Είναι γνωστό σε όλους, πως ο ψυχικός κόσμος του παιδιού είναι πλούσιος, αλλά και δυσανάγνωστος. Πώς μπορεί κανείς να γνωρίσει μια παιδική ψυχή; Πόσο στ’ αλήθεια δύσκολο γίνεται αυτό, όταν αφορά ευαίσθητη καρδιά με συγγενική καρδιοπάθεια; Το έργο της «Καρδιάς του Παιδιού» γίνεται χρόνια τώρα γνωστό, με διαλέξεις μελέτες, εράνους και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνεται μία μουσική βραδιά αφιερωμένη, από τα παιδιά… στο Μίκη Θεοδωράκη, που στα πρώιμα χρόνια της ανεπανάληπτης συνθετικής του δράσης έγραψε τραγούδια για το παιδί.

Να τι σημειώνει ο ίδιος o Μίκης Θεοδωράκης για την τόσο ξεχωριστή αυτή βραδιά:

«Μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας – στη δοκιμασία του ‘40 – στην πρώτη μου εφηβεία, κλεισμένος στη μοναξιά μου στην Τρίπολη, συνέχισα να γράφω τραγούδια, το ίδιο όπως και προηγουμένως στην Πάτρα και στον Πύργο, με το αναγνωστικό του γυμνασίου και τα βιβλία του πατέρα μου, γεμάτα Σολωμό, Βαλαωρίτη, Παλαμά και άλλους ποιητές μας. Ήταν ένας τρόπος ζωής που μου έγινε βίωμα και συνήθεια, να ζω με την ομορφιά της ποίησης και της μουσικής. Που με θωράκισε και με προφύλαγε να περάσω ακέραιος τη ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ που κράτησε μια ολόκληρη ζωή.
Μέσα στα Παιδικά Τραγούδια μου ξαναβρίσκω τον πυρήνα του μουσικού εαυτού μου. Σε μερικά απ’ αυτά θα βρει κανείς τα “ μουσικά μόρια “ τους “ μουσικούς αρμούς”, που μέσα απ’ τα τραγούδια μου, που αργότερα έγιναν γνωστά, βρήκαν άμεση σχέση και απήχηση στον κοινό ακροατή, που είναι ο συνομιλητής μου . Είναι ευτύχημα που μερικά απ’ αυτά τα τραγούδια θα τραγουδηθούν από παιδιά της “ Χορωδίας της Καρδιάς του Παιδιού “ με τη συμμετοχή της παιδικής Χορωδίας της “ Εκπαιδευτικής Αναγέννησης “. Είναι σαν να ξαναγυρίζω κι εγώ μαζί τους πίσω, τότε που τα χρώματα είχαν άλλο χρώμα και τ’ ακούσματα άλλο άκουσμα κι εγώ με τα μάτια ορθάνοιχτα, περίμενα τον Παράδεισο να’ ‘ρχεται αγκαλιά με τους αγκαλιασμένους συντροφικά ανθρώπους.»

Οι συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη που θα ακουστούν στην εκδήλωση είναι πάνω σε ποίηση των: Βασίλη Ρώτα, Χάρη Σακελλαρίου, Μιχαήλ Στασινόπουλου, Νίκου Γκάτσου, Αντιγόνης Μεταξά (Θείας Λένας), Γιώργου Σεφέρη, Brendan Behan σε απόδοση Βασίλη Ρώτα, Κώσυα Χατζόπουλου & Κώστα Βίρβου.

Συντελεστές

Παίρνουν μέρος οι μουσικοί:
Στέφανος Καρδιόλακας – ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας
Μαρίνα Αυγέρη – πιάνο
Δημήτρης Κλειδάς – πιάνο
Ευγενική Συμμετοχή ο Κώστας Ζαριδάκης – μπουζούκι

Συμμετέχουν οι χορωδίες:
Χορωδία της Καρδιάς του Παιδιού
Χορωδία της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης

Παρουσιάζει: η ηθοποιός και μεταφράστρια Μιμή Ντενίση

Λίγα λόγια για την Καρδιά του Παιδιού

O Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας, Ενημέρωσης & Βοήθειας καρδιοπαθών παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού» που ιδρύθηκε το 1983, στηρίζει κοινωνικά και οικονομικά τα παιδιά με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες. Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό σωματείο, που διαχρονικά ενισχύει τόσο ηθικά όσο και οικονομικά τις οικογένειες τους και τα ίδια τα παιδιά με καρδιοπάθειες, το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό του τόπου και την έρευνά του, ενώ βοηθά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας ώστε τα πάσχοντα παιδιά να κατέχουν τη θέση τους στην κοινωνία.

Όραμα του Συλλόγου είναι μια Κοινωνία που θα στηρίζει ουσιαστικά τα παιδιά που πάσχουν από Συγγενείς Καρδιοπάθειες , μέσω της επιστημονικής έρευνας , της πρόνοιας και της νομοθεσίας. Αποστολή του Συλλόγου είναι η υλοποίηση δράσεων μέσω των οποίων να επιτυγχάνεται η ηθική, υλική και ψυχολογική στήριξη των παιδιών που πάσχουν από Συγγενείς Καρδιοπάθειες και των οικογενειών τους, καθώς και η παροχή πληροφόρησης προς αυτούς και την κοινωνία.

«Η Καρδιά του Παιδιού» είναι ιδρυτικό μέλος και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες ECHDO, είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων ΠΕΣΠΑ και μέλος του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Φορέα, Eurordis.

Από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα έχει συμβάλλει οικονομικά στην αποθεραπεία πάνω από 2.500 παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ενώ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός πιο φιλικού συστήματος υγείας και πρόνοιας από το οποίο επωφελούνται, το σύνολο των καρδιοπαθών παιδιών στην Ελλάδα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος διαχρονικά υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα και δράσεις, όπως είναι :
• Οι παρεμβάσεις και τα διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς
• Η συνεισφορά στα έξοδα της νοσηλείας και αποκατάστασης των παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες
• Η κάλυψη εξετάσεων και ιατρικών πράξεων
• Η κάλυψη εξόδων διαμονής σε οικογένειες άπορων παιδιών
• Ενημέρωση και καθοδήγηση για τα Δικαιώματα των Ασθενών
• Πρόγραμμα συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης
• Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
• Εκδηλώσεις Ψυχαγωγικού ή Εκπαιδευτικού χαρακτήρα