Ολοκληρώθηκαν με ξεχωριστή –καλλιτεχνική- επιτυχία οι παραστάσεις της «Φτέρενης Κόρης» σε Ηράκλειο, Σητεία και Ρέθυμνο και τώρα η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ ετοιμάζεται να ταξιδέψει εκτός Κρήτης. Η Κόρη – Πουλί, κεντρικό πρόσωπο του ελληνικού λαϊκού παραμυθιού με τις μεσαιωνικές καταβολές, ανοίγει τα φτερά της και ταξιδεύει στην Κέρκυρα (29-30/12), τη Λαμία (2/1) και την Αθήνα (7-8/1), την περίοδο των εορτών.

«Η φτέρενη κόρη» είναι μια μαγεμένη κοπέλα που από πεντάμορφη κατάντησε πουλί, αποδεχόμενη στωικά τη μοίρα της. Με δύναμη ψυχής και καρτερία θα υπομείνει το «γραφτό» της, θα αντιμετωπίσει την αποκρουστική όψη της αλλά κυρίως τον εμπαιγμό και τα γέλια που αυτή προκαλεί στον κόσμο που δεν έμαθε να αποδέχεται το άλλο, το διαφορετικό∙ αυτό που δεν είναι σαν αυτόν, τον ίδιο.  Η κόρη μετά από πολλές περιπέτειες θα εξασφαλίσει το θρόνο στο βασιλόπουλο που την αγάπησε σφόδρα, ξαναβρίσκοντας συνάμα τη χαμένη ομορφιά της.

Θεατρική προσαρμογή – αφήγηση – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης

Ερμηνεία – χορογραφία: Μικαέλα Κεφαλογιάννη

Μουσική: Tokso Quartet / Κέλυ Θωμά Sigrun Eng – Eleonore Billy – Anne Hytta

Κοστούμι: Diana Ender

Σκίτσα – κατασκευές: Άννα Χατζηδάκη

Βίντεο: Μαρία Χατζημηνά

Φωτογραφίες: Χρήστος Τσουμπλέκας


ΟΜΑΔΑ προΤΑΣΗ

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙  ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.