Η παράσταση, που συνδυάζεται με έκθεση πρωτότυπων εικαστικών έργων παιδιών από τις Κυκλάδες, εντάσσεται σε δράση του ΠΙΟΠ με στόχο την προώθηση της τοπικής ιστορίας σε μικρές νησιωτικές κοινότητες του Αιγαίου.

Η «Κυκλαδένια» είναι η ιστορία ενός μαρμάρινου ειδωλίου το οποίο έζησε πριν πολλούς αιώνες σε έναν κυκλαδικό οικισμό, όταν ξαφνικά ένας καταστροφικός σεισμός το μετέφερε στον βυθό της θάλασσας, όπου έμεινε για πολύ καιρό ξεχασμένο, ανάμεσα σε ψάρια, κοχύλια και χρωματιστά βότσαλα. Η φιλία της με έναν κόκκινο αστερία, η περιέργεια και η εξερευνητική διάθεση των παιδιών «έδωσαν ζωή» στην «Κυκλαδένια»: την ανέσυραν από τον βυθό και την παρέδωσαν στα χέρια αρχαιολόγων, οι οποίοι τη φρόντισαν και την τοποθέτησαν στη θέση που της ταιριάζει, στο μουσείο, ώστε να μπορούν να τη θαυμάζουν όλοι.

Το έργο «Κυκλαδένια» της Τζίνας Χατζηνικολάου, σε εικονογράφηση Αριστείδη Τσινάρογλου, διακρίθηκε στον διαγωνισμό συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από ενήλικες που προκήρυξαν, τον Απρίλιο του 2016,  η Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας. Δραματοποιήθηκε από τη Θεατρική Ομάδα του Ομίλου Πειραιώς, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ζωής Ξανθοπούλου και πλαισιώνεται από πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν ειδικά για την παράσταση οι Γιώργος Γαΐτης και Γιάννης Μιχαήλ.

Στην παράσταση συμμετέχουν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς:

Τιτίκα Ασλανίδου, Εύη Βλάχου, Θεανώ Γιαμαλή, Μαρία Δασκαλάκη, Νάντια Δεββέ, Νίκος Καλαντζής, Δήμητρα Καντεράκη, Ελένη Καραγιάννη, Γιάννης Κεφαλάς, Μάγια Κίτσου, Βασίλης Κουλόπουλος, Μάριος Μακρής, Ανδριάννα Παναγοπούλου, Θάλεια Σαββοπούλου, Παναγιώτα Σκλαβενίτη.

Μαζί τους οι μουσικοί Γιώργος Γατης, βιολί και Γιάννης Μιχαήλ, λαούτο.