Τη Μεγάλη Περιπέτεια, μία νέα εμπνευσμένη ψηφιακή παράσταση, παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ παράλληλα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί την έκθεση με τίτλο Η… Απεραντοσύνη του Ουρανού: Αστρονομικοί Χάρτες και Ημερολόγια, του Αντώνη Ασπρόμουργου.

Η νέα παράσταση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου είναι η δεύτερη παράσταση μιας τριλογίας η οποία έχει σκοπό να περιγράψει τις διάφορες δραστηριότητες του Ανθρώπου στο Διάστημα κατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Στην παράσταση – την οποία θα προλογίσει ο Στράτος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – συνεχίζεται η περιγραφή των Διαστημικών Αποστολών από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, μετά δηλαδή τις αποστολές του προγράμματος Απόλλων (οι οποίες παρουσιάστηκαν στην πρώτη παράσταση της τριλογίας), μέχρι τις μέρες μας καθώς ο Άνθρωπος ετοιμάζεται να επιστρέψει, για πάντα πλέον, στον φυσικό μας δορυφόρο κι ακόμη πιο πέρα.

Στη Μεγάλη Περιπέτεια περιγράφονται, σύντομα αλλά περιεκτικά, οι δραστηριότητες των Διαστημικών Λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, η εκπαίδευση και οι συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο Διάστημα, η εμφάνιση και η εξέλιξη των Διαστημικών Σταθμών (Σαλυούτ, Σκάυλαμπ, Μιρ και Διεθνής Διαστημικός Σταθμός), η προσφορά των απογόνων του Σπούτνικ για την καλυτέρευση της ζωής πάνω στη Γη, οι ανακαλύψεις των τροχιακών μας αστεροσκοπείων για το Σύμπαν και οι περιπέτειες των «πρεσβευτών του ανθρώπου» στους πλανήτες και στους δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος.

Κατά την παρουσίαση της παράστασης ο κύριος Μάνος Κιτσώνας, Τεχνικός Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα παρουσιάσει – κατ΄ αρχήν – τις δημιουργικές και τεχνικές δυνατότητες, που μας παρέχουν σήμερα οι  νέες τεχνολογίες και τα πλέον σύγχρονα οπτικοαουστικά μέσα και θα σταθεί στα νέα προβολικά συστήματα και την τεχνολογία αιχμής που υποστηρίζει από τον Ιούλιο του 2009 το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.

Αμέσως μετά, στον Θόλο του Παλαιού Πλανηταρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης Η Απεραντοσύνη του Ουρανού: Αστρονομικοί χάρτες και ημερολόγια. Όλα τα εκθέματα – 15 πίνακες και ένα γλυπτό – δεν είναι παρά μια εικαστική αναπαράσταση υπαρχόντων ιστορικών ευρημάτων, -από τη Νεολιθική εποχή μέχρι και τον 13ο αιώνα- με στόχο την ανίχνευση της ιδιαιτερότητάς τους αλλά και την καταγραφή μιας ιστορίας …κοσμικών διαστάσεων.

Σε ένα Σύμπαν που σχηματίζεται και ανασχηματίζεται – όχι μόνο σήμερα κάτω από το φως της σύγχρονης γνώσης – αλλά από την αρχαιότητα, η πρωτοβουλία εικαστικής αφήγησης του κυρίου Αντώνη Ασπρόμουργου, εμβαθύνει φιλοσοφικά στο δέος που προκαλεί στον άνθρωπο, το μεταβαλλόμενο Σύμπαν.

Η είσοδος στην ως άνω εκδήλωση είναι δυνατή μόνο με προσκλήσεις. Το κοινό μπορεί να παρακολουθεί την Νέα Ψηφιακή Παράσταση και να επισκεφθεί την έκθεση από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009.