Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των Λογοτεχνικών Bραβείων Literature.gr Phrase of the Year Prize 2017 στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης: «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής «Β&Μ Θεοχαράκη» στην Αθήνα, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018.

Βραβεία

-Το Βραβείο για την Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2017 του Literature.gr απονεμήθηκε στην Έρση Σωτηροπούλου για το βιβλίο της “Μπορείς“, εκδόσεις Πατάκη. Διακριθείσα φράση: «Τέχνη μπορεί να υπάρξει μόνο με την έννοια του κατεπείγοντος τα άλλα είναι φιλολογικές συζητήσεις».

-Το Βραβείο για την Ξένη Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2017 του Literature.gr απονεμήθηκε στον Γκρεγκ Τζάκσον για το βιβλίο του “Άσωτοι‘”, σε μετάφραση Παναγιώτη Κεχαγιά, Εκδόσεις Αντίποδες 2017. Διακριθείσα φράση: «Οι άνθρωποι είναι σφαίρες που έχουν φύγει από την κάννη του όπλου».

Την απονομή τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη εκδοτικών οίκων, πεζογράφοι, ποιητές, δημοσιογράφοι, έγκριτοι βιβλιοκριτικοί, διευθυντές λογοτεχνικών περιοδικών και φίλοι της λογοτεχνίας.

Ο κος. Μιχάλης Μοδινός, πεζογράφος, απηύθυνε τον χαιρετισμό της βραδιάς, τονίζοντας ότι: «Ο χώρος του βιβλίου αντιστάθηκε στην κρίση γιατί η αφήγηση ιστοριών είναι λυτρωτική, η πεζογραφία γεμίζει τον χρόνο επειδή δρά καθαρτήρια σε πολλές περιπτώσεις. Το βιβλίο θεραπεύει, το βιβλίο σώζει, το βιβλίο ξορκίζει, είναι η συστηματοποίηση του χάους που έχουμε γύρω μας».

Η κα. Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια Έργου, “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του δήμου Αθηναίων, συντονίστρια στο Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων και σύμβουλος Δημάρχου Αθηναίων σε θέματα Πολιτισμού μίλησε για τον μεγάλη διοργάνωση και σημαντική διάκριση που κέρδισε για την Αθήνα η δημοτική αρχή του Γιώργου Καμίνη από την UNESCO. «Μέσα απο συνέργειες και συνεργασίες, έχουμε φιλοξενήσει πανω από 350 δράσεις, δράσεις που φιλοδοξούμε να απευθύνονται σε όλους, ανθρώπους κάθε ηλικίας, καταγωγής, θρησκεύματος, γούστου και έχουμε κάνει κεντρικό σύνθημα η πόλη διαβάζει βιβλία παντού».

Ο κος. Φοίβος Σακαλής, συντονιστής του προγράμματος, “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του δήμου Αθηναίων και συντονιστής στο Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, τόνισε ότι οι συνέργειες και οι συνεργασίες βρίσκονται στον πηρήνα της φιλοσοφίας της διοργάνωσης, όπως ακριβώς βρίσκονται και στον πυρήνα του δικτύου πολιτισμού του δήμου Αθηναίων ”Athens Culture Net”. Και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το ”Athens Culture Net” το οποίο ξεκίνησε το 2016, έχει κύριους στόχους την διασύνδεση, δικτίωση και συνεργασία κύριων πολιτιστικών φορέων, την διασπορά του πολιτισμού σε γειτονιές της Αθήνας και να γίνει η Αθήνα ένας διεθνής πολιτιστικός προορισμός».

Ο κος. Παναγιώτης Κεχαγιάς, συγγραφέας και μεταφραστής του βιβλίου «Άσωτοι» του Γκρεγκ Τζάκσον, εκδόσεις Αντίποδες, επισήμανε ότι: «Τα διηγήματα των Άσωτων ιχνηλατούν τα υπαρξιακά αδιέξοδα της εποχής μας στην κόψη όχι απλά του σήμερα, αλλά του τώρα, και ο Τζάκσον αντί απλώς να επινοεί ιστορίες, πετυχαίνει τους στόχους του εγκαινιάζοντας το λογοτεχνικό πρόγραμμά του με μια κριτική ματιά πάνω στη σύγχρονη ζωή. Βρίσκει ελαττώματα στον κόσμο μας. Πιστεύει πως, με ελάχιστες εξαιρέσεις είμαστε όλοι άσωτοι υιοί και κόρες που έχουμε βρεθεί μακριά από τον οίκο του πατρός μας κυνηγώντας χίμαιρες που δεν τις διαλέξαμε εμείς».

Η κα. Χριστίνα Λιναρδάκη, φιλόλογος και μεταφράστρια, για το βιβλίο «Άσωτοι», μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όλοι οι χαρακτήρες της συλλογής παλεύουν με την επιτακτικότητα για νόημα, την ανάγκη τους για άλλους ανθρώπους και ταυτόχρονα την απέχθειά τους γι΄αυτούς, αποδομώντας τους εαυτούς τους στην πορεία – ακριβώς όπως επιτάσσει η εντιμότητα. Από την άλλη, η συμπάθεια -αν όχι η τρυφερότητα- με την οποία τους περιβάλλει ο Τζάκσον, μας ενθαρρύνει να ελπίζουμε στη συγχώρεση που είναι η κατάληξη της συγκεκριμένης παραβολής. Ίσως τελικά αυτή να είναι το ύψιστο νόημα και να μη χρειάζεται να αναζητούμε τίποτε άλλο».

Ο κος. Χρήστος Χρυσόπουλος, πεζογράφος, παρουσίασε το βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου,”Μπορείς;”, εκδόσεις Πατάκη και υπογράμμισε λέγοντας: «Το έργο κατασκευάζει μια συνείδηση που μόνο η λογοτεχνία στην εξέχουσα μορφή της μπορεί να κατασκευάσει, που είναι το μυθιστόρρημα. Η φράση η οποία επιλέχτηκε τοποθετείται στο ”επείγον”, αυτή είναι μια αίσθηση που δίδεται και από την ανάγνωση του βιβλίου επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν καταγεγγραμένα όλα τα αφηγηματικά κομμάτια αλλά υπό μια έννοια χειραφετείται ο αναγνώστης να μπορέσει ο ίδιος να τα κατασκευάσει. Είναι ένα αρκετά λογοκενρικό έργο, μια επικράτεια λόγου ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρόσωπα, που τελικά εμφιλοχωρεί και ο ίδιος ο συγγραφέας».

Η διευθύντρια του Literature.gr, κα. Ντίνα Σαρακηνού, αναφέρθηκε στην ουσία του Βραβείου του Literature.gr η οποία είναι ο βασικός και ουσιώδης στόχος της γραφής, ο οποίος είναι η επικοινωνία με τον αναγνώστη μέσω της ανάγνωσης. Και τόνισε ότι: «H επιλογή φράσεων ή αποσπασμάτων, από τους συντάκτες, το βραβείο του Literature.gr απάντησε σε αυτό ακριβώς το ζήτημα. Ξεκλειδώνει τα εσώτερα ενός έργου με ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα δίνοντας στην ευκαιρία στον αναγνώστη να κρυφοκοιτάξει από μια χαραμάδα, την εικόνα ενός μικρού σύμπαντος και αντανακλά την ιδιαιτερότητα του κάθε δημιουργού, το ύφος του. Αυτήν την έμπνευση στους δημιουργούς, κάτι ακατανόητο και μαγικό, η οποία προέρχεται από μικρές ή μεγάλες αφορμές προσπαθεί το Literature.gr να εντοπίσει με μια εν τω βάθη ανάγνωση, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.»

Ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, τους συντελεστές της βραδιάς, τα στελέχη του περιοδικού και ιδιαιτέρως τη διοργάνωση της Αθήνας 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου, εξάροντας τη σημαντική της δράση, διότι με την καθοριστική της συμβολή αναδεικνύεται η Αθήνα ως παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο για το βιβλίο όλο αυτό τον χρόνο με εξαιρετικές εκδηλώσεις πολιτισμού.