Είναι αναγνωρισμένης αξίας, ιστορικά μνημειώδες, αυθεντικό. Το κλασικό στη Μουσική, συνδέεται με τη διαύγεια της φόρμας, το βάθος του νοηματικού περιεχομένου και την απέριττη χρήση των εκφραστικών μέσων. Κι είναι αυτά τα στοιχεία αναφοράς, που συνδέουν τα έργα που ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη συναυλία Η Μαγεία του Κλασικού απηχώντας κοινές αξίες σε διαφορετικές εποχές. Η βραδιά ξεκινά με τη μεγαλοπρεπή Συμφωνία αρ. 86 σε ρε μείζονα, Hob I/86 του Γιόζεφ Χάυντν, μία από τις έξι συμφωνίες, γνωστές ως «του Παρισιού», που γράφτηκαν κατά παραγγελία παρισινής Ορχήστρας και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην Πόλη του Φωτός.

Ακολουθεί το παιγνιώδες και ρυθμικό Κοντσέρτο για φαγκότο και 11 έγχορδα του Ζαν Φρανσαί, με το απαιτητικό σολιστικό μέρος του οποίου θα αναμετρηθεί ο Κορυφαίος Α’ Φαγκοτίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Αλέξανδρος Οικονόμου. Η συναυλία ολοκληρώνεται με τη συναισθηματικά έντονη και ενορχηστρωτικά εντυπωσιακή, Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Σεζάρ Φρανκ, κείμενο που αναμφισβήτητα εμπλούτισε την ιστορία της γαλλικής συμφωνίας ενώ απετέλεσε την τελευταία ορχηστρική δημιουργία του Φρανκ. Στο πόντιουμ ο έμπειρος Γάλλος αρχιμουσικός, Νικολά Σαλβέν, στην πρώτη του συνάντηση με το αθηναϊκό κοινό.

Το σχόλιο του σολίστ:

“Το Κοντσέρτο για φαγκότο και 11 έγχορδα είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο έργο, με βάση και τα ακούσματα από το γαλλικό φαγκότο που είχε ο Ζαν Φρανσαί. Εγώ θα ερμηνεύσω το έργο σε γερμανικό φαγκότο που καθιστά τη διαδικασία πολύ πιο επίπονη αλλά και ενδιαφέρουσα. Κάθε φορά, η σύμπραξη με την Ορχήστρα – της οποίας είμαι μέλος εδώ και 22 χρόνια- με γεμίζει χαρά. Φυσικά, νιώθω ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ορχήστρα και τους συναδέλφους, οι οποίοι περιμένουν να κάνω το καλύτερο που μπορώ.”

Το σχόλιο του μαέστρου:

“Ανυπομονώ να βρεθώ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την οποία ακολουθεί εξαιρετική φήμη. Είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε μουσική, στην οποία έχουμε αμφότεροι αφιερωθεί. Κάτι που με συναρπάζει.”

Πρόγραμμα

ΓΙΟΖΕΦ ΧΑΫΝΤΝ (1732 – 1809)
Συμφωνία αρ.86 σε ρε μείζονα, Hob. I/86

ΖΑΝ ΦΡΑΝΣΑΙ (1912 – 1997)
Κοντσέρτο για φαγκότο και 11 έγχορδα

ΣΕΖΑΡ ΦΡΑΝΚ (1822–1890)
Συμφωνία σε ρε ελάσσονα

ΣΟΛΙΣΤ
Αλέξανδρος Οικονόμου, φαγκότο

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Νικολά Σαλβέν

19:45: Εισαγωγική ομιλία του Χαράλαμπου Γωγιού για τους κατόχους εισιτηρίων.