Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα Camerata Europæa (CE) είναι ένα μουσικό σύνολο που απαρτίζεται από εξέχοντες μουσικούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της πολυβραβευμένης Ελληνίδας διευθύντρια ορχήστρας Μαρίας Μακράκη. Αυτή η νέα, μοναδική ορχήστρα της Ευρώπης συγκροτήθηκε το 2007 για να ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για μια καλύτερη κατανόηση και προσέγγιση μέσα από τη διεθνή γλώσσα της μουσικής.

Τόσο το εντυπωσιακό προφίλ της ορχήστρας όσο και το ρεπερτόριό της αντανακλούν την ιδιαιτερότητα και πολυμορφία των Ευρωπαϊκών λαών. Οι συναυλίες αποσκοπούν στην παρουσίαση έργων Ευρωπαίων συνθετών σε ευρύτερες εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα δείχνει έντονο ενδιαφέρον στην υποστήριξη νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών και είναι τιμή της να αντιπροσωπεύει την Ευρώπη στο διεθνές προσκήνιο.

Προγράμματα συναρπαστικών και πρωτότυπων συναυλιών γεφυρώνουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το οικείο με το άγνωστο, διεγείροντας έτσι το ενδιαφέρον του ακροατή για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ευρώπης σήμερα.Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα μαζί με το ακροατήριό της, διερευνά την αξιοσημείωτη ποικιλομορφία και το εντυπωσιακό βάθος του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ενώ τιμά τα ιδανικά της αρμονίας και της ενότητας, που πάντοτε θα αποτελούν την ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέμα της φετινής καλλιτεχνικής χρονιάς «Οδύσσεια»

Στο πλαίσιο του ετήσιου προγράµµατος 2020 η Ευρωπαϊκη Καµεράτα, θα παρουσιάσει τη συναυλία «Οδύσσεια», στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που θα φιλοξενηθεί στην Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει και να βιώσει τη µουσική, την τέχνη και τον πολιτισµό µε έναν µοναδικό, πολυδιάστατο τρόπο.

Κλασσικές και σύγχρονες µορφές ενώνονται µε νέες τάσεις και προβληµατισµούς συνθέτοντας καινοτόµα προγράµµατα μέσα σε πειραματικούς χώρους. Η «Οδύσσεια» είναι ένα διαχρονικό θέμα που επεξεργάζεται το βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ζωής. Είναι το εσωτερικό ταξίδι της ανακάλυψης του Εγώ, το ταξίδι αυτογνωσίας στο κέντρο της σκιώδους ύπαρξης και της συνειδητοποίησης ιδανικών και αξιών. Είναι η αναζήτηση του χαμένου χρόνου, η περιπλάνηση, η αµφιβολία, η επιστροφή στο σπίτι, η πληρότητα, η αλληγορία. Στη συναυλία θα ερμηνευθούν συνθέσεις των Philipp Glass, Σταύρου Λάντσια, Benjamin Britten και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Μαρίας Μακράκη

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τις μουσικές τις σπουδές σε ηλικία τεσσάρων ετών με ιδιαίτερη αγάπη για το πιάνο, όπου και είχε τα πρώτα οικογενειακά ερεθίσματα. Πήρε δίπλωμα πιάνου και Aνωτέρων θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητές τον Περικλή Κούκο, Άλκη Μπαλτά, Ηλία Βουδούρη και Αφροδίτη Λυρούδια. Το πάθος της για τη μουσική και τα περί φύσεως την ώθησαν να ολοκληρώσει σπουδές σε επίπεδο master diplom στο Φυσικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η σύνδεση της επιστήμης με την τέχνη αποτέλεσαν ένα κεντρικό στοιχείο στην εξέλιξή της, με αποτέλεσμα τη συνέχιση των σπουδών της στη Διεύθυνση Oρχήστρας στο Πανεπιστήμιο Kαλών Tεχνών του Βερολίνου ως υπότροφος του Πανεπιστημίου Kαλών Tεχνών, της DAAD, των ιδρυμάτων Schubert και Franz Grothe με καθηγητές τους Hanns Martin Rabenstein και Isaiah Jackson, όπου και πήρε το δίπλωμά της με την υψηλότερη διάκριση. Στη συνέχεια ολοκληρώνει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Διεύθυνση Oρχήστρας στο Πανεπιστήμιο Μουσικής “Hanns Eisler” του Βερολίνου με ειδικό καθηγητή τον Hans Dieter Baum, στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης με καθηγητή τον Johannes Schlaefli και μεταπτυχιακά σεμινάρια με διακεκριμένους μαέστρους όπως τους G.A. Albrecht, A. Boreyko, C. M. Giulini, P. Gülke, W. D. Hauschild, L. Maazel, K. Masur, Sir R. Norrington, J. Panula και K. Sanderling.

