Ένα έργο της Katharina Grosse μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε. Τα μεγάλης κλίμακας έργα της είναι πολυδιάστατοι εικονογραφικοί κόσμοι στους οποίους υπέροχα χρώματα σαρώνουν τοίχους, οροφές, αντικείμενα, ακόμη και ολόκληρα κτίρια και τοπία. Φέτος το καλοκαίρι, η καλλιτέχνης μετέτρεψε την ιστορική αίθουσα του Μουσείου Hamburger Bahnhof, καθώς και τον υπαίθριο χώρο του, σε έναν εκτεταμένο πίνακα ζωγραφικής που αποσταθεροποιεί ριζικά την υπάρχουσα τάξη της αρχιτεκτονικής του μουσείου.

Το έργο με τίτλο “It Wasn’t Us ” μοιάζει με ένα κολοσσιαίο τσαλακωμένο χαρτί ή θρυμματισμένο λουλούδι που λιώνει καθώς βυθίζεται στο κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε χρώμα. Η εγκατάσταση καταλαμβάνει ολόκληρο το εσωτερικό του Hamburger Bahnhof και συνεχίζει μέσω των γυάλινων θυρών του κτηρίου, στον εξωτερικό χώρο του μουσείου και στο πεζοδρόμιο, καθώς και στην πρόσοψη του κοντινού Rieckhallen.

Η καλειδοσκοπική ζωγραφική της Katharina Grosse συνδυάζει χρώματα και μορφές, φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, και μεταφέρει τον θεατή της σε μία παλμική αλληλεπίδραση αποχρώσεων. Τα όρια μεταξύ των έργων και του χώρου που τα περιβάλλει, αρχίζουν να λιώνουν και η κλίμακα του έργου αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τη θέση του επισκέπτη. Καθώς ο θεατής κινείται μέσα στο έργο αναδύονται νέοι χώροι που είναι τεχνητοί, και ταυτόχρονα απολύτως πραγματικοί, αναγκάζοντάς μας να επαναδιαπραγματευτούμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε, σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Η Katharina Grosse, η οποία είναι γνωστή για τα μεγάλης κλίμακας έργα της, ολοκλήρωσε το έργο τέχνης, λέγοντας απλά: «ζωγράφισα την έξοδο μου από το κτίριο». Η νέα αυτή εγκατάσταση συνδέει απρόσκοπτα τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο του μουσείου και μετατρέπει τον χώρο σε έναν νέο τόπο φαντασίας, όπου όλα είναι πιθανά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.