Η απάντηση αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα ενώ στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα η πενταμελής επιτροπή του Οργανισμού θα καταλήξει στο πρόσωπο του καλλιτεχνικού διευθυντή, αφού εξετάσει τους φακέλους των υποψηφιοτήτων.

Τις παραπάνω ειδήσεις έδωσε σήμερα ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος των Αισχυλείων 2020 που ξεκινούν στις 24 Αυγούστου από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με συναυλία της Φωτεινής Δάρρα.

Στις 26 Αυγούστου θα εγκαινιαστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο η γλυπτική εγκατάσταση «Άνθρωποι στον χρόνο» της Ελευσίνιας εικαστικού Ασπασίας Σταυροπούλου. Μια γλυπτική σύνθεση με αφανείς ήρωες ανώνυμους εργάτες που τις ιστορίες τους ανακάλυψε η καλλιτέχνης μελετώντας το Μητρώο Εργαζομένων του «Σαπωνοποιείου Ελευσίνας».

Η άλλη εξέλιξη αφορά το νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας το οποίο αλλάζει χωροθέτηση. Η ανέγερση του καινούργιου κτιρίου μεταφέρεται στο Παλαιό Ελαιουργείο αντί στο ακίνητο του ΒΟΤΡΥΣ (ΣΙΝΤΡΑ). Η ρύθμιση θεωρείται ευνοϊκή για τον δήμο Ελευσίνας και προβλέπεται στον πρόσφατο Νόμο για τον εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη» είπε ο δήμαρχος «θεωρείται ζωτικής σημασίας για την πόλη μας διότι δημιουργεί προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών ανέγερσης του νέου μουσείου που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς μας στόχους. Χωρίς να αλλοιωθεί ο διαμορφωμένος χώρος των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται τα Αισχύλεια. Σύμφωνα μάλιστα, με τις εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού, το υπουργείο θα προχωρήσει στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών και θα αντλήσει πόρους για την ανέγερση του μουσείου. Μ’ αυτόν τον τρόπο δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε η πόλη σχετικά με την αποζημίωση της Εθνικής Τράπεζας, κατά το μέρος που της αναλογεί το Ελαιουργείο. Το υπουργείο Πολιτισμού θα προβεί στην αγορά του Ελαιουργείου μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