Σε αυτή τη νέα έκδοχή της, έχουν προστεθεί 8 καλλιτέχνες στην έκθεση – Azra Akšamija (Βοσνία, 1976) / Taysir Batniji (Παλεστίνη, 1966), Aslan Gaisumov (Τσετσενία, 1994) Stine Marie Jacobsen (Δανία, 1977), Sven ‘t Jolle (Βέλγιο, 1966), Eleonore de Montesquiou (Γαλλία/Εσθονία, 1970), Marina Naprushkina (Λευκορωσσία, 1981) Somar Sallam (Παλεστίνη/Συρία, 1988) Mounira Al Solh (Λίβανος, 1978) – καθώς καί νέες παραγωγές.

Ενώ η έκθεση στην Ελλάδα επικεντρώθηκε στην προέλευση και στα αίτια της προσφυγικής κρίσης, την εμπειρία του εξαναγκαστικού εκτοπισμού και την παράνομη οικονομία διακίνησης, το κεφάλαιο της Mulhouse θα εξετάζει τι συμβαίνει στους πρόσφυγες όταν φτάσουν στην Ευρώπη: τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την άποψη της υποδοχής/προσαρμογής, τις νομικές διαδικασίες στις οποίες υπόκεινται, και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή.

Αυτό το δεύτερο κεφάλαιο έχει επίσης προσαρμοστεί σε σχέση με το τοπικό πλαίσιο. Η πόλη της Mulhouse είναι μια από τις πόλεις της Γαλλιάς με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταναστών στη Γαλλία (25%). Έχει μακράν ιστορία μετανάστευσης από τον 19ο αιώνα και υπήρξε ένα είδος “terre de passage” από αυτή την άποψη. Επιπλέον, η Mulhouse βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με την Γερμανία και την Ελβετία. Και οι τρεις χώρες είναι στην πρώτη γραμμή της έντονης συζήτησης γύρω από το μεταναστευτικό και υπήρξαν μάρτυρες ακραίων αντιδράσεων απέναντι σε αυτό. Αυτό καθιστά την πόλη πολύ κατάλληλο μέρος για την συνέχεια της έκθεσης.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα μετά από πρόσκληση που απηύθυνε η Kunsthalle στην επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου, και είναι συμπαραγωγή του Ιδρύματος Schwarz και τις Kunsthalle Mulhouse.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 31 Μαΐου και θα διαρκέσει από την 1 Ιουνίου έως τις 27 Αυγούστου 2017.


Διαβάστε επίσης: A World not Ours: ομαδική έκθεση στο Art Space Pythagorion στη Σάμο


Φωτογραφία θέματος: Sven’t Jolle, “Sans papiers”, 2005 Plâtre pigmenté Courtesy Galerie Laurent Godin, Paris – photo : © Hugard & Vanoverschelde