Ποιος αποφασίζει για το δημόσιο χώρο; Τι λόγο έχουν οι/η κοινότητες/α στην επιλογή των έργων τέχνης που βρίσκονται σε αυτόν; Αντίστοιχα, ποια είναι τα όρια της τέχνης όταν παρεμβαίνει στο δημόσιο χώρο;

Ομιλητές
Λουκία Αλαβάνου | Εικαστικός, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μπιενάλε της Βενετίας 2022
Φωτεινή Κοκκινάκη | Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Human Rights 360
Πρόδρομος Τσιαβός | Υπεύθυνος Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Ίδρυμα Ωνάση
Όλγα Χατζηδάκη | Ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων και προγραμμάτων και συνιδρύτρια του χώρου tavros

Συντονισμός
Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου | Διευθύντρια, Victoria Square Project

Το έργο του Αντριάν Πάτσι «We Apologize» φιλοξενήθηκε στην πλατεία Βικτωρίας από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, σε συνεργασία με τον οργανισμό Counterpoints Arts. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον δημόσιο χώρο το έργο προκάλεσε αντιδράσεις και συζητήσεις, ενώ συνέβαλε δραστικά στην έναρξη του δημόσιου διαλόγου γύρω από την συνύπαρξη, την έννοια του «ανήκειν» και τη σύγχρονη τέχνη.

Παρακαλούμε να δεχτείτε την ειλικρινή συγγνώμη μας για την όποια αναστάτωση ίσως σας προκάλεσε η παρουσία του έργου στην Πλατεία Βικτωρίας. Κατανοούμε ότι η κάθε μικρή μετατόπιση από την καθημερινή μας διαδρομή και ρουτίνα είναι ενοχλητική και αναγνωρίζουμε τη δυσκολία να συνυπάρξουμε με το «νέο», το «άλλο», το «άγνωστο», που ίσως να ανατρέπουν τα όσα θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητα μας.

Γνωρίστε τους ομιλητές

Λουκία Αλαβάνου

Η Λουκία Αλαβάνου είναι εικαστικός και μετά από τη μακροχρόνια ενασχόλησή της με το artist’s film εν γένει, με εκθέσεις και βραβεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 2018 ασχολείται με τον τομέα της VR κινηματογραφικής παραγωγής, έχοντας ήδη ιδρύσει την πρώτη εταιρεία παραγωγής VR ταινιών στην Ελλάδα. To 2022 η Αλαβάνου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 59η Μπιενάλε της Βενετίας. Η καλλιτέχνης είναι fellow artist για τα έτη 2021 και 2022 στο πρόγραμμα του ONX studio, μια συνδιοργάνωση μεταξύ του New Museum της Νέας Υόρκης και του Onassis USA, που εστιάζει στις τεχνολογίες XR. Έργα της Λουκίας Αλαβάνου έχουν εκτεθεί, μεταξύ άλλων, στo Palais de Bozar/Βρυξέλλες, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ/ Αθήνα, SMFA, Βοστώνη, Palais de Tokyo/ Παρίσι, Μπιενάλε Μόσχας, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης/ Θεσσαλονίκη, KANAL Centre Pompidou, Βρυξέλλες, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης/ Αθήνα. Ενώ , συμπεριλαμβάνονται, επίσης, σε σημαντικές διεθνείς συλλογές όπως η Συλλογή Gucci, Δάκη Ιωάννου, The Center for Art and Media Karlsruhe, ZKM, PCAI/ Polyeco Contemporary Art Initiative, Onassis Culture, Fiorucci Art Trust. Τα φιλμ της Αλαβάνου έχουν προβληθεί σε διαγωνιστικά τμήματα και curated προγράμματα φεστιβάλ για artist’s film όπως Viennale, Rencontres Internationales Paris/Berlin, Kasseler Docfest, Oberhausen Film Festival, KINO DER KUNST.

Φωτεινή Κοκκινάκη

Η Φωτεινή Κοκκινάκη είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας της HumanRights360. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε «Επικοινωνία και ΜΜΕ» και στη συνέχεια «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία», στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δούλεψε για πολλά χρόνια στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 984 και πλέον ειδικεύεται στο digital campaigning. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του έργου «Δημοκρατική Παιδεία» για την αντιμετώπιση περιστατικών ρατσιστικής βίας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει εκλεγεί ως Γενική Γραμματέας στο ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Όλγα Χατζηδάκη

H Όλγα Χατζηδάκη είναι επιμελήτρια εκθέσεων και δημοσίων προγραμμάτων με έμφαση στο δημόσιο χώρο, τις κοινότητες και την εκπαίδευση. Για μία μακρά περίοδο έδρασε επιμελητικά μέσα από το φορέα locus athens. Το 2019 (συν)ίδρυσε τον χώρο Tavros και την τρέχουσα περίοδο απασχολείται ως ανεξάρτητη επαγγελματίας. Έχει πρόσφατα ολοκληρώσει ένα μεγάλο κοινοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών HFBK στο Αμβούργο, τους διδάσκοντες Βαλεντίνα Κάργα, Jesko Fezer και δύο τμήματα φοιτητών κοινωνικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο του οποίου επιμελήθηκε πολλαπλά έργα αναβάθμισης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 2ο Δημοτικό σχολείο Ταύρου.

Photo credit: Matteo Natalucci, VSP