Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας

Α’ Μέρος

– Geronimo Gimenez (1854-1923): La boda de Luis Alonso (Intermezzo)

Ο Ισπανός μαέστρος και συνθέτης Geronimo Gimenez, αφιέρωσε την καριέρα του στη συγγραφή zarzuelas, ένα είδος ισπανικού μουσικού θεάτρου/όπερας που με συχνά σατιρική και κωμική διάθεση συνδυάζει τραγούδι, χορό και θεατρικό διάλογο.  Από το περίφημο La boda de Luis Alonsο, μια μονόπρακτη zarzuela (θαρθουέλα), σε λιμπρέτο του Javier de Burgoos, το οργανικό ιντερμέδιο είναι ίσως το πιο δημοφιλές μέρος του έργου.

– Isaac Albeniz (1860-1909): Suite Española, Op.47 (Sevilla, Asturias, Castilla) 

Ο Ισπανός συνθέτης και πιανίστας Isaac Albeniz ήταν ένα από τα ηγετικά μέλη της Ισπανικής Εθνικής Σχολής που κυριάρχησε στην ισπανική μουσική στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι η Suite Española (Op.47), μια συλλογή έργων για σόλο πιάνο εμπνευσμένη από διαφορετικές περιοχές και μουσικούς πολιτισμούς της Ισπανίας, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1887. Στη συναυλία παρουσιάζονται τρία επιλεγμένα κομμάτια για ορχήστρα. Πρόκειται για το Sevilla, έναν καστιλιάνικο χορό του 15ου αιώνα, το Asturias, παγκοσμίως γνωστό  από τις κιθαριστικές του εκτελέσεις και το Castilla, το οποίο έχει τις ρίζες του σε έναν καστιλιάνικο λαϊκό χορό.

– Amadeo Vives (1871-1932): Doña Francisquita (Fandango)

 Η Doña Francisquita είναι μια κλασική zarzuela σε τρεις πράξεις που συνέθεσε ο Amadeo Vives σ’ ένα ισπανικό λιμπρέτο των Federico Romero και Guillermo Fernández-Shaw. Με την πολύχρωμη παρτιτούρα και την κωμική ιστορία της, το έργο αποτελεί το αριστούργημα του Vives.

Joaquín Turina(1882-1932): Danzas fantásticas, Op.22(III.Orgia) 

 Ο Joaquín Turina θεωρείται ένας από τους μεγάλους Ισπανούς συνθέτες των αρχών του 20ού αιώνα. Παρά τη σαφή γαλλική επιρροή, η μουσική του περιέχει ένα σταθερό ισπανικό συναίσθημα, όπως για παράδειγμα στο Danzas fantasticas, έργο εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα La orgía του Ισπανού συγγραφέα Jose Mas, το οποίο ο συνθέτης έγραψε αρχικά για πιάνο, αν και σήμερα είναι περισσότερο γνωστή η ορχηστρική εκδοχή του.

-Ruperto Chapí (1851-1909): “La Revoltosa” (Preludio) 

Ο Ισπανός συνθέτης Ruperto Chapí, έγραψε ένα μεγάλο αριθμό συμφωνικών, χορωδιακών και έργων δωματίου, καθώς και zarzuelas και όπερες και θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς και σημαντικούς συνθέτες της εποχής του. Το πιο διάσημο έργο του είναι το «La Revoltosa», μια ισπανική zarzuela σε λιμπρέτο των José López Silva και Carlos Fernández Shaw. Έκανε πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου 1897 στο Apollo Theatre στη Μαδρίτη.

Β’ Μέρος

– Manuel de Falla (1876-1946):Nights in the Gardens of Spain(I.Mov) 

Ο Manuel de Falla θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της Ισπανίας, με επιρροή σε όλη την Ευρώπη. Το Nights in the Gardens of Spain είναι το πρώτο αυστηρά ορχηστρικό κομμάτι, για πιάνο και ορχήστρα, που δημιούργησε ο συνθέτης αφού είχε περάσει μια δεκαετία γράφοντας σκηνική μουσική και έργα δωματίου. Oλοκληρώθηκε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά σχεδιάστηκε στη Γαλλία και θεωρείται το πιο ιμπρεσιονιστικό έργο του συνθέτη. Στο πρώτο μέρος του, μεταφερόμαστε στους κήπους του 14ου αιώνα που περιβάλλουν το εκπληκτικό μαυριτάνικο ανάκτορο της Αλάμπρα στη Γρανάδα.
Σολίστ στο πιάνο η Αλεξία Μουζά.

-Manuel de Falla (1876-1946): “The Three-Cornered Hat” (Suite No 2) 

To μπαλέτο The Three-Cornered Hat, ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1919. Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που είχε, ο συνθέτης το επεξεργάστηκε σε δύο σουίτες για ορχήστρα, όπου αποτυπώνεται η χαρά της ζωής και το ανδαλουσιανό πάθος. 

– Oscar Navarro (γεν.1981): “Hispania” (Spanish fantasy) 

 Το έργο είναι αφιερωμένο στη «Δημοτική Μπάντα του Αλικάντε» (Βαλένθια, Ισπανία), με αφορμή την συμπλήρωση της πρώτης εκατονταετηρίδας της (1913-2013) και αποτελεί φόρο τιμής στους μεγάλους Ισπανούς συνθέτες του τέλους του δέκατου ένατου και του εικοστού αιώνα, που γαλούχησαν την ισπανική μουσική κουλτούρα και την μετέφεραν πέρα από τα σύνορά της χώρας.  

