Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, κορυφαίος μελετητής, δάσκαλος και ερμηνευτής της βυζαντινής μουσικής, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 18 Μαΐου 2014, στα 73 του χρόνια.

Ο καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1941, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βυζαντινή μουσική δίπλα στο Σίμωνα Καρά. Ήταν πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης, ιδρυτής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας και διετέλεσε καθηγητής βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών και στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Νίκος Σκαλκώτας».

Επίσης, υπήρξε διευθυντής στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής των Ι. Μητροπόλεων Ηλείας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Φθιώτιδος και συνεργάτης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τις εκπομπές «Εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί Ύμνοι» (1978-1982) και «Από την Ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση».

Παράλληλα, συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του Marcel Pérès και στο Ensemble Organum του ιδίου, με το οποίο είχε ηχογραφήσει οκτώ μουσικούς κύκλους.

Το 1994,τιμήθηκε με το οφφίκιο του Aρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έχει επίσης τιμηθεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και από την Εκκλησία της Φιλανδίας, ενώ το 2006 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Αποστόλου Παύλου.

Το τελευταίο αντίο του «είπαν» συγγενείς, μαθητές, συνεργάτες και φίλοι, την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014, στις 11.30, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης, πρώτης Μητρόπολης Αθηνών.