Από τις εκδόσεις Καστανιώτης κυκλοφορεί το βιβλιό, Η νέα πράξη της ελληνικής τραγωδίας. Το «φαινόμενο Τσίπρας», η καταστροφική διαπραγμάτευση, η κρίση δίχως ορατό τέλος του Γιάννη Λούλη.

Είχαν προηγηθεί η «μεγάλη τιμωρία» και η κατάρρευση των κυρίαρχων κομμάτων της μεταπολίτευσης. Όχημα υπήρξε ο Αλέξης Τσίπρας. Λίγο αργότερα ο νέος πρωθυπουργός, σε δραματικούς τόνους, ομολογούσε πως η χώρα βρισκόταν μια ανάσα πριν από την «ανατίναξη του κράτους» και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό; Τι ακολούθησε και γιατί;

Όλα ξεκίνησαν από τη μοιραία επιλογή του Βαρουφάκη ως διαπραγματευτή. Ποια ήταν τα καταστροφικά λάθη του; Πώς ο Τσίπρας διολίσθησε στο σπασμωδικό δημοψήφισμα; Πώς, μπροστά στην άβυσσο, έγινε το σωτήριο βήμα πίσω; Γιατί ήταν αναπότρεπτη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί η ΝΔ δεν μπορούσε να ανταγωνισθεί τον Τσίπρα, παρά τα λάθη του, και πώς ο τελευταίος κέρδισε καθαρά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου; Πόσο τραυματισμένος είναι ο Τσίπρας; Μπορεί να αλλάξει η ΝΔ με μια νέα ηγεσία; Πώς ερμηνεύεται το «φαινόμενο Τσίπρας»;

Το δραματικό 2015 είχαμε άλλη μια πράξη της ελληνικής τραγωδίας. Υπάρχει πάντα ένας φαύλος κύκλος πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Μπορεί η χώρα, με το συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό, να σπάσει τον κύκλο αυτόν; Ποιο είναι το κρίσιμο «τρίπτυχο» που θα κρίνει την πορεία της; Έχει η κρίση ορατό τέλος;

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος. Έχει διδακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Emmanuel College) και MΑ στην «Πολιτική Συμπεριφορά» από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Είναι γνωστές οι συνεργασίες του στον τομέα της επικοινωνίας με δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα, ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Ως επικοινωνιολόγος, τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί κυρίως εκτός Ελλάδος. Ανάμεσα στα άλλα, έχει συμβουλεύσει σε επιτυχημένες εκστρατείες τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκο Αναστασιάδη. 

Ως πολιτικός αναλυτής έχει αρθρογραφήσει σε όλες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες, καθώς και σε γνωστές ξένες εφημερίδες, ενώ κατά την περίοδο 1980-1996 είχε σταθερή συνεργασία με τη Wall Street Journal. Τώρα αρθρογραφεί κάθε Σάββατο στην Ημερησία, έχει τακτική συνεργασία με το Έθνος, ενώ άρθρα του δημοσιεύονται στον Φιλελεύθερο της Κυριακής στην Κύπρο. Κείμενα και συνεντεύξεις του βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.johnloulis.gr.

Η νέα πράξη της ελληνικής τραγωδίας είναι το τέταρτο έργο του που ασχολείται με τον κύκλο της περιόδου της οικονομικής κρίσης. Προηγήθηκαν τα βιβλία: Ο δρόμος προς την άβυσσο: Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος, 1981-2011 (2011), Πού οδηγείται η Ελλάδα: Η χρεω­κοπία του κομματικού συστήματος (2012), Η μεγάλη τιμωρία: Πώς γκρεμίστηκαν τα κυρίαρχα κόμματα της μεταπολίτευσης (2015), όλα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. 

Στον κύκλο των έργων του που αφορούν στη μεταπολίτευση περιλαμβάνονται τα βιβλία: Η κρίση της πολιτικής στην Ελλάδα (Εκδόσεις Σιδέρη, 1995), Τα είκοσι χρόνια που άλλαξαν την Ελλάδα (2001), Τι φεύγει, τι έρχεται και οι επόμενες εκλογές (2003), Το τέλος μιας κυριαρχίας(2004), Πολιτική κυριαρχία: Πώς κερδίζεται, πώς χάνεται (2006) και Η μάχη του 2007 (2008), όλα από τις Εκδόσεις Λιβάνη. 

Στον κύκλο των βιβλίων του που αφορούν στην αμερικανική εξωτερική πολιτική περιλαμβάνονται το βιβλίο Ομπάμα: Πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες (2014) από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, καθώς και: Οι Απειλές (2010), No Happy End (2005), Η επικίνδυνη υπερδύναμη(2003) από τις Εκδόσεις Λιβάνη. 

Στις εκτός Ελλάδος δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία The Greek Communist Party: 1940-1944 (Λονδίνο, 1982) και Greece Under Papandreou: NATO’s Ambivalent Partner(Λονδίνο, 1985). Επίσης: Papandreou’s Foreign Policy στην έγκριτη επιθεώρηση Foreign Affairs, Νέα Υόρκη, 1984-1985 και The Greek Malaise (Encounter, Λονδίνο, 1986). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στις επιστημονικές επιθεωρήσεις Revue d’Hi­stoire de la Deuxième Guerre MondialeEast European QuarterlyJournal of Byzantine and Μodern Greek Studies,Journal of Communist Studies κ.ά