Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τη νέα γαλλική σκηνή μέσω καινοτόμων παραγωγών με μεγάλη ποικιλία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Φέτος οι συμπαραγωγές με γαλλικές σκηνές θα επιτρέψουν στους/στις Έλληνες/ίδες καλλιτέχνες/ιδες να παρουσιάσουν επίσης τις παραστάσεις τους στη Γαλλία.

1 & 3 Ιουνίου στις 21:00 | 2 Ιουνίου στις 21:00 & στις 23:30 – Πειραιώς 260
Πρόδρομος Τσινικόρης | (Somewhere) beyond the cherry trees

Βασισμένο στο Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχωφ, ο Πρόδρομος Τσινικόρης επιχειρεί να φανταστεί σε περιβάλλον σημερινό τη συνέχεια της ιστορίας : ποιες εναλλακτικές θα μπορούσαν να φανταστούν οι ήρωές για την επόμενη μέρα σήμερα, σε μια ακόμα εποχή που οι σταθερές του ιδιωτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου κλυδωνίζονται συθέμελα;

4 & 5 Ιουνίου, 9 μμ – Πειραιώς 260
Kader Attou | The Roots – Transmission

Ο Kader Attou θα ζωντανέψει τη μακρά προσωπική ιστορία του δημιουργού με το χιπ χοπ, μία ιστορία που συνθέτουν παιδικές αναμνήσεις, χορευτικές αναζητήσεις και πολιτισμικές ανταλλαγές. Θα δουλέψει με επαγγελματίες Έλληνες/ίδες street χορευτές/τριες για τη πρεμιέρα του Φεστιβάλ Αθηνών.

17 Ιουνίου, 9μμ – Ηρώδειο
Anouar Brahem Quartet

Kαλείστε να ανακαλύψετε την δουλειά του δεξιοτέχνη στο ούτι Ανουας Μπραχέμ. Ο κορυφαίος μουσικός συνδυάζει πλήθος μουσικών ιδιωμάτων, από την παραδοσιακή και την κλασική αραβική μουσική μέχρι την τζαζ, ενώ με το κουαρτέτο του έχει εξασφαλίσει μια εξέχουσα θέση στην τζαζ μουσική σκηνή.

19 & 20 Ιουνίου, 8.15 μμ – Πειραιώς 260
Dyptik | Aπο-δόμηση

Στον προαύλιο χώρο, έξι Γάλλοι χρησιμοποιούν την κινητική γλώσσα του χιπ χοπ και του μπρέικντανς, υπό τους ήχους αραβικής μουσικής με σύγχρονο beat και σε μια τεράστιά μεταλλική κατασκευή, για να εκφράσουν την επαναστατικότητα, την οργή και τον πόνο, τη φυγή και την ανάγκη για ελευθερία μετά την εμπειρία του εγκλεισμού.

2 & 3 Ιουλίου, 9:30 μμ -Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Keyvan Chemirani & the Rhythm Alchemy (με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου και του Vincent Ségal)

O Ιρανός Κεϊβάν Σεμιρανί, ο Σωκράτης Σινόπουλος και ο Vincent Ségal, μοιράζονται μαζί μας τον πλούσιο και σύνθετο ήχο τους ο οποίος αναμειγνύει διαφορετικές γλώσσες και παραδόσεις : από τα βάθη της Ινδίας συναντούν τα δυτικότροπα ντραμς και το beatboxing της χιπ χοπ κουλτούρας, αλλά και την πολίτικη λύρα και το βιολοντσέλο.

7 & 8 Ιουλίου, 9μμ – Πειραιώς 260
Λενιώ Κακλέα | Age of Crime

H χορογράφος Λενιώ Κακλέα μας καλεί να παρατηρήσουμε πως οι εθιμικές τελετές συγκροτούν ένα είδος φαντασιακής κοινότητας. Η Λενιώ Κακλέα βασίζεται σε πρωτοπρόσωπες οθωμανικές αφηγήσεις της επανάστασης για να αποκαλύψει τις εντάσεις που αποσιωπώνται γύρω από τη συγκρότηση ενός έθνους αποκαθαρμένου από τις επιρροές της Τουρκοκρατίας.

29 & 30 Σεπτεμβρίου, 9 μμ – Πειραιώς 260
Serge Aimé Coulibaly | Η εποχή μας

Εμπνευσμένος από την Αφρικάνικη ήπειρο, ο χορογράφος Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ εστιάζει στις προσπάθειες των ανθρώπων να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο αύριο, συνθέτοντας ένα πληθωρικό έργο, με τη συμμετοχή δέκα χορευτών/τριών και των τριών μουσικών της Ορχήστρας του Magic Malik, που ερμηνεύουν ζωντανά άφρο-τζαζ .

5 & 6 Οκτωβρίου, 9 μμ – Πειραιώς 260
Schaubühne – Thomas Ostermeier | Iστορία της βίας
Κατάλληλο για θεατές 16+

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Εντουάρ Λουί, ο σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ παρουσιάζει την παράσταση που συζητήθηκε διεθνώς. Το ταξικό μίσος, η ομοφοβία, η ξενοφοβία αλλά και η απέχθεια για τον ίδιο τον εαυτό σχολιάζονται με μια γλώσσα που ρέει, χωρίς ανάσα, στην αυτοβιογραφική νουβέλα του συγγραφέα.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οι ημερομηνίες των παραστάσεων είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν.