Στην Ρουμανία, η ΚΟΑ έχει την τιμή και την χαρά να συμμετάσχει σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στην ανατολική Ευρώπη, το ιστορικό Φεστιβάλ Ενέσκου. Φέτος, με τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννηση του Τζώρτζε Ενέσκου, του σπουδαιότερου κατά πολλούς, Ρουμάνου συνθέτη, η Ορχήστρα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με πολλαπλούς συμβολισμούς.

Η αρχή γίνεται με Πέντε από τους συνολικά 36 Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα. Το δημοφιλές επίτευγμα του μοντερνιστή Έλληνα συνθέτη ο οποίος  μετουσίωσε την ελληνική μουσική παράδοση σε ύφος προσωπικό, με παγκόσμια απήχηση. Ακολουθεί, η εξαιρετικά σπάνια Φαντασία κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα του Τζώρτζε Ενέσκου, η οποία αγνοείτο για χρόνια και ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Το πρόγραμμα κλείνει με την εκφραστική Συμφωνία σε ρε μείζονα του Σεζάρ Φρανκ, ένα σχετικά άγνωστο «διαμάντι» της γαλλικής συμφωνικής μουσικής. Σε ρόλο σολίστ, η βαθιά γνώστης των γραπτών του Ενέσκου, δεξιοτέχνης πιανίστα Σάσκια Τζορτζίνι. Στη μουσική διεύθυνση, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Στέφανος Τσιαλής.

Το σχόλιο του μαέστρου

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και χαρά που θα διευθύνω την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πλαίσιο των συναυλιών ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής στον κόσμο. Δεν κρύβω, ότι μου προκαλεί κατά κάποιο τρόπο δέος η συμμετοχή της Ορχήστρας σε μία “μουσική γιορτή” στην οποία εμφανίζονται ορχήστρες – ιερά τέρατα της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Συγχρόνως όμως, αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους τους συντελεστές. Αν και η Κρατική Ορχήστρα τα τελευταία χρόνια είχε τακτικές προσκλήσεις σε σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, αυτή η συμμετοχή έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα, και όχι μόνο λόγω του διαμετρήματος του φεστιβάλ.

Στη Ρουμανία ξεκίνησε πριν από διακόσια χρόνια η Ελληνική Επανάσταση, επέτειο που τιμούμε με την εκτέλεση πέντε από τους τριάντα έξι Ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα.