Η Φρίντα Κάλο ήταν μία από τους πιο καινοτόμους και σημαντικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα. Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα. Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός.  Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της.

Θεωρείται ένα αντισυμβατικό style icon, εξαιτίας της ιδιόρρυθμης αίσθησης γούστου και της αγάπη της για τα έντονα ζωντανά χρώματα. Τα σμιχτά φρύδια, το ανδρόγυνο λουκ και η έντονη σεξουαλικότητα της -που ήταν ιδιαίτερα προκλητικά για την εποχή- ύμνησαν τη γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία. Ενώ οι τότε γυναίκες ντύνονταν με λεπτά και ντελικάτα φορέματα, εκείνη πειραματιζόταν με παραδοσιακές μεξικάνικες φορεσιές και υπερμεγέθη κοσμήματα από τον προκολομβιανό πολιτισμό. Θα περάσουν εβδομήντα χρονιά για να αρχίσουν οι μεγάλοι οίκοι μόδας να χρησιμοποιούν το έθνικ στις δημιουργίες τους.

Η Σπασμένη Κολώνα, 1944

Όπως έγραψε και ο Ντιέγκο Ριβέρα, σύζυγος-δαίμονας της Φρίντα, «Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της τέχνης που αντιμετώπισε με απόλυτη και ασυμβίβαστη εντιμότητα, ίσως και με εμπαθή σκληρότητα, όλα αυτά που αφορούν τη γυναίκα».

Το 2018, το Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο είχε πραγματοποιήσει μία έκθεση εξολοκλήρου αφιερωμένη σε αυτή την αντικομφορμίστρια Μεξικάνα καλλιτέχνη, η οποία περιελάμβανε ρούχα, σπάνιο αρχειακό υλικό και πολύτιμα αντικείμενα. Για εσάς, λοιπόν, που δεν ήσασταν αρκετά τυχεροί να επισκεφτείτε την έκθεση, το έργο της Φρίντα Κάλο είναι τώρα προσβάσιμο από το κινητό σας. Πώς; Αρκεί να συνδεθείτε στην πλατφόρμα Google Arts & Culture, η οποία θα σας δώσει ελεύθερη πρόσβαση σε πάνω από 800 ζωγραφιές, φωτογραφίες και αντικείμενα που ανήκουν στην καλλιτέχνη. Αυτή η διαδικτυακή έκθεση της Φρίντα δημιουργήθηκε χάρη στην εξαιρετική συνεργασία της Google με 33 διεθνή μουσεία.

Ανακαλύψτε την έκθεση “Faces of Frida”  εδώ.