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου  20.30 

Σολίστ: Αλεξία Μουζά, πιάνο

Συμμετέχουν οι κιθαρίστες: Χρίστος Τζιφάκης, Παναγιώτης Καρτίμπελης

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα 

Διεύθυνση Ορχήστρας: Oscar Navarro
Προιστάμενος Τμήματος Ηχογραφήσεων: Μιχάλης Συγλέτος 
Ηχοληψία: Νίκος Θεοδωρακόπουλος, Βασίλης Χανιώτης
Μουσική Σύμβουλος: Χριστίνα Σιώρου
Διεύθυνση Παραγωγής ΕΣΟ: Μαρία Κοπανά
Βοηθός διεύθυνσης παραγωγής : Δημήτρης Βεργίνης, Ιωάννα Κοτοπούλη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ – OSCAR NAVARRO

Ο Oscar Navarro είναι Ισπανός συνθέτης και μαέστρος που πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ισπανία αλλά και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Πορτογαλία, μεταξύ άλλων.

Γεννήθηκε το 1981 στη Novelda και από μικρή ηλικία άρχισε να μαθαίνει κλαρινέτο. Σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη «Allegro International Music Academy» της Βαλένθια, με τον μέντορα και φίλο του Ferrer Ferrán. Στη συνέχεια επιλέχτηκε από το διάσημο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας Thornton School of Music (Λος Άντζελες, ΗΠΑ) για να σπουδάσει Μουσική για Κινηματογράφο και Τηλεόραση και κατάφερε να ηχογραφήσει τη μουσική του σε μερικά από τα πιο αξιόλογα στούντιο του Λος Άντζελες, όπως η Capitol Records, η Paramount Pictures και η Warner Bros.

Ο Navarro έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Μάλιστα για τη μουσική του στην ταινία “La Mula” (The Mule) ήταν υποψήφιος για βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής στα “Goya Awards” 2014 (Ισπανικά Βραβεία Όσκαρ), ενώ το 2018 κέρδισε και το βραβείο καλύτερου διεθνούς συνθέτη στα “BUMA Awards” (Ολλανδία).

Η μουσική του για ταινίες έχει αποσπάσει πάνω από είκοσι βραβεία σε Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Ινδία, Γαλλία και Νότια Αφρική ενώ έχει κερδίσει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία σύνθεσης. Τα σάουντρακ του έχουν παιχτεί από κορυφαία ορχηστρικά σύνολα όπως η Ορχήστρα του Κλίβελαντ (Οχάιο, ΗΠΑ), η Φιλαρμονική Ορχήστρα του BBC (Ηνωμένο Βασίλειο), η Ορχήστρα Ραδιοφώνου της Μόσχας (Ρωσία), The Hollywood Studio Orchestra (Λος Άντζελες, ΗΠΑ), η Ραδιοφωνική Ορχήστρα του Κιέβου (Ουκρανία), και έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο, όπως το La Scala Theater στο Μιλάνο (Ιταλία), το Walt Disney Hall στο Λος Άντζελες (ΗΠΑ), το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), το Musikverein (Βιέννη), το Tchaikovsky Hall στη Μόσχα (Ρωσία), και το Lincoln Center στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ).

Ως συνθέτης έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Ορχήστρα του Κλίβελαντ (ΗΠΑ) για την πρεμιέρα του «II Concerto» του – για Κλαρινέτο και Συμφωνική Ορχήστρα, η Midland-Odesa Symphony Orchestra (ΗΠΑ) για την πρεμιέρα του «Latent Emotions» – για βιολί και Συμφωνική Ορχήστρα, η Συμφωνική Ορχήστρα Downey του Λος Άντζελες (ΗΠΑ ) για την πρεμιέρα του “Downey Overture” – Overture for Symphony Orchestra, κ.α.

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας έχει συνεργαστεί με διεθνείς σολίστ όπως οι Ramón Ortega (σολίστ του όμποε της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας), Franklin Cohen (σολίστ κλαρίνου της Ορχήστρας του Κλίβελαντ και διεθνής σολίστ), Salvador Navarro (σολίστ κόρνου της Εθνικής Ορχήστρας και Χορωδίας Ισπανίας, OCNE), Ara Malikian (σολίστ βιολιού) , Eddy Vanoostuyse (σόλο κλαρίνο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας των Βρυξελλών) και Magnus Koch Jensen (σόλο φαγκότο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Δανίας).

Επίσης έχει δικό του label με τίτλο «Oscar Navarro Music», όπου δημοσιεύει όλα του τα έργα του. Έχει επίσης τη δική του συμφωνική ορχήστρα με το όνομα «Oscar Navarro Symphony Orchestra», με την οποία πραγματοποιεί συναυλίες και ηχογραφεί αποκλειστικά τη μουσική του.

Ο Oscar Navarro προσκαλείται τακτικά για master classes σε διάφορα φεστιβάλ και διεθνή πανεπιστήμια όπως το University of Southern California (Λος Άντζελες, ΗΠΑ), το Chapman University (Orange Co, ΗΠΑ), το University of Leuven (Βέλγιο), το University of Minnesota, Duluth (ΗΠΑ) κα.

Είναι μέλος της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και συμμετέχει ως ακαδημαϊκός στα Latin Grammy.