σημασία της σωματικής δράσης. Η Νίνα είναι ενεργή στην κοινότητα του Nordic LARP. Έχει σχεδιάσει και παράγει blackbox LARP, freeform παιχνίδια, LARP μεγάλης κλίμακας και φεστιβάλ LARP και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση ΑΝΤΙ

26 Οκτωβρίου – 9 Δεκεμβρίου 2018

Η 6η Μπιενάλε της Αθήνας φλερτάρει με τον όρο, τη στάση, την (α)πιθανότητα του ΑΝΤΙ. Τι σημαίνει αντίθεση σήμερα; Τι ταυτότητες κατασκευάζει; Η έκθεση εξετάζει τα σύγχρονα φαινόμενα του ΑΝΤΙ, όπως τις μορφές αντιπολίτευσης στην πολιτική, στη σύγχρονη κουλτούρα, στην τέχνη, στην κοινωνία γενικότερα. Πώς ορισμένοι πόλοι μεταξύ της αντίδρασης και της προόδου αρχίζουν να μετατοπίζονται. Η 6η Μπιενάλε φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα screenshot αυτής της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής σήμερα.

Ο χώρος της έκθεσης θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να επισκεφθεί τα «devices», επιβλητικές πραγματικότητες, παραλλαγές χώρων της καθημερινής ζωής: το γυμναστήριο, το γραφείο, τα κοινωνικά δίκτυα, τους διαδρόμους του αεροδρομίου, το κλαμπ. Ένα εντελώς πρωτότυπο περιβάλλον που δεν θα εκθέτει απλώς έργα, αλλά θα χαρακτηρίζεται από διαδραστικότητα και θα προσφέρει βιωματικές εμπειρίες.

Η 6η Μπιενάλε της Αθήνας, ΑΝΤΙ, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής. Διοργανώνεται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020» του ΕΣΠΑ.


Διαβάστε επίσης:

ANTI: Η Μπιενάλε της Αθήνας επιστρέφει τον Οκτώβριο

6η Μπιενάλε της Αθήνας: Τι σημαίνει να είσαι ΑΝΤΙ