Η Ταινιοθήκη παρουσιάζει μία σειρά κινηματογραφικών ταινιών που συγκλίνουν σε μία ορισμένη θεματική: στην κατακλυσμιαία ένταση του Πάθους εντός του ανθρώπινου ψυχισμού που δοκιμάζεται από την προσήλωση στο ερωτικό αντικείμενο. Οι ταινίες που θα προβληθούν και θα σχολιαστούν διατρέχουν όλο το φάσμα αμετάκλητων σχέσεων από τη διαστροφική διέγερση έως την αυτοκαταστροφή του ατόμου.

Τόσο για την υψηλή τους αισθητική ποιότητα όσο και για την ψυχολογική τους δομή επιλέγησαν έργα όπως η Ερωτική Επιθυμία, (Σκηνοθεσία Kar Wai Wong), η Λολίτα, (του Stanley Kubrick), η Θυσία για την ηδονή-Δεσποινίς Τζούλια (με σκηνοθέτη τον Alf Sjoberg), Η αυτοκρατορία των αισθήσεων (με σκηνοθέτη τον Nagisa Oshima), το Σημασία έχει ν’ αγαπάς ( του Andrzej Zulawski) και το Ρωμαίος και Ιουλιέτα (με σκηνοθεσία του George Cukor) – τα οποία θα σχολιαστούν, όπως σε κάθε περίοδο της πρωτοβουλίας μας, με γνώμονα την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην αναπαραστατική δύναμη του Κινηματογράφου και στην Ψυχιατρική. Οι προβλεπόμενες εισηγήσεις από διανοουμένους και ψυχιάτρους/ψυχολόγους θέλουν να αποτελούν ένα έναυσμα για τον δημόσιο διάλογο που πάντα επακολουθεί.

Ο διάλογος γύρω από διαφορετικές θεματικές με τους συμμετέχοντες υπήρξε όλα τα περασμένα χρόνια  έντονος και αυθόρμητος, ώστε μας ενεθάρρυνε να συνεχίσουμε και να αναζητήσουμε την προέκτασή του. Το ερμηνευτικό κέδρος από την αντιπαραβολή κλινικών-θεωρητικών απόψεων με την αυθόρμητη και άμεση συμμετοχή των θεατών είναι για την ίδια την επιστήμη μας ένας πρόσθετος εμπλουτισμός των τρόπων κατανόησης των Άλλων που διαθέτουμε. Γι αυτό οι διαλογικές μορφές που αναπτύσσονται είναι αμφίδρομα ειλικρινείς και, όπως πιστεύουμε, αμφίδρομα εκμεταλλεύσιμες τόσο στο επίπεδο της Αισθητικής όσο και του διαφωτισμού.

Πρόγραμμα προβολών

11/2/2018

Ερωτική επιθυμία, Σκηνοθεσία Kar Wai Wong
Μαρία Κομνηνού, Γρηγόρης Μανιαδάκης

25/2/2018

Λολίτα: Σκηνοθεσία  Stanley Kubrick
Αργυρώ Κυριαζή, Μάνια Παπαδημητρίου

11/3/2018

Θυσία για την ηδονή-Δεσποινίς Τζούλια: Σκηνοθεσία Alf Sjoberg
Ηλίας Βλάχος, Σόνια Ζαχαράτου

18/3/2018

Η αυτοκρατορία των αισθήσεων: Σκηνοθεσία Nagisa Ôshima
Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, Ελισάβετ Παπανδρέου

1/4/2018

Σημασία έχει ν’ αγαπάς: Σκηνοθεσία Andrzej Zulawski
Στέλιος Κρασανάκης, Άννα Λυδάκη

22/4/2018

Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Σκηνοθεσία George Cukor
Χρυσή Γιαννουλάκη, Γιάννης Πετρόπουλος