Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο, H εποχή του μυθιστορήματος. Αναγνώσεις της πεζογραφίας της γενιάς του ’30 του  Θανάση Αγάθου.

Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να καταθέσει έναν προβληματισμό πάνω σε ευρύτερα και ειδικότερα θέματα που σχετίζονται με την πρόσληψη των μυθιστορημάτων της γενιάς του ’30, της γενιάς που επαινέθηκε και επικρίθηκε όσο καμία άλλη λογοτεχνική γενιά στην Ελλάδα και αποτέλεσε συλλογικό φαινόμενο με πολύ μεγάλη χρονική διάρκεια.

Μέσα από το μυθιστόρημα, το οποίο επαναφέρουν θριαμβευτικά στο προσκήνιο της ελληνικής λογοτεχνικής ζωής, οι πεζογράφοι της γενιάς του ’30 στρέφονται προς τη διερεύνηση του ανθρώπινου ψυχισμού, ιχνηλατούν διαπροσωπικές σχέσεις σύνθετες και τάσσονται έμπρακτα εναντίον της εσωστρέφειας, δείχνοντας τη διάθεσή τους να παρακολουθήσουν την ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

Θέματα που εξετάζονται είναι η κριτική υποδοχή των μυθιστορημάτων που αναφέρονται στη Μικρασιατική Καταστροφή, η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Βενέζη Το νούμερο 31328 από τον Κούνδουρο, οι ανδρικοί και γυναικείοι χαρακτήρες των αστικών μυθιστορημάτων της δεκαετίας του 1930, η πρόσληψη του Δαιμονίου του Θεοτοκά από τον Βασίλη Βασιλικό, η σχέση του Βασίλη του Αρβανίτη του Μυριβήλη με τον Ζορμπά του Καζαντζάκη, η περιστασιακή ενασχόληση του Τερζάκη με τον κινηματογράφο, το παιγνιώδες πείραμα του Μυθιστορήματος των τεσσάρων των Βενέζη, Καραγάτση, Μυριβήλη και Τερζάκη, οι τηλεοπτικές μεταφορές των μυθιστορημάτων της γενιάς του 1930.

Ο Θανάσης Αγάθος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα.

Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, σε ζητήματα πρόσληψης, στη σχέση της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες για το έργο των Εμμανουήλ Ροΐδη, Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή, Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου, Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Νίκου Καζαντζάκη, Στράτη Μυριβήλη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελου Τερζάκη, Βασίλη Βασιλικού κ.ά.