Στην έννοια «της φιλελληνικής στιγμής στο τέλος του αιώνα» στη Γαλλία βρίσκεται η διαπίστωση ότι ο φιλελληνισμός αποτελεί ένα διεθνικό κίνημα που ξεπερνά το ιστορικό πεδίο της εμφάνισης του στα λαϊκά στρώματα – δεκαετία του 1820 – και διαρκεί το λιγότερο έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Την δεκαετία του 1890 το «Κρητικό ζήτημα» και ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 αναζωογονούν την φιλελληνική έξαρση στη Γαλλία και στη μεσογειακή Ευρώπη.

Οι διανοούμενοι, οι εκδότες και οι καλλιτέχνες διαδραματίζουν έναν εξέχοντα ρόλο σε αυτή την πολιτική κινητοποίηση που γεννά ένα νέο κύμα διεθνούς εθελοντικής ένοπλης υποστήριξης, λιγότερο γνωστό αλλά με σημαντικές συνέπειες.

Στοχεύουμε στην ανασυγκρότηση της δέσμευσης των πανεπιστημιακών του Παρισίου και του ζητήματος μιας φιλελληνικής κινητοποίησης όπου συνυπάρχουν τα ιδεώδη «της διπλωματίας των λαών», στην αντι-οθωμανική κινητοποίηση μετά τις πρώτες σφαγές των Αρμενίων και στα πολιτισμικά και λογοτεχνικά επιχειρήματα υπεράσπισης ενός κοινού πολιτισμού γύρω από το πεπρωμένο των Ελλήνων.

Ο κ. Gilles Pécout είναι Πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού και της ακαδημαϊκής περιοχής Ile-de-France και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού. Πρώην μέλος της Γαλλικής Σχολής της Ρώμης, είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στην École normale supérieure de Paris και κάτοχος της έδρας «Πολιτισμική και πολιτική ιστορία της μεσογειακής Ευρώπης τον 19ο αιώνα» στην EPHE (Sorbonne-PSL). Επίσης, διηύθυνε για πολλά έτη μαζί με τους Maurice Aymard και Γεώργιο Δερτιλή το σεμινάριο: «Νέα μεσογειακά κράτη» της EHESS στο πλαίσιο της έδρας της νεοελληνικής ιστορίας των Γεώργιου Δερτιλή και Κωσταντίνου Κωστή.

Ως ειδικός στην ιστορία της Ιταλίας, ενδιαφέρθηκε για τον ευρωπαϊκό φιλελληνισμό και ολοκληρώνει την έρευνα πάνω στους Ιταλούς και Γάλλους διανοούμενος και εθελοντές στον ένοπλο αγώνα του 1897. Διηύθυνε μαζί με τον Michel Espagne τον τόμο Φιλελληνισμός και πολιτισμικές ανταλλαγές στην Ευρώπη του 19ου αιώνα, RIG, 2005. Επιπλέον είναι ο συγγραφέας των Γέννηση της σύγχρονης Ιταλίας, 1770-1922, (1997), Paris, Armand Colin, 2004, Ας σκεφτούμε τα σύνορα της Ευρώπης 19ος-21ος αιώνας, Paris, PUF, 2004, μετάφραση και έκδοση του Le livre Cœur, Edmondo De Amicis, Paris, Presses Rue d’Ulm, 2001 Πολιτισμός, εκπαίδευση και έθνος στη φιλελεύθερη Ιταλία.

Ο Gilles Pécout έχει δημοσιεύσει 72 άρθρα σε γαλλικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά (Ιταλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισπανία, Ιαπωνία, Κίνα) διατέλεσε ή παραμένει μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών: Le mouvement social, Histoire et sociétés rurales, European History Quarterly, Journal of Modern Italian Studies, Bollettino di Italianistica, Società e storia, Memoria e ricerca. Έχει επιβλέψει 28 διδακτορικές διατριβές στη Γαλλία και στην Ιταλία, δύο εκ των οποίων αφορούν στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Διατέλεσε καθηγητής ή προσκεκλημένος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο), στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διηύθυνε το γαλλικό τμήμα του ευρωπαϊκού προγράμματος «Building on the Past» με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ακαδημία της Μπρατισλάβα και τα Πανεπιστήμια του Λονδίνου-UCL, του Μπιλφιντ, της Στοκχόλμης, του Γκρόνιγκεν, της Σεβίλλης και της Λισσαβόνας (ICSTE). Με την δράση του διευκόλυνε την κινητικότητα διδακτορικών φοιτητών ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα.