Η Royal Philharmonic Concert Orchestra, έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη, ερμηνεύοντας στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα και την Άπω Ανατολή ως τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Ως δημιούργημα του κορμού της θρυλικής Royal Phillharmonic Orchestra που ίδρυσε ο δυναμικός Βρετανός Αρχιμουσικός Τόμας Μπίτσαμ το 1946, έχει συνοδεύσει μουσικούς όπως ο Χοσέ Καρρέρας, η Κίρι τε Κανάουα, ο Λουτσάνο Παβαρόττι και η Άννα Νετρέμπκο και είναι γνωστή για το πλούσιο εύρος του ρεπερτορίου της και τον πρωτοποριακό χαρακτήρα των συνεργασιών και των προγραμμάτων της.

Η Royal Philharmonic Concert Orchestra στην πολύχρονη παρουσία της έχει αποδείξει ότι μπορεί, με την ίδια ευκολία, τόσο να αναδεικνύει το ύφος και τις απαιτήσεις εμβληματικών έργων του κλασικού ρεπερτορίου όσο και να προσαρμόζεται στις ανάγκες ενός κινηματογραφικού soundtrack, έχοντας μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό, διαφορετικών και ποικίλων μουσικών προτιμήσεων.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος ανήκει στις σπάνιες περιπτώσεις μουσικών που  ξεδιπλώνουν το ευρύ φάσμα του ταλέντου τους από το κλασικό σολιστικό πιανιστικό ρεπερτόριο και τη διεύθυνση ορχήστρας, έως τις πιο σύγχρονες μορφές και αναζητήσεις της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού. Μετρώντας μία πολύχρονη δισκογραφική παρουσία στην κορυφαία Γερμανική ECM αλλά και έχοντας συνεργαστεί με σημαντικές Ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Βασιλική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, η Συμφωνική της Βοστόνης, η Συμφωνική της Βαλτιμόρης, η Συμφωνική της Ιταλικής Ραδιοφωνίας κ.α., έχει χτίσει διεθνώς ένα πολύπλευρο μουσικό προφίλ.

Η συναυλία στις 30 Οκτωβρίου, που εντάσσεται στον κύκλο “Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι ερμηνευτές” του Μ.Μ.Α. θα βρει τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο με την απαιτητική διπλή ιδιότητα του σολίστ και μαέστρου.

Η Royal Philharmonic Concert Orchestra, υπό τη μπαγκέτα του, θα παρουσιάσει κορυφαία κλασικά έργα: Την εντυπωσιακή Εισαγωγή Κοριολανός του Μπετόβεν, γραμμένη για το ομώνυμο θεατρικό έργο ενός ομηλίκου του, του Χάινριχ Γιόζεφ φον Κόλλιν (και όχι για την πασίγνωστη τραγωδία του Σαίξπηρ!), και δύο από τα ομορφότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα – το δραματικό Κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα του Μότσαρτ, που ο Μπετόβεν λάτρευε και περιλάμβανε στο ρεπερτόριό του, και την κορωνίδα των μπετοβενικών κοντσέρτων, το μεγαλοπρεπές “Αυτοκρατορικό”.

Η συναυλία πραγματοποιείται δύο μήνες πριν την έναρξη των εορτασμών για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Μουσουργού.