Η γυναικεία ορχήστρα Banat al-Quds ιδρύθηκε το 2013 από το Εθνικό Μουσικό Ωδείο Edward Said (ESNCM) που ιδρύθηκε το 1993 και έχει 5 παραρτήματα του που βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Γάζα, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ. Τα είκοσι επτά της μέλη είναι μουσικοί που παίζουν αραβικά όργανα όπως το ούτι, ο κανόνας και τα ανατολίτικα κρουστά, δυτικά όργανα όπως το βιολί, το βιολοντσέλο, το κόντρα μπάσο, το φλάουτο και το κλαρινέτο, περιλαμβάνει επίσης τραγουδιστές.

Η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη στην αναβίωση της γνήσιας αραβικής μουσικής γενικά στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα στην Ιερουσαλήμ. Στο ρεπερτόριο τους περιλαμβάνονται παραδοσιακά Παλαιστινιακά, αραβικά και διεθνή τραγούδια, έχοντας ερμηνεύσει και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Το 2016, η γυναικεία ορχήστρα και χορωδία Banat al-Quds κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Περιφερειακής Χορωδίας στο ετήσιο Φεστιβάλ Choir Fest Middle East που διοργανώνεται στο Ντουμπάι.

Το όραμα και η αποστολή του Ωδείου είναι η διάδοση μιας ζωντανής και δημιουργικής μουσικής κουλτούρας σε όλους τους Παλαιστίνιους όπου και αν βρίσκονται, με σκοπό την εδραίωση ενίσχυσης της πολιτιστικής και εθνικής Παλαιστινιακής ταυτότητας και την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών.

Η μουσική είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον κόσμο, καθώς είναι η κοινή γλώσσα όλων των λαών, και δια μέσω της μουσικής, τα παιδιά της Παλαιστίνης μεταφέρουν ένα μήνυμα ειρήνης, ελευθερίας και αγάπης στα παιδιά και το λαό της Ελλάδας.


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων» 2017