Ο νεαρός Καραβάτζο φτάνει στη Ρώμη και προσλαμβάνεται στο ατελιέ του πασίγνωστου ζωγράφου Καβαλιέρ ντ’ Αρπίνο. Ζωγραφίζει κυρίως έργα νεκρής φύσης, αν και προτιμά να ζωγραφίζει προσωπογραφίες και δεν βλέπει την ώρα να αναμετρηθεί με νέες προσκλήσεις. Ο Καβαλιέρ ντ’ Αρπίνο εκτός από ζωγράφος είναι και έμπορος έργων τέχνης που προέρχονται κυρίως από τη βόρεια Ευρώπη. Ο Καραβάτζο βάζει στο μάτι έναν μικρό πίνακα, που μόλις έχει φτάσει στο εργαστήρι, έργο του ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος. Απεικονίζει λεπτομερώς ένα τολμηρό και μπερδεμένο σύμπλεγμα προσώπων, άλλων γυμνών και άλλων ντυμένων. Ο Καραβάτζο για να αποδείξει στον δάσκαλό του ότι ξέρει να ζωγραφίζει ανθρώπινες φιγούρες, αλλά και επειδή ο συγκεκριμένος πίνακας τον ελκύει κατά έναν ανεξήγητο τρόπο, τον αντιγράφει κρυφά και τον κρατά για τον εαυτό του. Δεν ήξερε όμως ότι σύντομα αυτό θα του αλλάξει τη ζωή. Πράγματι, πάνω στον πίνακα ήταν γραμμένο ένα πολύτιμο μυστικό. Και κάποιος ήταν έτοιμος να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει.

Ποιο μυστήριο να κρύβεται άραγε πίσω από τον πίνακα του μεγάλου ζωγράφου;

Ο Καραβάτζο, στην αρχή ακόμα της καριέρας του, βρέθηκε μπλεγμένος σε μια υπόθεση που τον ακολούθησε σε ολόκληρη τη σύντομη, μα συναρπαστική ζωή του.

Λουίτζι Ντε Πασκάλις

Ο ιταλός συγγραφέας Λουίτζι Ντε Πασκάλις (Luigi De Pascalis) γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1943 στο Λάντσανο του Αμπρούτσο και κατοικεί στη Ρώμη. Τα έργα του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας: φανταστικό, ιστορικό και φιλοσοφικό μυθιστόρημα, μυστήριο, ενώ είναι δημοφιλής και εκτός των συνόρων της χώρας του.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα διηγήματα σε εφημερίδες και περιοδικά και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στη αμερικάνικη ανθολογία, The Fantastic Swordsmen, μαζί με έργα των Λ. Σπραγκ Ντε Καμπ (ο οποίος τον χαρακτήρισε «μεσογειακό Τόλκιν»), Λόρδου Ντάνσανι, Ρόμπερτ Χάουαρντ, Χ.Φ. Λάβκραφτ και Μάικλ Μούρκοκ.

Το μυθιστόρημά του Il Signore delle Furie Danzanti (Ο Άρχων των Ερινύων, 2006) εγκαινιάζει μια σειρά ιστοριών μυστηρίου που εκτυλίσσονται στην αρχαία Ρώμη του 4ου αι. μ.Χ. με πρωταγωνιστή τον Γάιο Κέλσο.

Το έργο Βυζαντινός Εσπερινός ήταν υποψήφιο to 2016 για το σημαντικότερο ιταλικό λογοτεχνικό βραβείο, το Premio Strega, ενώ διακρίθηκε με το βραβείο ιστορικού μυθιστορήματος Premio Αcqui Storia.

Ο συγγραφέας έχει τιμηθεί δύο φορές, μεταξύ άλλων, με το βραβείο Φανταστικής Λογοτεχνίας Premio Italia, εις διπλούν, και με το βραβείο Carlo Lorenzini για την εικονογράφηση του γκράφικ νόβελ Πινόκιο (2011).