Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί το έργο της Μιμής Ντενίση με τίτλο «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα», που είναι βασισμένο στο αριστούργημα της Πηνελόπης Δέλτα.

Η παράσταση, θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 6 έως και τις 28 Απριλίου 2013.

Ο «Μάγκας» είναι ίσως το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο για παιδιά. Μεγάλωσε γενιές και γενιές και εξακολουθεί να συγκινεί, γιατί μιλάει για όλες τις μεγάλες ιδέες που δημιούργησαν τον Ελληνικό πολιτισμό. Είναι ένα έργο που απευθύνεται σε ανθρώπους  όλων των ηλικιών. Η Πηνελόπη Δέλτα και η οικογένεια της – στην οποία τόσα οφείλει η Ελλάδα – ζούσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Βάζει  στα κεντρικά πρόσωπα μια οικογένεια παρόμοια με την δικιά της, την οικογένεια Βασιωτάκη. Μια αγαπημένη οικογένεια που μεγαλώνει όμως με αυστηρότητα τα παιδιά της σ’ ένα πολυεθνικό περιβάλλον. Με Αγγλίδα δασκάλα, Αιγύπτιο αμαξά, Ελληνίδα μαγείρισσα. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον τα παιδιά μαθαίνουν ν’ αγαπούν τους ανθρώπους κι όχι την εθνικότητα και την κοινωνική τάξη. Η Δέλτα χρειάζεται όμως να διαλέξει κάποιον απ’ όλους σαν κεντρικό ήρωα που είναι αγνός και δίκαιος και να εκφράζει όλες τις απορίες των παιδιών. Διαλέγει τον σκύλο και τον ονομάζει «Μάγκα» γιατί παρ’ όλο που ζει σε πλούσια οικογένεια δεν είναι «βουτυρόσκυλο» είναι αληθινός μάγκας.

Μέσα από τις περιπέτειες του Μάγκα βλέπουμε τις διαφορές των χαρακτήρων, τις αντιθέσεις των ανθρώπων, τις κακίες και τα ψεματάκια των παιδιών αλλά και των μεγάλων και κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας που συχνά αφηγούνται οι γονείς κι η γιαγιά στα παιδιά. Ο Μάγκας επηρεασμένος από όλα αυτά προσπαθεί να γίνει κάτι σπουδαίο, να τον θαυμάσουν, να γίνει ήρωας. Στην προσπάθεια του δημιουργεί πολλά ξεκαρδιστικά επεισόδια που πάντα καταλήγουν σε ζημιές και τιμωρίες. Παρ’ όλα αυτά όλοι τον αγαπούν μα πιο πολύ απ’ όλους ο σιωπηλός και θλιμμένος Βασίλης. Ο κηπουρός που κανείς δεν ξέρει ποια θλίψη κρύβει. Μετά από μια μεγάλη ζημιά ο Μάγκας το σκάει για να ζήσει ελεύθερος. Τότε ανακαλύπτει πως δεν ξέρει τίποτα από αληθινή ζωή. Βλέπει την πείνα, τη δυστυχία, την αδικία όμοια σε ανθρώπους και ζώα. Η φιλία του μ’ ένα φτωχό και ταλαιπωρημένο αδέσποτο σκύλο τον κάνει να θαυμάσει την αξιοπρέπεια και την δύναμη των φτωχών κι ανακαλύπτει το μεγαλύτερο αγαθό, την ελευθερία. Όταν γυρίζει αλλαγμένος στο σπίτι ένα αναπάντεχο γεγονός ταράζει όλη την οικογένεια.  Ο καυγάς του Βασίλη με τον Βούλγαρο γαλατά, αποκαλύπτει την αληθινή ιστορία του. Είναι Μακεδονομάχος που του είχαν πάρει το παιδί. Τ’ αγόρια της οικογένειας αποφασίζουν να πάνε να πολεμήσουν μαζί του στην Μακεδονία και ο Μάγκας φεύγει μαζί τους, βρίσκοντας επιτέλους ένα αληθινό ιδανικό. Φεύγει για να τους προστατέψει και γίνεται ο ήρωας στα «Μυστικά του Βάλτου»

Το έργο της Μιμής Ντενίση «η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα» βασίζεται στο αριστούργημα της Δέλτα «ο Μάγκας». Η Δέλτα είναι το κεντρικό πρόσωπο η αφηγήτρια μα και αυτή που κατευθύνει το έργο σαν αόρατη δύναμη. Σταματάει συνεχίζει και αλλάζει την πλοκή. Κεντρικά πρόσωπα μια οικογένεια Ελλήνων της Αλεξάνδρειας –σαν την δική της. Μέσα από την καθημερινότητα τους περνάει όλες τις μεγάλες ιδέες για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, την ισότητα για να καταλήξει στο κεντρικό θέμα του έργου που είναι ο Μακεδονικός αγώνας. Το ιδιοφυές εύρημα της Δέλτα είναι πως όλα αυτά περνούν και μέσα από τα μάτια του Μάγκα –του σκύλου της  οικογένειας. Αυτός είναι ο σύντροφος της Πηνελόπης και γι αυτό όλα λέγονται με χιούμορ, εξυπνάδα και χωρίς σοβαροφάνεια. Γέλιο και συναίσθημα πάνε χέρι-χέρι μα πάνω απ όλα λάμπει η αγάπη της Δέλτα για την Ελλάδα. Το έργο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και θυμίζει τις αξίες που πάντα χαρακτήριζαν την Ελλάδα και είναι εποχή να τις ξαναθυμηθούμε.

Συντελεστές:

Κείμενο: Μιμή Ντενίση-(συνεργασία Κων\\\\να Γιαχαλή)

Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση

Β΄ σκηνοθέτης: Χρήστος Καρχαδάκης

Κινησιολογία: Μάρω Μαρμαρινού

Σκηνικά-Κοστούμια: Φωτεινή Δήμου

Φωτισμοί: Αντρέας Μπέλλης

Ηθοποιοί:

Πηνελόπη Δέλτα: Μιμή Ντενίση

Μάγκας: Δημήτρης Μακαλιάς

Γιαγιά: Αλεξάνδρα Παντελάκη

Σαρδελίδης: Αντρέας Κωνσταντινίδης

Στο ρόλο του Βασίλη: Φίλιππος Σοφιανός

Μητέρα: Αναστασία Σκοπελίτη

Πατέρας: Δημήτρης Νικολόπουλος

Μαριγώ: Βίκυ Κυριακίδη

Μις: Νέλλη Αλκάδη

Αλί/Περικλής: Γιώργος Σκούφης

Σαρδελίδη: Άννα-Μαρία Μπούτνιοκ

Αφράτος: Αντρέας Κωνσταντινίδης

Εύα: Ελευθερία Παρασκευά

Λουκάς: Αντρέας Λαμπρόπουλος

Βρασίδας: Άγγελος Μπέσσας

Γαλατάς: Γιώργος Σκούφης

Φελάχα: Αναστασία Σκοπελίτη

Φελάχος: ο Άγγελος Μπέσσας

Ψαράς: Δημήτρης Νικολόπουλος

Σκουπιδού: Βίκυ Κυριακίδη

Σκουπιδού: Άννα-Μαρία Μπούτνιοκ

Φελάχα: Αναστασία Φαβιάνου

Φελάχος: Νίκος Χαλδαιάκης

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.

Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.