Το Κρατικό Θεάτρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στο Βασιλικό Θέατρο από τις 6 Νοεμβρίου το έργο του Νικολάι Έρντμαν, Η κωμωδία του αυτόχειρα.

Μια εκπληκτική πικρή κωμωδία. Ένα έργο εντυπωσιακό, λαϊκό και απενοχοποιημένο. Η δομή και η σύλληψή του μας θυμίζει ποίηση του Μαγιακόφσκι και την χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου.

Ο Νικολάι Έρντμαν, συνοδοιπόρος μιας εποχής που οδήγησε στην καλλιτεχνική έκρηξη των αρχών του 20ου αιώνα στην Ευρώπη, γράφει το 1928 την «Κωμωδία του Αυτόχειρα», η παρουσίαση της οποίας απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς και ανέβηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Έρντμαν για πρώτη φορά στη Ρωσία.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η κωμωδία και η σάτιρα είναι το ψωμοτύρι της φτώχειας. Το γέλιο και ο αυτοσαρκασμός λειτουργούν ως παραϊατρικά παυσίπονα μακράν καλύτερα από τα επισήμως εγκεκριμένα.

Η ιστορία της «Κωμωδίας του αυτόχειρα» είναι η ιστορία της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας μας. Σήμερα.

Ο Έρντμαν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, ισορροπίες, ψευτο-ιδεολογικές παραπλανήσεις γράφει ένα σκηνικό ποίημα με πολλαπλά νοήματα και αποδέκτες.

Ο ίδιος θα πληρώσει την οξυδέρκεια και την γενναιότητά του με μακρόχρονη εξορία στη Σιβηρία. Το έργο του θα συνεχίσει να στροβιλίζεται μέσα στο χρόνο και θα επανέρχεται – δυστυχώς – κάθε τόσο στην επικαιρότητα. Κακό σπυρί στα πισινά κάθε εξουσίας που πιστεύει ότι η ευμάρεια, η δυστυχία, η ανεργία, η απόγνωση των ανθρώπων μετριέται με αριθμούς και όρους στατιστικής.

Ο θίασος και οι συντελεστές της παράστασης είχαν το δύσκολο έργο της πνευματικής και σωματικής κατάδυσης σ’ αυτό που μας πονά και μας κρατά ξάγρυπνους τη νύχτα.

Κυρίες και κύριοι γελάστε ελεύθερα, στο κάτω-κάτω με τα χάλια μας γελάμε!

Γιάννης Ρήγας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Κωστής Σκαλιόρας
Σκηνοθεσία- Σκηνογραφική Επιμέλεια: Γιάννης Ρήγας
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Μουσική / Μουσική διδασκαλία – ηχογράφηση: Γιώργος Χριστιανάκης
Κίνηση: Ειρήνη Καλογηρά
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Καραμήτρη, Αθηνά Συκιώτη
Οδηγός σκηνής: Γιάννης Παλαμιώτης
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

ΠΑΙΖΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά): Ανδρέου Μαίρη, Βλαχοπούλου Λίλα, Βούτος Στάθης, Γούναρης Μιχάλης, Καζάζη Στέλλα, Καζάκου Ειρήνη, Καλεμκερίδου Σοφία, Καλούδης Έκτωρ, Καραμήτρη Μαρία, Κουτσουρέλης Ανδρέας, Μπαλαούρα Γιολάντα, Νικολάου Νίκος, Παλαιοχωρίτης Δημήτρης, Σαπρανίδου Αλεξία, Σαραφιανός Σπύρος, Χάνος Ταξιάρχης

Συμμετέχουν επίσης: Ανανιάδου – Κόκκοτα Ζηνοβία, Δεμερτζίδου Ιωάννα, Ευαγόρου Γιώργος, Κουσούλης Νικόλαος, Μιτσίτσκα Βιβή, Παπαδόπουλος Βασίλης, Ραφτόπουλος Αθανάσιος, Τσιάντος- Κολέσης Μιλτιάδης

Με Ρωσικούς υπέρτιτλους κάθε Παρασκευή και Σάββατο