Το project των Royal Bopsters δημιουργήθηκε από την  jazz vocalist Amy London και τον τενόρο vocalist Darmon Meader, ενορχηστρωτή  των New York Voices.  Στην ουσία του το φωνητικό σχήμα των Bopsters  γεννήθηκε από  την ανάγκη να συνεχιστεί η παράδοση των θρυλικών φωνητικών συγκροτημάτων όπως οι Lambert, Hendricks & Ross της δεκαετίας του ΄50, των Swingle Singers της δεκαετίας του ‘60  και των  καταπληκτικών  Manhattan Transfer της δεκαετίας του ‘70.

Οι London και Meader  συνάντησαν την σπουδαία alto vocalist Holli Ross και τον μπάσο τραγουδιστή κι ενορχηστρωτή Dylan Pramuk ξεκινώντας έτσι το σχήμα ενώ αργότερα ο vocalist, τρομπονίστας κι ενορχηστρωτής Pete McGuiness αντικατέστησε τον Meader.

Μεγάλες πηγές έμπνευσης για το κουαρτέτο ήταν ο πολύ καλός φίλος της  Amy London,  6 φορές υποψήφιος για Grammy, Mark Murphy που αν και στην δύση της καριέρας του, συμμετείχε κι αυτός στην πρώτη ηχογράφηση του σχήματος. Ακόμη ο βραβευμένος με πολλά Grammy JonHendricks  με την Annie Ross,  ο μεγάλος  Bob Dorough (και δημιουργός  του “Schoolhouse Rock”) αλλά και η απαράμιλλη ΝΕΑ Jazz Master Sheila Jordan.  Η Sheila Jordan μάλιστα έγινε και η συνήθης συνεργάτης  τους.  Γεννημένη το 1928  η Jordan μαθήτευσε κοντά στον Lenny Tristano και τον Charles Mingus.

Η θρυλική αυτή καλλιτέχνης που ήταν συνεπαρμένη από την μουσική του Charlie Parker,  του ζήτησε να γράψει στίχους και να τραγουδήσει την μουσική του και το κατάφερε.  Μάλιστα συνδέθηκε φιλικά με τον “Bird” στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενώ γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με τον Duke Jordan, πιανίστα του Parker. Φήμες μάλιστα λένε ότι το περίφημο “Chasin the Bird” του Parker, γράφτηκε για εκείνη.  Αργότερα συνεργάστηκε με τον  George Russell, με τον φοβερό πιανίστα Steve Kuhn, με τον Lee Konitz,  τον Roswell Rudd, την Carla Bley, τον SteveSwallow και πολλούς άλλους.

Η Sheila Jordan για σχεδόν 70 χρόνια  αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες και πιο εκλεκτικές φωνές της jazz διαχρονικά, επιλέγοντας να δουλέψει πάντοτε με project που την ενδιαφέρουν.  Ακόμη και τώρα στο 91ο έτος της ηλικίας της, η Jordan δεν σταματά ούτε λεπτό να περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, να παίζει, να διδάσκει και να καταπλήσσει το κοινό με την μουσικότητα και την φωνή της.

Μαζί με τους Royal Bopsters και τη Sheila Jordan στη σκηνή του Half Note θα εμφανιστεί και το trio του καταπληκτικού πιανίστα και οργανίστα Γιώργου Κοντραφούρη.  Ο κορυφαίος μας μουσικός,  που συνεργάστηκε  με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ διεθνώς κι αποτελεί  λαμπρό εκπρόσωπο της μουσικής μας στο εξωτερικό, θα έχει μαζί του τους εξαιρετικούς  Ντίνο Μάνο στο μπάσο και Σπύρο Παναγιωτόπουλο στα τύμπανα.  Πέντε κορυφαίες φωνές της διεθνούς jazz σκηνής και ένα  φοβερό τρίο, απογειώνουν την τέχνη του vocalese σε μια μοναδική μουσική συνάντηση μόνο στο Half Note!

Συντελεστές

Sheila Jordan – vocals
Amy London – vocals
Holli Ross – vocals
Dylan Pramuk – vocals
Pete McGuiness – vocals
George Kontrafouris – piano
Dinos Manos – contrabass
Spyros Panagiotopoulos – drums