Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θεατρικών αναλογίων νεοελληνικών έργων που οργανώνει η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή, Η ΠΡΟΒΑ, θα παρουσιαστεί το έργο Η Οδός, του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, καθηγητή Υποκριτικής και Αγωγής Λόγου στην Σχολή και με εισηγητή το Γιάννη Ζέρβα, θεατρολόγο και σπουδαστή της Σχολής.

Μάρτιος του 1945 στο ναζιστικό στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν. Ο Πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του, ενώ οι μαζικές εκτελέσεις Εβραίων συνεχίζονται. Ένας Εβραίος από τη Βουδαπέστη τρυπώνει στην «παράγκα» για τις λοιμώδεις αρρώστιες του υποτιθέμενου νοσοκομείου του στρατοπέδου, με σκοπό να κρυφτεί ανάμεσα στους βαριά αρρώστους κρατουμένους, που πέθαιναν στα κρεβάτια τους ξεχασμένοι από τους Ες-Ες, και να γλιτώσει. Υπόσχεται να τους υπηρετεί με αντάλλαγμα να τον βοηθήσουν ώστε η «παράγκα» να γίνει γι’ αυτόν ο «δούρειος ίππος» που θα τον οδηγήσει από τον σίγουρο θάνατο σε μια αβέβαιη ζωή. Το κήρυγμα της πίστης του στον παντοδύναμο Θεό, πείθει τους μελλοθάνατους να τον κρύψουν ανάμεσά τους. Η θλιβερή, όμως, πραγματικότητα που αντικρίζει γύρω του ο Εβραίος, αλλά και η ματαιότητα να γλιτώσει τον θάνατο, τον κάνουν να ξεσπάσει σε ένα δριμύ κατηγορώ κατά του Θεού, που πρόδωσε την πίστη του, κρύβεται και αδρανεί. Πεπεισμένος πως ο άνθρωπος δεν πρέπει να δραπετεύει, να κρύβεται και να εναποθέτει τις ελπίδες του σε κάποια μεταφυσική δύναμη, αποφασίζει να αντιμετωπίσει γενναία το πεπρωμένο του.      

Η «Οδός» του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι σήμερα επίκαιρη, γιατί τηρουμένων των αναλογιών, οι τωρινές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες μας καλούν και πάλι να συνειδητοποιήσουμε τη θέση μας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αντλήσουμε δύναμη από τον ίδιο μας τον εαυτό, ώστε να δράσουμε αυτοβούλως για τη σωτηρία μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία : Σωτήρης Τσόγκας, καθηγητής Υποκριτικής και Αγωγής Λόγου στην Σχολή
Εισηγητής : Γιάννης Ζέρβας, θεατρολόγος και σπουδαστής της Σχολής
Μουσική: Νίκος Χαριζάνος, καθηγητής Μουσικής στη Σχολή   
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Αντωνίου, συνεργάτης του Θεάτρου Πρόβα
Video Art: Παναγιώτης Τυροπάνης
Ακορντεόν παίζει η σπουδάστρια της Σχολής Νάντια Αντωνίου

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Αντώνης Ταμβακάς, συνεργάτης του Θεάτρου Πρόβα, Λούης Σλάκου, απόφοιτος της Σχολής, Χαντέλης Γιάννης, τελειόφοιτος, και οι σπουδαστές Ελευθερία Στεργίδου και Τυροπάνης Παναγιώτης.