Η ανακοίνωση έγινε μέσα από την ιστοσελίδα της Trisha Brown Dance Company και την σελίδα της στο Facebook.

Πρόκειται για μία από τις πιο αναγνωρισμένες χορογράφους της εποχής της. Η πρωτοποριακή δουλειά της άλλαξε για πάντα το τοπίο της τέχνης, φέρνοντας την φυσική καθημερινή κίνηση μέσα στο χορό.

Γεννήθηκε το 1936 στην αγροτική Αμπερντίν, της Ουάσιγκτον. Το 1958 αποφοίτησε από το Mills College Dance Department και το 1961 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Εκεί συμμετείχε στα workshops του Robert Dunn, μέσα από τα οποία γεννήθηκε το Judson Dance Theater, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, συμβάλλοντας σε μία νέα δημιουργικότητα που όρισε τη δεκαετία του 1960 στη Νέα Υόρκη.

Η Trisha Brown επεκτείνοντας τις φυσικές συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται ως χορός, ανακάλυψε το “παράξενο” στην καθημερινότητα, και ενσωμάτωσε τα καθημερινά καθήκοντα, τους κανόνες, τη φυσική κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό μέσα στη χορογραφία.

© Lois Greenfield

Με την ίδρυση της Trisha Brown Dance Company το 1970, η Trisha Brown ξεκίνησε για τη δική της ξεχωριστή πορεία, την πορεία της καλλιτεχνικής έρευνας και του αδιάκοπου πειραματισμού, η οποία κράτησε για σαράντα χρόνια. Παράλληλα είναι και μία καλλιτέχνης της οποίας τα σχέδια έχουν κερδίσει την αναγνώριση σε πολλές εκθέσεις μουσείων και συλλογών. Στη δεκαετία του 1970, η Brown προσπάθησε να εφεύρει μία πρωτότυπη αφηρημένη γλώσσα της κίνησης, προβάλλοντας το έργο της μέσα από γκαλερί, μουσεία και διεθνείς εκθέσεις.

Το κινησιολογικό λεξιλόγιο της Brown και οι νέες μέθοδοι που η ίδια και οι χορευτές της υιοθέτησαν για να εκπαιδεύσουν το σώμα τους, παραμένουν μία μεγάλη κληρονομιά για την πρακτική του χορού παγκοσμίως.

Μερικά από τα έργα της:

Homemade (1966)
Man Walking Down the Side of a Building (1970)
Accumulation (1971)
Walking on the Wall (1971)
Primary Accumulation (1972)
Solo Olos (1976)
Spanish Dance’ (1976)
Watermotor (1978)
Opal Loop (1980)
Lateral Pass (1985)
One Story as in falling (1992)
Winterreise (2002)
I love my robots (2007)
L’Amour au Theatre (2009)
Pygmalion (2010)

Η Trisha Brown ήταν μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με 5 διακρίσεις από το National Endowment for the Arts, δύο υποτροφίες από το Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ, ενώ το 2004 της απονεμήθηκε το παράσημο του Ταξιάρχη των Τεχνών και των Γραμμάτων από τη γαλλική κυβέρνηση.

Τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα με την Trisha Brown Dance Company ήταν με το «In Plain Site» που παρουσιάστηκε στο ΕΜΣΤ (1 και 2 Οκτωβρίου 2016), στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Dancing Athens».