Έχοντας αποσπάσει πολλά πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας συμπράτει με διακεκριμένες Ευρωπαϊκές και διεθνείς ορχήστρες στην Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Ελβετία, Ουκρανία, Τσεχία, στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μεταξύ άλλων με τις Ραδιοφωνίες της Κολωνίας, Μονάχου, Στουτγάρδης, Φρανκφούρτης, Βουκουρεστίου με τις οποίες ολοκληρώνει και ηχογραφήσεις, τη Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ Αθηνών, τις Φιλαρμονικές ορχήστρες Baden-Badener, Jenaer, New Brandenburg, Rheinische, Robert-Schumann, Kharkov, Krakow, Janacek, τις Συμφωνικές ορχήστρες της Βοστώνης, Bochum, Berlin, Bergische, Nuernberg, Tschaikovsky, τις Kρατικές ορχήστρες και θέατρα Bremen, Bremerhaven, Giessen, Halle, Heidelberg, Kassel, Leipzig, Münster, Pforzheim, Rostock.

Έχει λάβει εξαίρετες κριτικές, σε ευρείας κυκλοφορίας έγκριτα περιοδικά, όπως το “Das Orchester”, το “Opernwelt”, το “Νeafon” καθώς και σε εφημερίδες, όπως η “Berliner Morgenpost”, η “Die Welt”, η “Nürnberger Nachrichten”, η “Siegener Zeitung”, η “Badener Tagblatt”, η “Bergische Morgenpost”, η “Tiroler Zeitung”. Το 2003 λαμβάνει την κρατική θέση της διευθύντριας ορχήστρας στην Όπερα του Chemnitz της Γερμανίας με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Ρόμπερτ Σούμαν ενώ από το 2007 είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Καμεράτας στο Βερολίνο. Το διάστημα 2007-09 ανακηρύσσεται διδάκτορας διεύθυνσης ορχήστρας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2012 είναι επίσης η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Regain στην Αθήνα και από το 2015 του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Πολιτισμού.

Η Μαρία Μακράκη είναι ευρέως γνωστή ως πρεσβευτής του Ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη. Στις συναυλίες της καταφέρνει να χτίσει γέφυρες μεταξύ κλασσικού ρεπερτορίου και σύγχρονης μουσικής, συμφωνικής και όπερας ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει Έλληνες και Ευρωπαίους συνθέτες ερμηνεύοντας έργα σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις. Το 2019 βραβεύεται με το βραβείο Exaleiptron για τη συμβολή της στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στον τομέα της μουσικής. Ένας κύριος στόχος του καλλιτεχνικού της έργου έγκειται στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων ιδεών για τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή μουσική. Καλείται συχνά ως κριτής για διάφορους διαγωνισμούς σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας. Επιπλέον εργάζεται ως διδάκτορας στον τομέα διεύθυνση ορχήστρας και δίνει διαλέξεις με θέμα την “ηγεσία”. Tο καλλιτεχνικό της έργο επικεντρώνεται στη δημιουργία και εφαρμογή πρωτοποριακών διασυνοριακών προγραμμάτων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της σύγχρονης Ευρωπαϊκής μουσικής.