Η διημερίδα θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Η επιστημονική αυτή συνάντηση, που διοργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τη γέννηση του Φραγκίσκου Μοροζίνι, του επονομαζόμενου και Πελοποννησιακού (1619-1694), εντάσσεται στις εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας TempoForte 2020 υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα. Πλαισιώνει, επίσης, έκθεση με την ίδια θεματική, που λαμβάνει χώρα στην πτέρυγα Ιωάννη Μακρυγιάννη της Βιβλιοθήκης (έως τις 29/02/2020), και αναπτύσσεται σε τρεις άξονες: τον Κρητικό Πόλεμο (1645-1669) και τις επιπτώσεις του, τη σημασία της κατάληψης της Αθήνας και της καταστροφής του Παρθενώνα το 1687, καθώς και την παρουσία των Βενετών στην Πελοπόννησο (1685-1715).

Η διημερίδα θα δώσει την ευκαιρία να παρουσιασθεί άγνωστο υλικό, αλλά και να αναλυθούν ήδη γνωστές ιστορικές πηγές μέσα από νέες οπτικές. Συγκεκριμένα, θα ασχοληθεί με τα ακόλουθα θέματα: «Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι στην Βενετία και στα περίχωρά της σήμερα» (Caterina Carpinato & Lapo Sagramoso), «Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι μέσα από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης» (Μαρία Γεωργοπούλου), «Ο Francesco Morosini στα έντυπα φυλλάδια ειδήσεων για τον πόλεμο της Κρήτης, της Πελοποννήσου και τη βενετική κατάληψη των Αθηνών από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης» (Αλέξης Μάλλιαρης), «Η διαχείριση της ήττας του Κρητικού Πολέμου από τη Βενετία» (Χρύσα Μαλτέζου), «Μία εἰκονογραφημένη ἀφήγηση τοῦ Κρητικοῦ Πολέμου (1645-1669).

Τὸχειρόγραφο it. VII 200 τῆς Μαρκιανῆς Βιβλιοθήκης» (Στέφανος Κακλαμάνης), «Χειρόγραφο 874 της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Στοιχεία για την πολιορκία των Χανίων (1645)» (Σταύρος Γριμάνης), «Η τελευταία περίοδος της πολιορκίας του Χάνδακα μέσα από ανασκαφικές έρευνες» (Λιάνα Σταρίδα), «Η τελευταία προσπάθεια διάσωσης του Χάνδακα και η σημασία της καταβύθισης του πλοίου La Therèse» (Νικόλαος Λιανός), «Ο Χάνδακας του Μοροζίνι σύμφωνα με τις οθωμανικές πηγές» (Ηλίας Κολοβός), «Η Μεσόγειος στα τέλη του 17ου αιώνα» (Molly Greene), «Ακρόπολη, 1687» (Μανόλης Κορρές), «Η κατάληψη της Αθήνας από τον Μοροζίνι και η αφαίρεση αρχαίων γλυπτών» (Όλγα Παλαγγιά), «Η Ακρόπολη και η πόλη των Αθηνών. Γεωγραφικός χάρτης του Λιμανιού των Αθηνών (Porto di Lion).

Δύο σχεδιαγράμματα του 1687 από τον κώδικα του Πολέμου του Μοριά» (Ιωάννα Στεριώτου), «Ο Μοροζίνι, ο Κορονέλλι και ο πόλεμος του Μοριά» (Leonora Navari), «Χάνδακας, Λευκάδα, Αθήνα, Negroponte: πόλεις-σταθμοί των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Francesco Morosini μέσα από χαρτογραφικό υλικό» (Ράνια Καραγιάννη).

Η διημερίδα αυτή θα αποτελέσει μία μοναδική εκδήλωση και για έναν ακόμα λόγο: θα παραστεί ο απόγονος του κυβερνήτη της Ακρόπολης κατά τα έτη 1687-1688 κος Lapo Sagramoso, ο οποίος θα μιλήσει στο κοινό για την ιστορία των κλειδιών της Αθήνας, που εκτίθενται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην έκθεση της Γενναδείου.

Επίσημες γλώσσες του συνεδρίου είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση σε χορηγία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εργασίες μέσω της ιστοσελίδας της Γενναδείου (www.gennadius.gr).