Το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τις Technochoros Art Editions διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του εικαστικού βιβλίου «Η δίκη του Γιόζεφ Κ.» του Γιάννη Κολιού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στις 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Η σημασία του βιβλίου του Κάφκα είναι αδιαμφισβήτητη. Ο επίκαιρος χαρακτήρας του, επίσης. Όπως αναφέρει ο Μάνος Στεφανίδης «αν τα βιβλία μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο και αν οι ιδέες είχαν την δύναμη να φρονηματίσουν το ανθρώπινο κτήνος, και μόνο η ανάγνωση της “Δικής” έπρεπε να αποτρέψει το Ολοκαύτωμα», ενώ προσθέτει ότι «τα βιβλία, όπως και όλα τα έργα τέχνης γενικότερα, έχουν τη μαγική ιδιότητα να υπερβαίνουν τον χρόνο, να αποκόβονται απ’ την εποχή που τα παρήγαγαν και να εκπέμπουν την ενέργεια τους στο διηνεκές». Αυτόν τον ρόλο επιχειρούν να υπηρετήσουν και τα χαρακτικά του Γιάννη Κολιού, προσπαθώντας  να ψηλαφήσουν και να αναδείξουν  «τις εμμονικές, τις ζοφερές εικόνες που ο συγγραφέας περιγράφει» μετατρέποντας το αόρατο του κειμένου σε «οδυνηρά, χειροπιαστά ελέγξιμα ορατό». Ο ήρωας του βιβλίου, στη θέση του οποίου μπορεί να βρεθεί δυνητικά κάθε ανθρώπινο ον του σύγχρονου κόσμου, του οποίου βλέπουμε να έχει εξαλειφθεί κάθε χαρακτηριστικό που θα συνέθετε την προσωπικότητα και την εικόνα του, παίρνει μορφή και σχηματοποιείται, ακολουθώντας τα χνάρια του λιτού χαρακτήρα των εκφραστικών μέσων και «της απλότητας της αφήγησης που παραπέμπει σε βιβλική παραβολή». Ο Γιάννης Κολιός χρησιμοποιεί μόνο το άσπρο και το μαύρο και δημιουργεί την αίσθηση του «σχεδιαστικού κουτιού –κλωβού μέσα στο οποίο εγκιβωτίζεται ο κατηγορούμενος» κάνοντας πιο προφανή «τα όρια της τραγωδίας». 

Το εικαστικό αυτό βιβλίο έρχεται σαν επιστέγασμα της ομώνυμης ατομικής έκθεσης του Γιάννη Κολιού που πραγματοποιήθηκε, υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας, στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, το 2014. Περιλαμβάνει 40 από τα 100 σχέδια που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στην διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ενώ κάθε ένα από αυτά συνοδεύεται από αποσπάσματα που έχει επιλέξει ο ίδιος από την Δίκη του Φραντς Κάφκα, έτσι ώστε ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει το βιβλίο να μπορεί να το παρακολουθήσει.

Ομιλητές

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:  Μάνος Στεφανίδης (Ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης ΕΚΠΑ), Γιώργος Βέης (ποιητής, Πρέσβης) και ο καλλιτέχνης Γιάννης Κολιός. Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα.