Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Τζ. Μ. Κουτσί με τίτλο «Η παιδική ηλικία του Ιησού».

Ένας μεσήλικας και ένα πεντάχρονο παιδί φτάνουν σε μια χώρα δίχως όνομα, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, αναζητώντας έναν τόπο για να ζήσουν, μια «καινούργια ζωή». Δεν έχουν παρελθόν, δεν έχουν αναμνήσεις, κάθε παλιός δεσμός τους έχει διαρραγεί. Δεν είναι καν συγγενείς• απλώς ο άντρας έχει αναλάβει υπό την προστασία του το παιδί, ορίζοντας ως υπέρτατη αποστολή του να εντοπίσει τη χαμένη του μητέρα.  Προικισμένο με γόνιμη φαντασία και ιδιαίτερη ευφυΐα, αν όχι ενόραση, το παιδί, ο Νταβίντ, φέρνει τους ενήλικες αδιάκοπα αντιμέτωπους με τις αντιφάσεις, τις προκαταλήψεις και τις αδυναμίες τους. Κι όταν η «καινούργια ζωή» στην οποία όλοι προσβλέπουν αρχίζει να παίρνει σχήμα, το παιδί αποδεικνύεται ο Μεσσίας της.

Συναρπαστική αλληγορία για τη μετανάστευση, την ατομική ταυτότητα και το κοινωνικό καλό, φιλοσοφικός στοχασμός πάνω στις μεταφυσικές αγωνίες και τα ηθικά διλήμματα, το τελευταίο μυθιστόρημα του νομπελίστα δημιουργού μένει ανοιχτό σε πολλαπλές αναγνώσεις και επιβεβαιώνει με τον πιο δραστικό τρόπο την αφηγηματική δεινότητα και το στοχαστικό βάθος του συγγραφέα.

Ο Τζ. Μ. Κουτσί γεννήθηκε το 1940 στο Κέιπ Τάουν. Σπούδασε λογοτεχνία στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε ως καθηγητής πανεπιστημίου ως το1983. Το 1984 εκλέχτηκε καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. Το 2002 μετακόμισε στην Αυστραλία, όπου και διαμένει. Η καριέρα του ως συγγραφέα ξεκίνησε το 1974. Έκτοτε έχει γράψει μυθιστορήματα, έχει δημοσιεύσει αρκετές συλλογές δοκιμίων και δύο αυτοβιογραφικά έργα. Είναι ο πρώτος συγγραφέας στον οποίο απονεμήθηκε δύο φορές το βραβείο Booker (το 1983 και το 1999 για τα έργα του Βίος και Πολιτεία του Μάικλ Κ και Ατίμωση αντίστοιχα). Έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο της Κοινοπολιτείας, το Prix Étranger Femina και έχει λάβει τρεις φορές την υψηλότερη τιμητική διάκριση στη χώρα του. Η Σουηδική Ακαδημία τού απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2003. Έργα του έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Γραμμένο με τη διεισδυτική αυστηρότητα του Coetzee, το βιβλίο διεκδικεί από τώρα ένα τρίτο βραβείο Booker, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού.

Observer

H αλληγορία του βραβευμένου δύο φορές με το Booker Coetzee έχει έναν χαρακτήρα ονειρικό, καφκικό. Βρισκόμαστε σε κάποιο είδος παραδείσου ή καθαρτηρίου, ή απλώς σε μια διαφορετική στιγμή της ύπαρξής μας; Οι σαφείς απαντήσεις είναι αδύνατες, η ατμόσφαιρα είναι φευγαλέα και ρευστή, όμως η ανάγνωση είναι καθηλωτική. Μαστιγώνει τη σκέψη και κινητοποιεί τη φαντασία. Το καλύτερο μυθιστόρημα του Coetzee από την εποχή της Ατίμωσης  πριν από δέκα και πλέον χρόνια.

Daily Mail

Με την Παιδική ηλικία του Ιησού ο Coetzee επιστρέφει στην αλληγορική γραφή που τον έκανε διάσημο… Το βιβλίο αυτό δικαιώνει απολύτως τη γιγάντια φήμη του συγγραφέα: είναι αινιγματικό, πολυδιάστατο, φωτισμένο από τη διεισδυτική ευφυΐα του Coetzee.

GuardianΔιαβάστε την κριτική του βιλίου από την Τέσυ Μπάιλα, εδώ.