Το About παρουσιάζει εργαστήριο με τον Ανάργυρο Δενιόζο με θέμα «Η μουσική του Morton Feldman»

στις 8, 9, 15 & 16 Ιουνίου 2013.

Στο έργο των περισσότερων σημαντικών συνθετών παρατηρούμε μία έντονη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στα στοιχεία του που είναι συστηματικά, αναλύσιμα και ως εκ τούτου διδάξιμα και σε αυτά που ανάγονται σε διαισθητικές, αισθητικές διαδικασίες. Η ισορροπία αυτών των δύο κατηγοριών, αποτελεί σε ένα βαθμό και την προσωπική σφραγίδα καθενός από αυτούς.

Η μουσική του Morton Feldman έχει πολύ έντονη προσωπικότητα, με αναμφισβήτητη πρωτοτυπία και αποτελεί αισθητική κατηγορία αφεαυτή. Είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη πως δεν είναι αναλύσιμη, πως δεν υπάρχουν δηλαδή συστατικά της που ακολουθούν λογικές συστηματικές διαδικασίες.

Ωστόσο αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Feldman συχνά επικεντρώνεται σε κατηγορίες του μουσικού έργου που παραδοσιακά αγνοούνται ή θεωρούνται δευτερεύουσες. Στην σειρά των συναντήσεων αυτών, θα αναλυθούν έργα από όλες τις περιόδους του συνθετικού έργου του Feldman, από τις πρώτες γραφικές παρτιτούρες μέχρι τα τελευταία μνημειώδη σε διάρκεια έργα της δεκαετίας του 80. Θα εξεταστεί η σχέση του έργου του με το έργο σύγχρονων του συνθετών και εικαστικών καλλιτεχνών, ιδίως με το καλλιτεχνικό κίνημα του αμερικανικού Αφηρημένου Εξπρεσσιονισμού. Παράλληλα, θα συζητηθεί το θέμα της εκτέλεσης των έργων αυτών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο υλικό από παρτιτούρες, κείμενα (στα αγγλικά) και ηχογραφήσεις.

Ανάργυρος Δενιόζος, συνθέτης / μουσικολόγος

 

 Ο συνθέτης και μουσικολόγος Ανάργυρος Δενιόζος γεννήθηκε στην Ζυρίχη Ελβετίας το 1962. Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς όπως το ΚΣΥΜΕ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΙΕΜΑ, την βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσική, τον Χώρο Πολιτισμού ABOUT και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τώρα εργάζεται στο κέντρο διαπολιτισμικής αγωγής Πανεπιστημίου Αθηνών ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης. Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.