Με τίτλο Η ποίηση στα εξώφυλλα. Ο Γιάννης Μόραλης στις Εκδόσεις Ίκαρος και συνδιοργανωτές το Μουσείο Μπενάκη και τις Εκδόσεις Ίκαρος, η εκδήλωση αποτίει φόρο τιμής στη προσφορά του καλλιτέχνη στις εικονογραφήσεις σημαντικών ποιητικών συλλογών των Εκδόσεων Ίκαρος. Για όσους επισκέπτες το επιθυμούν, λίγο νωρίτερα την ίδια μέρα στις 17.30, έχει προγραμματισθεί ειδική ξενάγηση στην έκθεση από τον επιμελητή Νίκο Παϊσιο.

Ο Γιάννης Μόραλης έμαθε την τέχνη του βιβλίου από τον δάσκαλο και μέντορά του Γιάννη Κεφαλληνό. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, άρχισε τη –σχεδόν αποκλειστική– συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο Ίκαρος και τους ιδρυτές του, τον ποιητή Νίκο Καρύδη και τον Αλέκο Πατσιφά. Χάρη στα μαθήματα του Κεφαλληνού ήξερε ήδη πώς και τι να επιλέγει για την εικονογράφηση ενός βιβλίου, εντός ή εκτός κειμένου, και κυρίως ήξερε καλά να φιλοτεχνεί εξώφυλλα και προμετωπίδες.

Για τις εκδόσεις Ίκαρος, ο Γιάννης Μόραλης δημιούργησε πλειάδα πρωτότυπων εικονογραφήσεων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι προμετωπίδες για τις ποιητικές συλλογές του Οδυσσέα Ελύτη, οι δέκα ζωγραφικοί πίνακες για τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη –από τις πρώτες πολυτελείς εκδόσεις της σύγχρονης εκδοτικής ιστορίας– και προπάντων όλα σχεδόν τα εξώφυλλα των έργων του Σεφέρη.

Η παρούσα εκδήλωση εμβαθύνει σε αυτή ακριβώς τη μακρά και γόνιμη συνεργασία, επιχειρώντας να αναδείξει όχι μόνο τις πτυχές και τους σταθμούς της, αλλά και να ιχνηλατήσει τους τρόπους επικοινωνίας και συνύπαρξης λόγου και εικόνας.

Ομιλητές:

Κατερίνα και Χρυσή Καρύδη, Εκδόσεις Ίκαρος
Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, Δρ Ιστορίας της Τέχνης
Γιάννης Καρλόπουλος, Γραφίστας

Συντονιστής: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Υπεύθυνος Τμήματος Εκδόσεων Τάσσος και Angele Νομικού Μουσείου Μπενάκη