Kεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η ποιήτρια Ελένη Σικελιανού (Eleni Sikelianos), δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού.

Θα ακολουθήσει συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας & Χορωδίας του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου του Ψυχικού «Η Ευτέρπη» που θα παρουσιάσει το «Πνευματικό Εμβατήριο», το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Σολίστ η Mezzo Soprano Λυδία Αγγελοπούλου | Συμμετέχει ο Λαϊκός Τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος | Υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα.

Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι θέσεις θα είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 διεξάγονται με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 70 χρόνων από τον θάνατο του Άγγελου Σικελιανού (1884-1951) σε έξι περιοχές όπου έζησε και έδρασε ο ποιητής: Δελφούς, Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα, Αίγινα και Αθήνα.

Οι δράσεις αφιερώνονται στον Άγγελο Σικελιανό και το έργο του, ενώ προσεγγίζουν και τον καθοριστικό ρόλο της συζύγου του Εύας  Πάλμερ στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές.

H είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς τελούν υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και για τις ημερομηνίες των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στα τρία νησιά –οι οποίες έχουν αλλάξει– παρακαλούμε να συμβουλεύεστε τακτικά την ιστοσελίδα https://delphicheritage.eu/

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

Ο Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), ποιητής, συγγραφέας και δραματουργός, υπήρξε μια από τις εμβληματικές μορφές της πνευματικής ζωής της χώρας μας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ο εθνικός μας ποιητής, τιμήθηκε με πέντε υποψηφιότητες για Νόμπελ Λογοτεχνίας (τη δεύτερη, από κοινού με τον στενό του φίλο Νίκο Καζαντζάκη), ενώ υπήρξε χαρισματική και πληθωρική προσωπικότητα.

Αξέχαστη υπήρξε η στιγμή στην κηδεία του Κωστή Παλαμά κατά τη διάρκεια της Κατοχής, που με την βροντερή φωνή του απήγγειλε το επικήδειο ποίημα «Ηχήστε οι σάλπιγγες…», πρώτη μαζική διαδήλωση κατά των κατακτητών.”

Ο Σικελιανός γεννήθηκε στη Λευκάδα. Μάλιστα ο Άγιος Νικόλαος, στην είσοδο της Λευκάδας, λέγεται πια «Το νησάκι του Σικελιανού» καθώς στο ερημικό και πανέμορφο αυτό μέρος, σε μια σκηνή, ο ποιητής έζησε για ένα μεγάλο διάστημα με την σύζυγό του Εύα Πάλμερ, μια ζωή ροβινσώνων.

Ο μεγάλος έρωτας του ζευγαριού άνθισε και στην περίφημη Βίλα τους στην Συκιά Κορινθίας, σε έναν πευκώνα δίπλα στη θάλασσα, όπου φιλοξενήθηκαν σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Καζαντζάκης, ο Παλαμάς και ο Καρυωτάκης. Εκεί περνούσαν τα καλοκαίρια τους με τον μοναχογιό τους Γλαύκο.

Η παράξενη οικογένεια με τις αρχαιοελληνικές ενδυμασίες ήταν αδύνατον να μην τραβήξει την προσοχή των κατοίκων, οι οποίοι διηγούνται ιστορίες γι’ αυτή μέχρι σήμερα.

Παρά τη φήμη και την αναγνώρισή του, στο τέλος της ζωής του ο Άγγελος Σικελιανός πάλεψε με τη φτώχεια και τις αρρώστιες. Στις 4 Ιουνίου 1951 από λάθος της οικιακής βοηθού του αντί για το φάρμακό του ήπιε απολυμαντικό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα αναπνευστικά του όργανα. Στις 19 Ιουνίου 1951 άφησε την τελευταία του πνοή στην κλινική «Η Παμμακάριστος» της Αθήνας.

«…Σαράντα χρόνια φιλία ακατάλυτη μ’ έσμιγε με το Σικελιανό, ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσα ν’ αναπνέω, να μιλώ, να γελώ και να σωπαίνω μαζί του. Τώρα η Ελλάδα άδειασε…» είχε πει ο Καζαντζάκης μετά το θάνατο του Σικελιανού.

Με το έργο του εμπλούτισε τα ελληνικά γράμματα, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη διαμόρφωση του γενικότερου πνευματικού κλίματος εκείνης της εποχής, ο απόηχος του οποίου φτάνει έως τις μέρες μας.

Η ΔΕΛΦΙΚΗ ΙΔΕΑ

Η αρχαιοελληνική πνευματική κληρονομιά απασχόλησε βαθιά τον Σικελιανό και συνετέλεσε στη σύλληψη της ιδέας να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας, που θα αξιοποιούσε δημιουργικά τις αντιθέσεις των λαών, η «Δελφική Ιδέα». Με τη συμπαράσταση και την οικονομική αρωγή της Αμερικανίδας γυναίκας του Εύας Πάλμερ, προετοίμασαν το έδαφος, δίνοντας πλήθος διαλέξεων και δημοσιεύοντας μελέτες και άρθρα για το θέμα αυτό.

Το 1927, έμπλεοι ενθουσιασμού, προέβησαν στη διοργάνωση των Πρώτων Δελφικών Εορτών, που συμπεριελάμβαναν μεταξύ άλλων την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου. Το 1930 επιχείρησαν τη συνέχιση του εγχειρήματός τους με τις Δεύτερες Δελφικές Εορτές, όπου αναπαραστάθηκε το δράμα «Ικέτιδες» του Αισχύλου.

Η «Δελφική Ιδέα», εκτός από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος, συμπεριελάμβανε και τη «Δελφική Ένωση», μία παγκόσμια ένωση για τη συναδέλφωση των λαών, όπως επίσης και το «Δελφικό Πανεπιστήμιο», στόχος του οποίου θα ήταν να ανασυνθέσει σε έναν ενιαίο μύθο τις παραδόσεις όλων των λαών. Για τις πρωτοβουλίες αυτές, η Ακαδημία Αθηνών το 1929 του απένειμε αργυρό μετάλλιο για τη γενναία προσπάθεια αναβίωσης των δελφικών αγώνων. Από το φιλόδοξο αυτό αρχικό σχέδιο το μόνο που πραγματοποιήθηκε τελικά ήταν οι δύο Δελφικές Εορτές.

Ανατρέχοντας στο έργο και την προσφορά του Άγγελου Σικελιανού στην περιοχή των Δελφών (Δελφική Ιδέα, Δελφικές Εορτές) και θεωρώντας ότι του οφείλεται όχι απλώς ένα αφιέρωμα μνήμης, αλλά κυρίως η διαιώνιση της μεγάλης πνευματικής παρακαταθήκης του και, γιατί όχι, η επαναπροσέγγιση των ιδεών του στον 21ο αιώνα, επιχειρείται η δημιουργία ενός πλέγματος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο για το 2021 εντάσσεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Άγγελος Σικελιανός στους Δελφούς, καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ η ιδρυτική αυτή προσπάθεια θα είναι αφιερωμένη στις ιδέες και το έργο του, φιλοδοξώντας να καταστεί το όλο εγχείρημα ένας μόνιμος θεσμός, που θα προάγει τη σύγχρονη Δελφική Ιδέα και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος από όλα τα μέρη της γης : Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».