Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Λίμνη των Κύκνων. Την χόρεψε όσο κανείς άλλος. Την αγάπησε και ήταν πάντα στο ρεπερτόριό του ακόμα και όταν ήταν 50 ετών αλλά συνέχιζε να χορεύει.

Το 1983 έγινε διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Και από αυτή τη θέση το πρώτο έργο που σκέφτηκε ήταν το μπαλέτο των μπαλέτων. Χορογραφεί και παρουσιάζει την Λίμνη των Κύκνων που έκανε πρεμιέρα το 1984 και αποτέλεσε το παγκόσμιο γεγονός για τους λάτρεις του μπαλέτου.

Η παράσταση επανήλθε στο ρεπερτόριο του μπαλέτου το 2016 και από τότε έμεινε για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές ενός θρύλου, στο ιστορικό του πέρασμα και από την Όπερα ντε Παρί στην οποία παρέμεινε διευθυντής του μπαλέτου για 6 χρόνια, μέχρι το 1989.

Η Λίμνη των κύκνων, το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι, είναι πιθανότατα το πιο αγαπημένο μπαλέτο όλων των εποχών. Το αντάζ, το πα-τε-ντε, η μεγάλη βαριασιόν της Οντέτ και ο χορός των μικρών κύκνων, αλλά και το σόλο του Μαύρου Κύκνου, απαιτούν από τους χορευτές τόσο υψηλή τεχνική που φθάνει στα ύψη της δεξιοτεχνίας.

Το παραμύθι στο οποίο είναι βασισμένο το μπαλέτο αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο μάγος Ρόθμπαρτ. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ.Ο μάγος αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, τον μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ σύντομα αντιλαμβάνεται την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό.

Η σύνθεση ολοκληρώθηκε τη διετία 1875-1876. Η πρωτότυπη χορογραφία της ανήκει στον Julius Reisinger. Το αποτέλεσμα όμως δεν μάγεψε εξαρχής το κοινό… Στις 20 Φεβρουαρίου 1877 η Λίμνη των κύκνων κάνει αποτυχημένη πρεμιέρα στο Βασιλικό Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα. Αρκετά χρόνια αργότερα, έναν χρόνο μετά το θάνατο του Τσαϊκόφσκι, στις 15 Ιανουαρίου 1895, ανεβαίνει ξανά, στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, σε νέα χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ. Και αποθεώθηκε… Το 1911 η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά η εκτός Ρωσίας, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Από τότε έχει ανέβει χιλιάδες φορές σε όλον τον κόσμο.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ

Μπαλέτο σε τέσσερις πράξεις
Μουσική: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Λιμπρέτο: Βλαντίμιρ Πέτροβιτς Μπεγκίτσεφ και Βασίλι Γκέλτσερ
Χορογραφία: Ρούντολφ Νουρέγιεφ (με αναφορές στην αρχική χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ)
Σκηνικά: Έτζιο Φριτζέριο
Κοστούμια Φράνκα Σκουαρτσιαπίνο
Φωτισμοί: Βινίτσιο Τσέλι
ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Μουσική διεύθυνση: Βέλο Παν

ΣΟΛΙΣΤ
Οντέτ/Οντίλ: Αμαντίν Αλμπισόν – Κορυφαία χορεύτρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού (Danseuse Etoile)
Πρίγκιπας Ζίγκφριντ: Μάθιου Γκανιό – Κορυφαίος χορευτής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού (Danseur Etoile)
Μάγος Ρόθμπαρτ: Φρανσουά Αλιού – Πρώτος χορευτής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού (Premier Danseur)

Πρώτη Πρεμιέρα: 20 Φεβρουαρίου 1877, Μόσχα
Πρώτη πρεμιέρα στην χορογραφία Πετιπά – Ιβάνοφ : 15 Ιανουαρίου 1895, Αγία Πετρούπολη
Πρώτη πρεμιέρα της χορογραφίας του Ρούντολφ Νουρέγιεφ στην Όπερα του Παρισιού: 5 Δεκεμβρίου 1984
Επανένταξη στο ρεπερτόριο του μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού: 12 Νοεμβρίου 2016

Διάρκεια: Δύο ώρες και 30 λεπτά