Μετά την επιτυχημένη πορεία της σε διεθνή και εγχώρια Φεστιβάλ, με αφετηρία την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, η ΕΚΡΗΞΗ του Σύλλα Τζουμέρκα, έρχεται στις ελληνικές αίθουσες, από 27 Νοεμβρίου 2014.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας η ΕΚΡΗΞΗ, δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του ταλαντούχου σκηνοθέτη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της διεθνούς κριτικής και εξασφάλισε την κινηματογραφική της διανομή σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η πρωταγωνίστρια της, Αγγελική Παπούλια, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για «μία εκρηκτική ερμηνεία» όπως χαρακτηριστικά έχει γραφτεί.

Με γυρίσματα σε Αθήνα, Αμβούργο και Πιερία, η ταινία είναι συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Ολλανδίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού και του Ολλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, των Κέντρων Κινηματογράφου Αμβούργου και Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και τη συμμετοχή του γαλλογερμανικού καναλιού ZDF/ARTE.

Σύνοψη

Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ.

Βίαιη και ειλικρινής, γενναία σαν την ηρωίδα της η ΕΚΡΗΞΗ την ακολουθεί στην προσπάθειά της να ξαναπάρει τη ζωή της στα χέρια της. Η μαύρη κωμωδία και το δράμα εναλλάσσονται συνεχώς και μια κρυμμένη τρυφερότητα τρυπάει διαρκώς τη σκληρή πραγματικότητα, συνθέτοντας την τελική πορεία της Μαρίας προς την εξιλέωση, σε μια ελληνική ιστορία πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σημείωμα σκηνοθέτη


Μέσα στα πυρετώδη χρόνια της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, η ΕΚΡΗΞΗ μιλά για το τι σημαίνει να σε διαψεύδουν και να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Η Μαρία ξεκινά την ενήλικη ζωή της με τις καλύτερες προθέσεις. Δέκα χρόνια μετά, όπου κι αν κοιτάξει γύρω της, όλα έχουν ραγίσει. Απρόθυμη να συμφιλιωθεί με τη χαμένη της αξιοπρέπεια, την έλλειψη φροντίδας και την νικημένη της αγάπη για τη ζωή, η Μαρία επιτίθεται. Επιτίθεται στον εαυτό της, στο παρελθόν της και τους αγαπημένους της, στη χώρα της και στην αντίληψη των άλλων για το φύλο της, σε έναν άγριο αγώνα για την αλήθεια μέσα της και γύρω της.

Βραβεία / Συμμετοχές (επιλογή)


Επίσημη Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα, 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (Παγκόσμια Πρεμιέρα)

Επίσημη Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα, 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγιεβο

Επίσημη Συμμέτοχή στο τμήμα «DARE», Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου 2014

Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αμβούργου 2014

Επίσημη Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα, 12ο  Tofifest Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πολωνίας

Επίσημη Συμμετοχή στο τμήμα «New Directors», 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Σάο Πάολο

Επίσημη Συμμετοχή, Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Les Arcs 2014

**Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας η ΕΚΡΗΞΗ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Στην Θεσσαλονίκη συμμετείχε στο αφιέρωμα «100 χρόνια Ελληνικό Σινεμά» του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 


Βιογραφικο Σύλλα Τζουμέρκα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σκηνοθέτησε επιτυχημένες μικρού μήκους (Τα Μάτια που Τρώνε, φεστιβάλ Καννών 2001, Βροχή) και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, Χώρα Προέλευσης, έκανε την πρεμιέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής του φεστιβάλ Βενετίας 2010, συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και κέρδισε 5 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στοιχεία ταινίας

 

Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, 

Γιώργος Μπινιάρης, Μάκης Παπαδημητρίου 

Σενάριο: Σύλλας Τζουμέρκας, Γιούλα Μπούνταλη

Μουσική: drog_A_tek

Παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη, Titus Kreyenberg, Ellen Havenith, Jeroen Beker

 

Παραγωγή: Homemade Films, unafilm, PRPL, Bastide Films, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Nederlands Film Fonds, Film- und Medien Stiftung NRW, Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Pan Entertainment, Graal SA, Marni Films, Mamoko Entertainment, Prosenghisi LTD,  Movimento Film με τη συνεργασία της ΖDF/ARTE και την υποστήριξη των Media Programme of the European Union, Nipkow Programm, Eurimages Co-production Development Award, Cinelink – Sarajevo Film Festival.

 

Διεθνής τίτλος: A BLAST

Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, 2014

Διανομή: StraDa Films

 

Official Site: http://ablastfilm.com/

Facebook Page: https://www.facebook.com/ABlastFilm