Από την «Γάτα και το Φεγγάρι» του William Butler Yeats, στις γάτες του T.S. Eliot ή της Colette και από εκεί στις Ελληνίδες γάτες του Γιώργου Σεφέρη και του Νίκου Καββαδία. Αλλά και από τις δύο γάτες του Gioachino Rossini, στο αγαπημένο μιούζικαλ «Cats» του Adrew Lloyd Webber, στα τραγούδια του Manuel Rosenthal ή του Αριστοτέλη Κουντούρωφ και της Μαριέλλης Σφακιανάκη, που έχουν ως κεντρικό θέμα την πολύτροπη φύση της γάτας. Στις πολλές γάτες απαντούν τα γοητευτικά, παιγνιώδη κι αγωνιστικά «Έξι τραγούδια για ποντίκια» του Γιώργου Κουρουπού. Όλα τα παραπάνω στη συναυλία που παρουσιάζει το Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Συντελεστές

Τραγούδι: Άρτεμις Μπόγρη
Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας
Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Φιλική συμμετοχή: Χρύσα Μαλιαμάνη, Παύλος Μαρόπουλος

Πρόγραμμα

-ZΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Οι γάτοι
-ANDREW LLOYD WEBBER: CATS – Memory
-Τ.S.ELIOT, Το βάφτισμα των γάτων (μετ. Παυλίνα Παμπούδη, Γιάννης Ζέρβας)
-MODEST MUSSORGSKI: Ο Γάτος-Ναύτης (από το ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ)
-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΩΦ: Οι δυο γάτοι
-S.G. COLETTE , Οι δύο γάτες (μετ. Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου)
-HANS-WERNER HENZE: DIE ENGLISCHE KATZE – Der Wind der bläst so kalt…
-ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ, Το άγχος του Νταγιάν
-ΜΑΡΙΕΛΛΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ : Ο Εγκληματίας (ποιητικό κείμενο: Νίκος Δήμου)
-CHARLES BAUDELAIRE, Το ρολόι (μετ. Στέργιος Βαρβαρούσης )
-GIOACCHINO ROSSINI: Duetto buffo di due gatti
-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ : ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ –O ωραίος αρουραίος (ποιητικό κείμενο: Ευγένιος Τριβιζάς)
-ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, Οι γάτες των φορτηγών
-MANUEL ROSENTHA: La souris d’Angleterre (ποίηση: Nino)
-W.B.YEATS, Η γάτα και το φεγγάρι (μετ. Σπύρος Ηλιόπουλος)
-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ: Το όνειρο του φεγγαριού (ποίηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου)
-ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Ο γάτος
-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ: Έξι τραγούδια για ποντίκια (στίχοι Γιώργος Κουρουπός)
Ένας …. δέκα….χίλιοι ποντικοί…
Η φωτιά
Το φτωχό ποντίκι
Το άρρωστο ποντίκι
-ΛΑïΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ, Ο ποντικός κι η θυγατέρα του.
Ο χορός
Νανούρισμα

Άρτεμις Μπόγρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε τις μουσικές της σπουδές πρώτα στο πιάνο σε ηλικία 10 ετών. Το 1996 ξεκίνησε μαθήματα κλασσικού τραγουδιού στην τάξη της Μαρίνας Κρίλοβιτς στο Ωδείο Αthenaeum από όπου πήρε το δίπλωμα της τον Ιούνιο του 2002 με το βαθμό Άριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο, και χρυσό μετάλλιο. Έχει συμμετάσχει σε μαθήματα υποκριτικής και μελοδραματικής που δόθηκαν από τους σκηνοθέτες Βασίλη Νικολαίδη και Κάρμεν Ρουγγέρη, καθώς και σε σεμινάρια τραγουδιού της Δάφνης Ευαγγελάτου, της Jeannette Pilou και του Άρη Χριστοφέλλη, με τον οποίο συνεχίζει τη μελέτη ρεπερτορίου. Υπήρξε ενεργό μέλος του Όπερα στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2009 έως το 2011.Έχει δώσει συναυλίες συνεργαζόμενη με την Πρότυπη Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Helmuth Rilling και με το Φεστιβάλ Ναυπλίου 2008 (Καλλιτεχνική διεύθυνση- Γιάννης Βακαρέλης). Από το 2001 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε παραγωγές της παιδικής σκηνής. Από τον Ιούνιο του 2008 συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή της Ε.Λ.Σ (Αρχιμουσικός/Καλλιτεχνικός σύμβουλος- Θόδωρος Αντωνίου)στο έργο του Βίκτορ Ούλμαν «Ο αυτοκράτορας της Ατλαντίδας» (Bubikopf-κορίτσι), και αργότερα εμφανίστηκε στους ρόλους του Συνθέτη ( Αριάδνη στη Νάξο), της πρώτης κυρίας (Ο μαγικός αυλός) και της Ροζίνας (Ο κουρέας της Σεβίλλης). Το Φεβρουάριο του 2010 εμφανίστηκε στην όπερα του Γιώργου Κουρουπού «Η σκηνή των θαυμάτων» (πρώτη πανελλήνια παρουσίαση-Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), τραγουδώντας το ρόλο της Τσιρίνας. Τελευταία συμμετείχε στην πρώτη παγκόσμια αναβίωση της όπερας του C.W. Gluck “Il trionfo di Clelia” τραγουδώντας το ρόλο του Mannio (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Φεβρουάριος 2012). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχει εκδώσει ποίηση: «Καλούς Ενιαυτούς Μάρκο», «Δίγαμμα», «Ευχήν Οδυσσεί», «Από το Ένα στο Δύο», «11 τόποι για 1 καλοκαίρι», «Το σπίτι», «Ιοκάστη», «Το ψηφιδωτό της Νύχτας», (όλα από τις εκδόσεις ύψιλον/βιβλία) παραμύθια: «Τι Ζητάει ο Ζήνων;» (κρατικό βραβείο 2005), «Η Πράσινη Σκουφίτσα», «Άλλο και τούτο!», «Τίμος ο Αθηναίος», το Χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι «Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος» (μουσική : Γιώργος Κουρουπός, εκδ. Ίκαρος), δοκίμια «Η Κούκλα», «Αναζητώντας την Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, Δοκίμια για τον Οδυσσέα Ελύτη» και την μετάφραση στο έργο του P.B. Shelley «Υπεράσπιση της Ποίησης». Έχει γράψει τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού: «Το καράβι του Έλατου», «Ιοκάστη», «Λεπορέλλα» (λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Στ. Τσβάιχ), καθώς και στίχους τραγουδιών του ίδιου συνθέτη και των: Π. Περάκη, Σ. Γυφτάκη, Τ. Ζωγράφου. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Επιμελείται και παρουσιάζει από σκηνής προγράμματα ποίησης και μουσικής και καθώς και παραμύθια.

Δημήτρης Γιάκας

Ο Δημήτρης Γιάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε Δίπλωμα Πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο Πιάνο, τη Μουσική Δωματίου και τη Μουσική Προετοιμασία Όπερας και στη συνέχεια άρχισε να μελετά Συνοδεία Τραγουδιού πλάι στον Dalton Baldwin. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού καθώς και στην Όπερα της Λυών, κατόπιν προσκλήσεως του Μουσικού Διευθυντή της, Kent Nagano. Παράλληλα εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης και σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.