ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΜΕΓΆΛΗ ΜΠΟΥΓΆΔΑ;

Η Μεγάλη μπουγάδα (La Grande Lessive) είναι μια παγκόσμια εικαστική δράση συμμετοχικής τέχνης, ανοιχτή σε όλες τις ηλικίες. Η ιδέα ξεκίνησε το 2006 από την γαλλίδα καλλιτέχνιδα αλλά και δασκάλα εικαστικών, JOЁLLE GONTHIERS, και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, δύο φορές τον χρόνο και ανήκει.. Κάθε Μεγάλη Μπουγάδα συγκεντρώνει περίπου 500.000 συμμετέχοντες σε χιλιάδες μέρη που βρίσκονται σε 118 χώρες και 5 ηπείρους. χωρίς περιορισμό ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου ή επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με µόνα «όπλα» το σχοινί και τα μανταλάκια, δημιουργούν το δικό τους έργο σε διαστάσεις Α4 και το κρεµάνε για να το δείξουν στους άλλους µόνο για µία ηµέρα. !!! Δεν χρειάζεται να είσαι καλλιτέχνης! Το Γαλλικό Σχολείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο θα απλώσει τη μπουγάδα, εσύ απλά έρχεσαι να κρεμάσεις το έργο σου και να συμμετετάσχεις σ’αυτή την ομάδα!

Αυτή η µέρα είναι ένας διαδραστικός διάλογος μεταξύ πολλών γενεών, διαφόρων ανθρώπων, αναπτύσσει τους κοινωνικούς δεσμούς και φιλοδοξεί να αναδείξει τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα με στόχο την τέχνη στην καθημερινότητα! Η τέχνη αφορά την ύπαρξή μας και η ύπαρξή μας εμπνέει την τέχνη!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από εικαστική άποψη, πρόκειται για µία εικόνα εφήμερης τέχνης φιλοδοξώντας ταυτόχρονα να ενώσει όσους συμμετέχουν µε έργα τους σε µια παγκόσμια οικογένεια, έστω κι αν οι συμμετέχοντες δεν είναι καλλιτέχνες ή δεν γνωρίζονταν µέχρι χτες.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η φετινή δράση μάς καλεί να συμμετέχουμε στη μπουγάδα με μια ιστορία αληθινή ή πραγματική που σχετίζεται με την πανδημία, τον εγκλεισμό, την εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση, … Ο καθένας είναι ελεύθερος να μιλήσει για την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε με τον δικό του τρόπο και εικαστική παραγωγή. Ανυπομονούμε να ζήσουμε αυτήν την περιπέτεια μαζί σας την Πέμπτη Οκτωβρίου από τις 11:00 έως τις 18:00 !

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

-Είναι μία δράση ανοιχτή σε όλες και όλους: μαθητές-μαθήτριες, φοιτητές- τριες, γονείς, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες,…
-Δεν υπάρχει αίτηση συμμετοχής
-Η παραγωγή σας μπορεί να είναι ανώνυμη
-Το Γαλλικό Σχολείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο θα ετοιμάσει τη μπουγάδα (σκοινιά) στον εξωτερικό διαμορφωμένο χώρο του-Λεωφ. Στρατού 2Α
-Έρχεστε με το έργο τέχνης που θα πρέπει να απλώσετε με το δικό σας μανταλάκι!

Τι είναι το έργο τέχνης που θα κρεμάσουμε:
-Ποίημα
-Κείμενο
-Σχέδιο
-Φωτογραφία
-Ζωγραφιά
-Κολλάζ

*Διαστάσεις: Φύλλο μεγέθους Α4