Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο του Heikki Patomakiμε τίτλο “Η μεγάλη αποτυχία της ευρωζώνης: Από την κρίση σε ένα παγκόσμιο Νιου Ντιλ”, σε μετάφραση Γιώργου Μπαρουξή.

 

Το βιβλίο:

Από το 2010 η Ευρωζώνη παραπαίει μεταξύ κρίσης και καταστροφής. Με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να έχουν οδηγηθεί ήδη στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, και τον κίνδυνο να ακολουθήσουν γρήγορα και μια σειρά άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Κύπρος, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία είναι δυνητικά ολέθριες. Στο ανά χείρας βιβλίο, ο φινλανδός διανοούμενος Heikki Patomäki αναλύει την τρέχουσα κρίση, εξετάζοντας διεξοδικά και σε βάθος την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική οικονομία∙ παρουσιάζει πολλές και διαφορετικές ερμηνείες της κατάστασης∙ προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας των διάφορων μέτρων που έχουν προταθεί ως τώρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις συμπληρώνει με ενδιαφέρουσες αναλύσεις σεναρίων για τις πιθανές και επιθυμητές εξελίξεις καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βγει από την κρίση. Τέλος, καταλήγει ότι το μέλλον της Ένωσης είναι ζήτημα μεταρρύθμισης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης και προτείνει ένα νέο συναρπαστικό όραμα για μια «παγκόσμια οικονομική δημοκρατία» ως τη μοναδική βιώσιμη διέξοδο από την τρέχουσα κρίση.

 

«Ένα βιβλίο πολύτιμο για όσους ελπίζουν σε μια Ευρώπη που το μέλλον της θα είναι καλύτερο από το πρόσφατο παρελθόν της και τις τωρινές της κρίσεις».

John Grahl, καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Πανεπιστήμιο Middlesex

 

«Ο Patomäki μας δίνει μια συναρπαστική οπτική που αξίζει να τη λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι ενδιαφέρονται για ένα προοδευτικό και δημοκρατικό μέλλον για την Ευρώπη στον κόσμο».

Magnus Ryner, Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών, Kings College, Λονδίνο

 

Ο συγγραφέας:

Ο Heikki Patomäki είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Έχει διατελέσει καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας στα πανεπιστήμια Nottingham Trent (Μ. Βρετανία) και RMIT (Μελβούρνη). Το 2012 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στο Κιότο της Ιαπωνίας. Ιδρυτικό μέλος του Δικτυακού Ινστιτούτου για τον Παγκόσμιο Εκδημοκρατισμό NIGD (Network Institute for Global Democratisation), ακτιβιστής του διεθνούς κινήματος ATTAC (www.attac.org) για μια διαφορετική παγκοσμιοποίηση, είναι πρόεδρος του παραρτήματός του στη Φινλανδία.