Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Φεστιβάλ Αθηνών, η Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι υπό τον μαέστρο και μουσικό διευθυντή

του θεάτρου Βασίλι Σινάισκι, επιφυλάσσει για το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό μια ξεχωριστή συναυλία με δύο σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου:

Στο πρώτο μέρος ερμηνεύει το δεξιοτεχνικό Τρίτο Κοντσέρτο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με σολίστ τον Ντένις Ματσούεφ, έναν από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του. Ακολουθεί η Όγδοη Συμφωνία σε σολ μείζονα, που μαζί με την τελευταία, Ένατη Συμφωνία, θεωρούνται τα σημαντικότερα συμφωνικά έργα του Αντονίν Ντβόρζακ και ανάμεσα στις κορυφαίες συμφωνίες του 19ου αιώνα.

 
Ο Ντένις Ματσούεφ βρέθηκε γρήγορα ανάμεσα στα αστέρια του διεθνούς στερεώματος μετά τη σπουδαία νίκη του στον 11o Διεθνή Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα το 1998. Βραβευμένος με το σημαντικό Βραβείο Σοστακόβιτς και με το Κρατικό Βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα Λογοτεχνία και Τέχνες, έχει δώσει εκατοντάδες ρεσιτάλ στους πιο σημαντικούς συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο.
Συμπράττει με τις διασημότερες ορχήστρες παγκοσμίως, όπως: Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, Φιλαρμονική του Βερολίνου, Γκεβάντχάους της Λειψίας, Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας, Συμφωνική του BBC, και είναι σε συχνή συνεργασία με θρυλικές ρωσικές ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, η Μαριίνσκυ και η Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας.

Εμφανίζεται συχνά στη σκηνή με κορυφαίους μαέστρους της εποχής μας, όπως οι: Λ. Μάαζελ, Β. Γκεργκίεφ, Ζ. Μέτα, Γ. Τεμιρκάνωφ, Κ. Μαζούρ, Λ. Σλάτκιν, Μ.-Β. Τσουνγκ, Αν. Παππάνο κ.ά. Έχει φιλοξενηθεί στα πιο διάσημα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων στα: BBC Proms, Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν, Φεστιβάλ του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και στο Φεστιβάλ «Αστέρια Λευκών Νυχτών» της Ρωσίας. Στη δισκογραφία του συγκαταλέγεται ο δίσκος Unknown Rachmaninoff (Sony BMG, 2007), που έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Το 2008, ύστερα από προσωπική πρόσκληση του Αλεξάντερ Ραχμάνινωφ, εγγονού του συνθέτη, ο Ματσούεφ ορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Σεργκέι Ραχμάνινωφ. Είναι, επίσης, καλλιτεχνικός διευθυντής σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ.

Το Θέατρο Μπολσόι, ένα από τα πιο διάσημα θέατρα στον κόσμο, έχει τη βάση του στην Πλατεία Θεάτρου στη Μόσχα. Ιδρύθηκε το 1776 και έκτοτε πραγματοποιεί παραγωγές όπερας, μπαλέτου και ορχηστρικές συναυλίες. Στη διάρκεια μίας καλλιτεχνικής περιόδου, συνήθως ανεβάζει δύο έως τέσσερις καινούριες παραγωγές όπερας ή μπαλέτου, ενώ η ορχήστρα δίνει ανεξάρτητα δικές της συναυλίες, συχνά με τη χορωδία της όπερας. Τα σκηνικά και κοστούμια για τις περισσότερες παραγωγές κατασκευάζονται στα εργαστήρια του Μπολσόι. Οι ερμηνευτές αντλούνται κυρίως από τις Σχολές Μπαλέτου και Όπερας του Μπολσόι, αλλά γίνονται κατά περίπτωση και κάποιες εξωτερικές συνεργασίες.

Η Όπερα του Μπολσόι έχει παρουσιάσει πρεμιέρες πολύ σημαντικών έργων, όπως τα Μπορίς Γκουντουνόφ του Μουσόργκσκι, Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ του Σοστακόβιτς. Ειδικεύεται στο ρωσικό ρεπερτόριο αλλά παρουσιάζει και κλασικά έργα της ευρωπαϊκής μουσικής. Το Μπαλέτο είναι διάσημο για τις παραστάσεις κλασικού ρεπερτορίου, όπως: Η Λίμνη των Κύκνων, Ο Καρυοθραύστης, Σπάρτακος, Ζιζέλ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Η Όπερα, το Μπαλέτο και η Ορχήστρα κάνουν εκτεταμένες περιοδείες και κάποιοι από τους πρόσφατους σταθμούς τους ήταν το Παρίσι, το Τόκυο, το Πεκίνο και η Μαδρίτη.
Μουσικοί διευθυντές του Μπολσόι έχουν υπάρξει σημαντικοί μουσικοί, όπως ο Εβγκένι Σβετλάνοφ και ο Γκενάντι Ροζντεστβένσκι. Το 2010, ο Βασίλι Σινάισκι διορίστηκε αρχιμουσικός και μουσικός διευθυντής του Θεάτρου Μπολσόι.

Η διεθνής καριέρα του Βασίλι Σινάισκι ξεκίνησε το 1973, όταν κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στο Διαγωνισμό Χέρμπερτ φον Κάραγιαν στο Βερολίνο. Η θέση του βοηθού δίπλα στον θρυλικό Κοντράσιν στη Φιλαρμονική της Μόσχας και οι σπουδές του με τον Ιλιά Μούσιν στο Ωδείο του Λένινγκραντ του έδωσαν σημαντικές βάσεις και ανεκτίμητη πείρα.

Υπήρξε μουσικός διευθυντής και βασικός αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική της Μόσχας (1991-1996). Υπήρξε, επίσης, αρχιμουσικός της Συμφωνικής της Λετονίας και φιλοξενούμενος μαέστρος της Φιλαρμονικής των Κάτω Χωρών. Ήταν μουσικός διευθυντής και βασικός αρχιμουσικός στη Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, θέση που κατείχε μέχρι το 2002. Είναι βασικός αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μάλμε (Σουηδία) και φιλοξενούμενος μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του BBC.Από τη θέση του στη Φιλαρμονική του BBC διευθύνει στα BBC Proms κάθε καλοκαίρι. Στα Μπολσόι διευθύνει διάφορες σημαντικές, νέες και παλαιότερες παραγωγές, καθώς και συμφωνικά έργα. Πρόσφατα συνεργάστηκε με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, τη Συμφωνική της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, τη Συμφωνική της Πόλης του Μπέρμιγχαμ, τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης κ.ά.

Είναι περιζήτητος ως διευθυντής ορχήστρας σε παραγωγές όπερας. Διηύθυνε τον Μπορίς Γκοντουνόφ του Μουσόργκσκι με την Όπερα του Σαν Φρανσίσκο, τη Γιολάντα του Τσαϊκόφσκι με την Εθνική Όπερα της Ουαλίας, και παραγωγές της Κάρμεν του Μπιζέ και του Ιππότη με το Ρόδο του Ρ. Στράους με την Εθνική Όπερα της Αγγλίας. Η μουσική του διεύθυνση στην καινούρια παραγωγή της όπερας του Σοστακόβιτς Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ στην Komische Oper του Βερολίνου έλαβε θριαμβευτικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο.

Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι
Μουσική διεύθυνση Βασίλι Σινάισκι

Σεργκέι Ραχμάνινοφ  (1873-1943)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, έργο 30
Σολίστ Ντένις Ματσούεφ πιάνο

Antonín Dvořák (1841-1904)
Συμφωνία αρ. 8 σε σολ μείζονα, έργο 88, Β 163