H διάσημη συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, Καναδή δημοσιογράφος, διανοήτρια και ακτιβίστρια που έγινε διεθνώς γνωστή ως «πρωθιέρεια» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα καλεσμένη του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη, όπου θα μιλήσει στο Φεστιβάλ B-Fest στην Πανεπιστημιούπολη (24-26/5).

 

Κατά την παραμονή της, θα δώσει συνεντεύξεις στους Έλληνες δημοσιογράφους.

 

«Το δόγμα του σοκ είναι η επιβολή είτε από δικτατορικά καθεστώτα είτε η εφαρμογή από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του τρίπτυχου ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών. Προϋπόθεση της εφαρμογής του είναι μια κρίση που μπορεί να οφείλεται σε πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, φυσικές καταστροφές ή δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως ο υπερπληθωρισμός ή το υπέρογκο χρέος. Τα αποτελέσματα είναι: μείωση μισθών και εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, κλείσιμο επιχειρήσεων, εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, ξεπούλημα δημόσιων εκτάσεων. Στο μεταξύ, η ύφεση βαθαίνει και το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται, αυξάνει», γράφει χαρακτηριστικά στο «Δόγμα του Σοκ» που, μαζί με το «No Logo», είναι τα γνωστότερα βιβλία της. Το πρώτο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού, παρότι γράφτηκε πριν την ελληνική κρίση, την αντικατοπτρίζει απόλυτα, όπως έχει δηλώσει και η ίδια.

 

NAOMIKLEIN

Η Ναόμι Κλάιν γεννήθηκε το 1970 στο Mόντρεαλ και ζει στο Tορόντο, στον Kαναδά. Eίναι γνωστή δημοσιογράφος και αρθρογραφεί σε πολλά έντυπα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται: The Toronto Globe and Mail, The Nation, The Progressive, The Guardian, The New York Times, The New Statesman, Newsweek International. Tο βιβλίο της No Logo έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και χαρακτηρίστηκε «βίβλος των κινημάτων». Έχειτιμηθείμεταξύάλλωνμετο Canadian National Business Book Award καιτο Le Prix Mediations. Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν τα βιβλία της, No Logo, Το Δόγμα του Σόκ, Φράχτες και παράθυρα –Αι στο Διάολο, ΔΝΤ

 

H Nαόμι Kλάιν είναι ενεργό μέλος του αντι-εταιρικού ακτιβισμού, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Bόρεια Aμερική, την Aσία, τη Λατινική Aμερική και την Eυρώπη.