Μια ερμηνεύτρια μόλις 26 ετών που, μέσα σε τρία χρόνια, έχει σαρώσει τα βραβεία στους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς για λυρικούς τραγουδιστές: Operalia, «Βασίλισσα Σόνια», «Νέες φωνές».

Η Elsa Dreisig [Έλσα Ντράισι], με καταγωγή από τη Γαλλία και τη Δανία, η καλύτερη «Νέα καλλιτέχνις της χρονιάς 2016» σύμφωνα με το έγκυρο μουσικό περιοδικό Opernwelt, έρχεται στο Μέγαρο για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ, έχοντας στο πλευρό της τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα πιανίστα Κάρολο Ζουγανέλη.

Η λυρική πρωταγωνίστρια του αύριο σε γοητευτικές άριες και mélodies των Ντεμπυσσύ, Φωρέ, Ντυπάρκ, Σωσσόν και Γκουνό που συνδυάζονται ιδανικά με διάσημες συνθέσεις του Φραντς Σούμπερτ, του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, του Ρίχαρντ Βάγκνερ αλλά και του Στήβεν Σόντχαϊμ. Ένα ρεσιτάλ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος που εγκαινιάζει τον νέο ετήσιο Κύκλο εκδηλώσεων του Μεγάρου Vive la France!

Από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα

Mε αφετηρία το γαλλικό Μπαρόκ, η Έλσα Ντράισι θα παρουσιάσει στο κοινό την άρια «Quelle plainte en ces lieux m’appelle?» [«Ποια θρηνητική κραυγή με καλεί εδώ;]» από την όπερα Ιππόλυτος και Αρικία του Ζαν-Φιλίπ Ραμώ (1683 – 1764). Για τη συνέχεια επέλεξε φωνητικές μικρογραφίες σπουδαίων γάλλων συνθετών του 19ου αιώνα, όπως οι mélodies «Soupir» [«Αναστεναγμός»] του Ανρί Ντυπάρκ (1848 – 1933), «Le colibri» [«Το κολιμπρί»] του Ερνέστ Σωσσόν (1855 – 1899) και «Automne» [«Φθινόπωρο»] του Γκαμπριέλ Φωρέ (1845 – 1924). Στο πρόγραμμα επίσης, η άρια «O ma lyre immortelle» [«Ω, αθάνατη λύρα μου»] από την όπερα Σαπφώ του Σαρλ Γκουνό (1818 – 1893), τo ληντ «Herbst» [«Φθινόπωρο»] του Φραντς Σούμπερτ (1797 – 1828), η ρομάντσα «Dream» [«Όνειρο»] του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873 – 1943) και το τραγούδι «Erinnerung» [«Ανάμνηση»] του Γκούσταβ Μάλερ (1860 – 1911). Το πρώτο μέρος του ρεσιτάλ θα κλείσει με τη δημοφιλέστατη μπαλάντα «Send in the Clowns» [«Φέρτε τους γελωτοποιούς»] από το μιούζικαλ Μικρή νυχτερινή μουσική του Στήβεν Σόντχαϊμ (1930 – ).

Επιστροφή στον γαλλικό ιμπρεσιονισμό, στη συνέχεια, με αποσπάσματα από τη γνωστή συλλογή τραγουδιών του Κλωντ Ντεμπυσσύ (1862 – 1918) Ξεχασμένες αριέτες σε ποίηση του Πωλ Βερλαίν. Η νεαρή υψίφωνος θα ερμηνεύσει τις ατμοσφαιρικές mélodies «C’est l’extase langoureuse» [«Χαμένοι στην έκσταση»], «L’ombre des arbres» [«Η σκιά των δέντρων»], «Green» [«Πράσινο»] και «Spleen» [«Μελαγχολία»]. Ο επίλογος ανήκει στον Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813 – 1883). Θα ακουστούν το Πρελούδιο και το απόσπασμα «Isoldes Liebestod» [«Θάνατος της Ιζόλδης»] από το περίφημο μουσικό δράμα Τριστάνος και Ιζόλδη (σε μεταγραφή για πιάνο) καθώς και η σπουδή στην ίδια όπερα «Im Treibhaus» [«Στη σέρα»] από τη συλλογή Τα τραγούδια της Ματθίλδης Βέζεντονκ.

Elsa Dreisig, λυρική σοπράνο

Η πολυβραβευμένη Έλσα Ντράσι θεωρείται ένα από τα νέα αστέρια του λυρικού στερεώματος. Εκτός από τη βράβευσή της στον διαγωνισμό Operalia που δημιουργήθηκε από τον Πλάσιντο Ντομίνγκο, έχει τιμηθεί με το βραβείο «Αποκάλυψη της χρονιάς» στην κατηγορία των λυρικών ερμηνευτών στο Φεστιβάλ Όπερας της Κοπεγχάγης. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει ήδη συνεργαστεί με σπουδαίους μαέστρους, όπως οι Μπάρενμποϊμ και Σάιμον Ρατλ. Ασχολείται με τη φωνητική μουσική από την παιδική της ηλικία ως μέλος των χορωδιών της Βασιλικής Όπερας της Βαλονίας και της Εθνικής Όπερας της Λυόν. Μελέτησε τραγούδι στο Παρίσι και στη Λιψία. Από το 2015 έως το 2017 ανήκε στο δυναμικό του Opera Studio της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου, όπου τραγούδησε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ από φέτος είναι μέλος του ensemble του ίδιου λυρικού θεάτρου.

Έχει εμφανιστεί στην Εθνική Όπερα του Παρισιού, στην Όπερα του Κλερμόν-Φεράν, της Ζυρίχης, στο Φεστιβάλ της Αιξ-αν-Προβάνς, κ.ά. Αυτή τη σεζόν, συμμετέχει σε παραγωγές του ανακαινισμένου Theater Unter den Linden και της Εθνικής Όπερας του Παρισιού, ενώ εμπλουτίζει το ρεπερτόριό της με δύο νέα έργα, τις όπερες Χένσελ και Γκρέτελ και την Τραβιάτα. Παράλληλα δίνει συναυλίες με έργα θρησκευτικής και κοσμικής μουσικής σε φημισμένους συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ της Ευρώπης.


Φωτογραφία: © Camilla Storvollen