Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο του Πεσσόα, Η ουσία του εμπορίου με άρθρα για οικονομικά θέματα σε μετάφραση της Μαρίας Παπαδήμα.

Σε ηλικία 13 ετών ο Φερνάντο Πεσσόα παρακολούθησε, για έναν χρόνο, βραδινά μαθήματα στην Εμπορική Σχολή του Ντέρμπαν ώστε να έχει μια σίγουρη επαγγελματική διέξοδο. Οι σπουδές αυτές έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στη ζωή του καθώς, από το 1908 ως τον θάνατό του, το 1935, θα εργαστεί σε διάφορες εμπορικές εταιρείες και θα προσπαθήσει να ιδρύσει και δικές του επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα δραστήριος και εφευρετικός προβληματίστηκε σχετικά με την οργάνωση της δουλειάς του, εμπνεύστηκε από επιστολόχαρτα διαφημιστικά σταυρόλεξα μέχρι σλόγκαν (ατυχέστερο αυτό για την Coca Cola, το οποίο την απέκλεισε για χρόνια από την πορτογαλική αγορά) και, κυρίως, έγραψε οξυδερκή και απολαυστικά κείμενα όπου αναλύει ποικίλες πτυχές της Οικονομίας.

Στα άρθρα του που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αναφέρεται στον ελεύθερο ανταγωνισμό, στον κρατικό έλεγχο, τα μονοπώλια, τα είδη εμπορίου, τους εμπόρους, τους πελάτες, τους δημοσίους υπαλλήλους. Παράλληλα, εξηγεί, με τρόπο απλουστευμένο και ζωντανό, παραθέτοντας γλαφυρά παραδείγματα, την ουσία και την ιστορική εξέλιξη του εμπορίου.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο.