Η Feelgood παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 17 Μαρτίου 2016 την ταινία Η Μεγάλη Διάσωση (The Finest Hours) σε σκηνοθεσία του Craig Gillespie.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο των Casey Sherman και Michael J. Tougias και διηγείται τα πραγματικά περιστατικά μιας τρομερής ναυτικής τραγωδίας που συνέβη στον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν και οι εξαιρετικά δύσκολες ώρες των πληρωμάτων στοιχειώνουν τη ναυτική ιστορία των Η.Π.Α. μέχρι και σήμερα. Ο σκηνοθέτης Craig Gillespie (Νύχτα Τρόμου, Το Χέρι του Ενός Εκατομμυρίου) μάς μεταφέρει με άκρως ρεαλιστικό τρόπο τις αγωνιώδεις στιγμές και τα ακραία συναισθήματα που επικρατούσαν. Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Eric Bana (Star Trek, Ξόρκισε το Κακό), Ben Foster (Ο Μόνος Επιζών) και ο υποψήφιος για Όσκαρ Casey Affleck.

Σύνοψη:

Φεβρουάριος του 1952, ΗΠΑ, Νέα Αγγλία. Μια από τις πιο σφοδρές καταιγίδες θα χτυπήσει τις ανατολικές ακτές της περιοχής. Ένα τάνκερ κόβεται στην κυριολεξία στα δύο, αφήνοντας στο έλεος του θεού το πλήρωμα. Ένα μικρό πλοίο της ακτοφυλακής σπεύδει για βοήθεια έχοντας να αντιμετωπίσει ακραίες καιρικές συνθήκες και γιγάντια κύματα που καταπίνουν τα πάντα στο διάβα τους. Τέσσερα μέλη της ακτοφυλακής, αψηφώντας τη θεομηνία, θα ρισκάρουν τις ίδιες τους τις ζωές στην προσπάθειά τους να σώσουν περισσότερους από 30 αβοήθητους ναύτες που είναι παγιδευμένοι και ανήμποροι.

Διάρκεια: 117 ’

“Στην ακτοφυλακή μάς λένε ότι πρέπει να βγούμε έξω, κανείς δεν μας λέει όμως ότι πρέπει και να γυρίσουμε”—Bernie Webber, υπαξιωματικός της ακτοφυλακής των Η.Π.Α.

Η ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Η ταινία Μεγάλη Διάσωση εξυμνεί τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. “Αυτοί οι νέοι άντρες γνώριζαν ακριβώς σε τι έμπλεκαν αμέσως μόλις επιβιβάστηκαν στις βάρκες τους” σχολιάζει η παραγωγός Dorothy Aufiero. “Βρήκαν το κουράγιο να βγουν εκεί έξω και να ρισκάρουν τις ζωές του για την ασφάλεια κάποιων άλλων. Οι πράξεις τους θα πρέπει να αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους εμάς”.

Όταν η Aufiero διάβασε το ομώνυμο βιβλίο των Casey Sherman και Michael J. Tougias που περιέγραφε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αντρών της ακτοφυλακής να σώσουν τους ναυαγούς από 2 πετρελαιοφόρα, σοκαρίστηκε που δεν είχε ακούσει ποτέ πριν αυτή την ιστορία. “Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν το έκανε μεγάλο θέμα, γιατί απλά όλο αυτό ήταν κομμάτι της δουλειάς τους” εξηγεί.

H Aufiero έφερε το project στον παραγωγό Jim Whitaker που ένιωσε αμέσως μια σύνδεση με την υπόθεση. “Μεγάλωσα κοντά στον τόπο που έγινε η τραγωδία, έτσι μπορώ να πω πως σχετίζομαι κατά κάποιο τρόπο προσωπικά με όλο αυτό. Γνώριζα για την ακτοφυλακή και την ιστορία με τις ζωές των ανθρώπων που χάθηκαν τότε. Σκοπός μας ήταν να απαθανατίσουμε την ιστορία εκείνων των νέων αντρών μεταφέροντας την ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Γνωστοποιήσαμε τα σχέδιά μας στη Disney που έχει κάνει ταινίες βασισμένες σε πραγματικές ιστορίες (Dangerous Minds, Invincible, Miracle) και αμέσως πήραμε το πράσινο φως να προχωρήσουμε.

Οι υποψήφιοι για Όσκαρ Scott Silver (8 Mile) και Paul Tamasy, Eric Johnson (The Fighter) έγραψαν το κινηματογραφικό σενάριο βασισμένο στο βιβλίο των Sherman και Tougias. Το βιβλίο αναφέρεται και στα δυο τάνκερ που κόπηκαν στη μέση εκείνο το μοιραίο βράδυ, ενώ η ταινία επικεντρώνεται κυρίως στο πετρελαιοφόρο Pendleton.

Όπως η Aufiero, έτσι και ο σκηνοθέτης Craig Gillespie (Million Dollar Arm, Lars and the Real Girl) δεν γνώριζε για την ιστορία, αλλά όταν διάβασε το σενάριο, αλλά και το βιβλίο, αμέσως “επιβιβάστηκε” και αυτός μαζί με τους υπόλοιπους. “Θεωρώ πως οι σεναριογράφοι έμειναν πολύ κοντά στα γεγονότα που περιγράφονται και στο βιβλίο. Είναι αλήθεια ότι σε εκείνη τη γενιά αντρών υπήρχε ένας αληθινός ηρωισμός και μια ειλικρινής αυταπάρνηση”.

“O Craig ήταν ο ιδανικός σκηνοθέτης για την ταινία” λέει ο Whitaker. “Η ταινία μιλάει για μια ομάδα αντρών που αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά αναφέρεται επίσης και σε ανθρώπινα συναισθήματα. Ο Craig έχει αυτήν την ικανότητα, να εντοπίζει αυτές τις συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές και να τις αναδεικνύει με έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο”.  

ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΝΕΡΑ

Το κοινό πραγματικά θα συγκλονιστεί από την ίδια τη συναρπαστική ιστορία, αλλά και θα μαγευτεί από τον τρόπο που οι χαρακτήρες πήραν σάρκα και οστά. Επιθυμία των παραγωγών ήταν να αναδειχτεί η αυταπάρνηση των ηρώων και ειδικά των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου η επιλογή του καστ θα έπρεπε να γίνει με αυτόν τον γνώμονα.

Όταν ο Chris Pine (Star Trek, Into the Woods) ξεκίνησε να διαβάζει το σενάριο της ταινίας, δεν ήθελε να το τελειώσει. Ο Pine ενσαρκώνει τον Bernie Webber, τον διοικητή της ναυαγοσωστικής λέμβου της ακτοφυλακής με αριθμό CG36500.

“Ο Bernie είναι γενναιόδωρς και καλοσυνάτος. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια σκληρών ανδρών που πολέμησαν και πήραν παράσημα. Ο Bernie δεν πήγε στον πόλεμο, αφού ήταν πολύ νέος, αλλά θεωρεί ότι έπρεπε να ήταν εκεί” αναφέρει ο Pine και καταλήγει: “Μου αρέσει ο χαρακτήρας του, επειδή δεν είναι καθόλου ψυχρός και κυνικός, αλλά ευγενικός και γεμάτος καλοσύνη”.

O Webber ήταν επικεφαλής μια ανάλογης αποστολής πριν ένα χρόνο περίπου, η οποία δεν είχε αίσιο τέλος. Η έκβαση αυτή πραγματικά τον στοιχειώνει. Ένα ψαράδικο εγκλωβίστηκε στη θάλασσα, εξαιτίας μιας τεράστιας καταιγίδας. Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες της ακτοφυλακής, το καράβι τσακίστηκε και βυθίστηκε αύτανδρο. Η αυτοπεποίθηση του Webber κλονίστηκε στη στιγμή.

“Ο Bernie είναι τρομερά καλόκαρδος. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων και αξιαγάπητος χαρακτήρας” σχολιάζει ο σκηνοθέτης Craig Gillespie. “Πρόκειται για τον τύπο που νομίζεις εκ πρώτης πως δεν είναι τόσο δυναμικός, αλλά αν θελήσει μπορεί να εκπλήξει τους πάντες”.

Ο διοικητής Warren Cluff στέλνει τους πιο έμπειρους άντρες του να βοηθήσουν στη διάσωση.  Για να φτάσουν στο σημείο της τραγωδίας πιο γρήγορα, τούς στέλνει από ένα σημείο το οποίο εξαιτίας της καταιγίδας είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Εκείνοι, με δική τους πρωτοβουλία, αποφασίζουν να ακολουθήσουν έναν άλλο θαλάσσιο δρόμο πιο ασφαλή, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται δραματική καθυστέρηση. Ο Webber, από την άλλη, δέχεται αδιαμαρτύρητα την εντολή του ανωτέρου του και κατευθύνεται με το πλήρωμά του σε μια από τις πιο θανατηφόρες παγίδες του Ατλαντικού Ωκεανού.

“Ο Bernie εκτελεί τη διαταγή, ακόμη και αν γνωρίζει ότι η αποστολή του είναι απίθανο να έχει αίσιο τέλος” εξηγεί ο Gillespie. “Στην αρχή της ταινίας, θα δούμε ότι εκτελεί κάθε εντολή, χωρίς δισταγμό. Στην πορεία, όμως, και όσο κλιμακώνεται η ένταση θα αρχίσει να παίρνει  πρωτοβουλίες και να αναδεικνύεται σε έναν πραγματικό ηγέτη”.

“Μιας και πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, θέλεις να κάνεις το σωστό, να αποτίσεις φόρο τιμής σε αυτούς που θυσιάστηκαν και να προσπαθήσεις, όσο μπορείς, να καταλάβεις πως ένιωθαν αυτοί οι άντρες τις τρομερές εκείνες στιγμές” σχολιάζει ο Pine.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Casey Affleck (Interstellar, Oceans 13), υποδύεται τον Raymond Sybert, ένα όχι και τόσο υψηλόβαθμο μέλος τους πληρώματος που στο τέλος γίνεται ο τύπος στον οποίο όλοι απευθύνονται για συμβουλές. “Αυτή η ιστορία μιλάει για ηρωισμό και ηγετικές ικανότητες” σχολιάζει. “Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις και προσπάθησαν να πετύχουν το ακατόρθωτο”.

“Αυτή ήταν μια ιδιάζουσα περίπτωση για τον Ray, αφού πρόκειται για έναν μηχανικό που δεν έρχεται και σε μεγάλη επαφή με το υπόλοιπο πλήρωμα. Δεν ανεβαίνει σχεδόν ποτέ στο κατάστρωμα και σίγουρα δεν παίρνει αποφάσεις που να επηρεάζουν τις ζωές των άλλων. Βέβαια, πρόκειται για έναν έξυπνο και προσεκτικό τύπο που ξέρει καλά τα κατατόπια μέσα στο πλοίο. Μπορεί να συνδράμει με τις γνώσεις και την εμπειρία του, σε καταστάσεις εξαιρετικά φορτισμένες”.

Ο ασυρματιστής από το Fort Mercer κατάφερε να στείλει ένα σήμα και να ειδοποιήσει όταν το πλοίο κόπηκε στα δύο.  “Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όταν ξεκίνησε να βυθίζεται το πλοίο, αμέσως βυθίστηκε η πλώρη, όπου και βρίσκονταν τα δωμάτια των αξιωματικών. Έτσι, υπήρξε αμέσως ένα κενό στο ποιος θα ήταν πλέον επικεφαλής και θα έπαιρνε τις αποφάσεις. Έτσι, ο Sybert γίνεται ένας απρόθυμος ήρωας, ένας αντιήρωας κατά βάση. Ειλικρινά, μισεί την εξουσία και αυτό είναι το οξύμωρο της υπόθεσης, ότι τελικά θα κληθεί να πάρει έναν ρόλο που στην ουσία απεχθάνεται” σχολιάζει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

“Ο Ray αναγκάζεται να γίνει πια ένα πρόσωπο με εξουσία” αναφέρει ο παραγωγός Jim Whitaker. “Μόλις αναλάβει τελικά αυτόν τον ρόλο, θα είναι σκληρός, για το καλό όλων”.

Ο Ben Foster (Contraband) υποδύεται τον Richard Livesey, έναν βετεράνο της ακτοφυλακής που παρότι αμφισβητεί τις ικανότητες του Bernie, αποφασίζει τελικά να τον ακολουθήσει. Ο ίδιος ο ηθοποιός νιώθει τρομερή τιμή που ενσαρκώνει κάποιον ήρωα που διαθέτει τόσο μεγάλη αυταπάρνηση και ταπεινότητα.

“O Ben είναι εξαιρετικός στο ρόλο του, αφού υποδύεται έναν σκληρό τύπο με μπόλικες σκοτεινές πλευρές, στις οποίες, όμως, αφήνει να μπει που και που μια χαραμάδα από φως” σχολιάζει ο Whitaker. “Η ταινία μιλάει για ηγέτες και τις αποφάσεις που εκείνοι καλούνται να πάρουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες”.

Η βρετανίδα ηθοποιός Holliday Grainger (Cinderella, Bonnie & Clyde) είναι η Miriam, η δυναμική αρραβωνιαστικιά του Bernie Webber, η οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξεστομίσει ακριβώς αυτό που περνάει από το μυαλό της, ειδικά, όταν πρόκειται για την ασφάλεια του Bernie. “H Miriam έχει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα και αυτό που επιθυμεί διακαώς είναι να παντρευτεί” σχολιάζει η Grainger. “H Miriam είναι μια πολύ ανεξάρτητη γυναίκα, πράγμα κάπως ασυνήθιστο για την εποχή, η οποία προκαλεί τον Bernie να αρχίσει να ανησυχεί λίγο παραπάνω για τον εαυτό του. Το να σκιαγραφήσεις μια τόσο δυναμική γυναίκα, είναι πραγματικά ευκαιρία για μια ηθοποιό” σχολιάζει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Ο τρόπος που ο Bernie και η Miriam γνωρίστηκαν είναι από μόνος του μια ιστορία. Εκείνη δούλευε σαν τηλεφωνήτρια και άκουσε μια κλήση που έκανε ο Bernie σε μια κοπέλα και ακύρωνε πολύ ευγενικά το ραντεβού τους, αφού τον έπιασε λάστιχο στο αυτοκίνητο. Όταν άκουσε τη φωνή του ήξερε πως αυτός θα ήταν ο άντρας που θα παντρευόταν. Ξεκίνησαν να μιλάνε με τις ώρες στο τηλέφωνο, πριν τελικά αποφασίσουν να βγουν για ραντεβού.

Το ταξίδι της Miriam στην ταινία είναι η συνειδητοποίηση του κόσμου του Bernie και η αποδοχή του γεγονότος ότι αν πρόκειται να τον παντρευτεί, αναγκαστικά θα παντρευτεί και αυτόν τον κόσμο. “Κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η αποστολή διάσωσης, αλλά και οι ανθρώπινες σχέσεις. Πάνω κάτω ό,τι συμβαίνει στη θάλασσα, συμβαίνει και στη στεριά” σχολιάζει ο Whitaker.

O Eric Bana (Lone Survivor, Hanna) υποδύεται τον αξιωματικό Daniel Cluff, τον διοικητή του σταθμού της ακτοφυλακής στο Chatham, στο μέρος όπου χτυπά η καταιγίδα. Ο Cluff είναι καινούργιος στην περιοχή. “Είναι πολύ δύσκολο να έχεις μια θέση με εξουσία και να πρέπει να διατάζεις ανθρώπους που είναι ντόπιοι και πιο παλιοί από εσένα” σχολιάζει ο Bana. “Ο Cluff κατάγεται από τον Νότο και όλα είναι διαφορετικά πάνω του, από τον τρόπο που δίνει διαταγές, έως τον τρόπο που μιλάει. Νιώθει πολύ άβολα και έχει μεγάλη ανασφάλεια”.

Παίρνει την τόσο δύσκολη απόφαση να διατάξει τον Bernie να διαλέξει πλήρωμα και να βγει στην καταιγίδα. Μετά από αυτό έρχεται αντιμέτωπος με την Miriam. “Στο μυαλό του πάντως γνωρίζει πως έχει πάρει τη σωστή απόφαση. Γιατί απλά αυτή είναι η δουλειά τους”, καταλήγει ο ηθοποιός.

“O Cluff είναι με την πλάτη στον τοίχο και πρέπει να πάρει κάποιες δύσκολες αποφάσεις” σχολιάζει ο Whitaker. “Υπάρχει μια δόση αβεβαιότητας σε αυτές τις αποφάσεις. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις τον Eric να παίζει έναν τόσο άστατο και ανασφαλή χαρακτήρα” καταλήγει ο παραγωγός.

O John Ortiz (Silver Linings Playbook, Fast & Furious 6) είναι ο Wallace Quirey, τρίτος βοηθός μηχανικού, ένας βετεράνος του πληρώματος. Καθώς η αγωνία κορυφώνεται, αναδεικνύεται και εκείνος σε ηγετική μορφή και εμψυχώνει το υπόλοιπο πλήρωμα.

O Kyle Gallner (American Sniper, The Haunting in Connecticut) υποδύεται τον μηχανικό Andy Fitzgerald, που παίρνει τη θέση του αρχιμηχανικού Gouthro (Beau Knapp) στην αποστολή, αφού ο τελευταίος εκείνη την ημέρα ήταν άρρωστος και έπρεπε να μείνει πίσω στο σταθμό Chatham. “Ο Andy ήταν γενικά πολύ χαμηλά στην κλίμακα και κανείς δεν τον είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση” εξηγεί ο Gallner. “Εκείνη τη στιγμή, όμως, αφού δεν υπήρχαν άλλα άτομα να ακολουθήσουν, ο Andy προσφέρθηκε εθελοντικά”.

O John Magaro (Carol, Unbroken) είναι ο Ervin Maske, ένας απλός ναύτης και τελευταίος εθελοντής της αποστολής. “Απλά βρισκόταν εκεί, για να πάει στο πλοίο του και προσφέρθηκε εθελοντικά να ακολουθήσει, χωρίς να συνειδητοποιεί πιθανότατα σε τι κίνδυνο πάει να μπλέξει” εξηγεί ο Magaro.

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, η προσέγγιση του Gillespie αναφορικά με τους χαρακτήρες βοήθησε πολύ τους ηθοποιούς να προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερο ρεαλισμό στις σκηνές. “Η επικοινωνία του Craig με τους ηθοποιούς είναι εκπληκτική. Σου δίνει μεγάλο εύρος, για να εξερευνήσεις και να σκιαγραφήσεις συνολικά τον χαρακτήρα σου. Ειδικά με τον δικό μου που πρόκειται για έναν εξαιρετικά αθώο τύπο, κάτι που δεν είχα παίξει ποτέ στο παρελθόν, η βοήθειά του η συνδρομή του ήταν καταλυτική” σχολιάζει ο Pine.

ΒΥΘΙΖΕΣΑΙ ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η ανθρώπινη θέληση. Ένα πραγματικό υπερ-όπλο που διαθέτει ο άνθρωπος. Αυτοί οι νεαροί άντρες δάμασαν τους φόβους τους και κατόρθωσαν να πετύχουν το ακατόρθωτο.

“Δεν το έκαναν για τη δόξα ή την υστεροφημία, το έκαναν γιατί απλά αυτή ήταν η δουλειά τους” σχολιάζει ο Chris Pine. “Δεν υπάρχουν τέρατα και υπεράνθρωποι στην ταινία. Πρόκειται απλά για ανθρώπους και τη Μητέρα Φύση. Η τελευταία δεν πολύ δίνει σημασία ποιος είσαι και από που έρχεσαι. Απλά κάνει… τα δικά της” καταλήγει ο ηθοποιός.

“Πρόκειται για μια πραγματική ιστορία με πραγματικούς ανθρώπους. Σώζοντας τις ζωές κάποιων άλλων συνανθρώπων τους, κατάφεραν να κατανοήσουν και τις δικές τους δυνάμεις” προσθέτει ο Casey Affleck.

Trivia:

Ο Bernie και η Miriam Webber παντρεύτηκαν τον Απρίλιο του 1952 και παρέμειναν παντρεμένοι για 58 χρόνια ακόμη, μέχρι που ο Bernie απεβίωσε το 2009 σε ηλικία 81 ετών.

Το 1952 και οι τέσσερις άντρες που επάνδρωσαν τη ναυαγοσωστική λέμβο CG36500 τιμήθηκαν με το Χρυσό Μετάλλιο από την ακτοφυλακή για τις ηρωικές τους πράξεις.

Η original CG36500 βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μουσείο στη Massachusetts.

Ο Andy Fitzgerald είναι τώρα 84 ετών και ζει στο Colorado μαζί με τη γυναίκα του.

H ακτοφυλακή των ΗΠΑ ιδρύθηκε στις 28 Ιανουάριου του 1915.

Υπεύθυνος για τα σκηνικά ήταν ο δυο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Michael Corenblith (Saving Mr. Banks, Frost/Nixon).

Το πετρελαιοφόρο που κόπηκε στα δύο είχε κατασκευαστεί αρχικά, για να μεταφέρει πετρέλαιο από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου. Ως εκ τούτου οι συνθήκες κατασκευής του επιταχύνθηκαν αρκετά, χωρίς να έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ασφαλείας.

Credits:

Σκηνοθεσία: Craig Gillespie

Σενάριο: (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο των Casey Sherman και Michael J. Tougias) Eric Johnson, Scott Silver, Paul Tamasy

Παίζουν: Chris Pine, Ben Foster, Eric Bana, Casey Affleck

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Javier Aguirresarobe

Παραγωγοί: Dorothy Aufiero, Douglas C. Merrifield, James Whitaker