Η Κλειώ ολοκληρώνει το φετινό ταξίδι της στον μουσικό χωροχρόνο το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου. Παίρνει το μαγικό βιβλίο της και περνά τον Ατλαντικό Ωκεανό, με προορισμό την Αμερική, για να γνωρίσει την ιστορία της τζαζ.

Το βιβλίο της τη μεταφέρει στις φυτείες των σκλάβων, όπου γνωρίζει τη μικρή Andaleeb (ανταλίμπ=αηδόνι). Μαζί συζητούν για τη μουσική παράδοση που έφεραν οι σκλάβοι από τις πατρίδες τους –μια μείξη αφρικανικών και ευρωπαϊκών στοιχείων– και για το νέο είδος μουσικής που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Αμερική και θα ονομαστεί αργότερα τζαζ.

Η επόμενη σελίδα του βιβλίου μεταφέρει την Κλειώ στο Χάρλεμ του 1920, όπου μεσουρανεί το διάσημο Cotton Club. Κρυμμένη σε μια γωνιά παρατηρεί όλα τα όργανα που χρησιμοποιούν οι μουσικοί της τζαζ, λίγο πριν επιστρέψει στον 21ο αιώνα.

Στη συναυλία αυτή στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, μικροί και μεγάλοι κατανοούν ότι τα μουσικά ρεύματα δεν περικλείονται στα στεγανά του γεωγραφικού χώρου, αλλά επηρεάζουν τη μουσική μακρινών τόπων. Παράλληλα, γνωρίζουν την εξέλιξη των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούνται στα νέα είδη μουσικής από τον 20ό αιώνα και μετά.

Συντελεστές

Σοφία Τοπούζη | ιδέα-επιμέλεια-κείμενα-παρουσίαση

Στο ταξίδι της, αυτή τη φορά, τη συντροφεύουν
ο Δημήτρης Καλαντζής (πιάνο, μουσική επιμέλεια)
ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος (ντραμς), ο Αλέξανδρος Δελής (μπάσο)
ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα)
ο Luis-Enrique Bu Pascual (κρουστά, τραγούδι)
και η Τζένη Καπάδαη (τραγούδι)