Από τις 5 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2013, η Ναύπακτος καλωσορίζει τους φίλους της σε ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης. Με πληθώρα δράσεων θα εορταστεί η 442η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου από τον Δήμο Ναυπακτίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Τον Οκτώβριο του 1571, εκατοντάδες γαλέρες από τη Βενετία, τη Γένοβα, το παπικό κράτος και την Ισπανία, χιλιάδες άντρες, μεταξύ των οποίων και ο κορυφαίος ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, συμμετείχαν στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, πολεμώντας τους Οθωμανούς. Μια ναυμαχία που επηρέασε όλη την Ευρώπη, πολιτικά και πνευματικά».


Σάββατο 5 Οκτωβρίου: Έναρξη εκδηλώσεων με ιστιοπλοϊκό αγώνα

5-13 Οκτωβρίου : Στο Φετιχέ τζαμί μέσα στο μεσαιωνικό λιμάνι: Έκθεση μικροναυπηγηκής του Ευάγγελου Γρυπιώτη. Μοντέλα ιστορικών πλοίων, ζωντανεύουν με τρόπο μαγικό την ιστορία των πλοίων από το 5ο π.Χ. έως τον 19ο μ.Χ. αιώνα.

Την εβδομάδα που θα ακολουθήσει, ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ιονίου και το ερευνητικό πρόγραμμα «Βυζάντιο και Δύση» του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. διοργανώνει την Β΄ Εβδομάδα Μελέτης Μεσαιωνικής Ιστορίας της Μεσογείου» με μελέτες, ομιλίες και διαλέξεις διακεκριμένων μελών της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως των Ν. Μοσχονά, ομ. διευθυντή ερευνών ΕΙΕ, Χ. Γάσπαρη διευθυντή ερευνών ΕΙΕ, Μ. Ντούρου – Ηλιοπούλου, καθηγήτριας Πανεπιστημίου

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου το βράδυ και ώρα 20.30 στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου θα ακολουθήσει μία φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας.

Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου με την εντυπωσιακή κωδωνοκρουσία, την αρχιερατική λειτουργία και την καθιερωμένη πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.