Γεννημένη στην πόλη που είναι γνωστή για την επίδρασή της στην αμερικανική κουλτούρα, μέσω της μουσικής αλλά και του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, η Dee Dee Bridgewater είναι κι αυτή μέρος της αμερικανικής κληρονομιάς. Κατά τη διάρκεια μιας πολύπλευρης καριέρας τεσσάρων δεκαετιών, η εμβληματική αυτή τραγουδίστρια, βραβευμένη με Grammy και Tony, έχει ανέλθει στο ανώτερο ερμηνευτικό επίπεδο χάρη στη μοναδική χροιά της φωνής της και της ξεχωριστής σκηνικής της παρουσίας.

Αφότου μετακόμισε στο Φλιντ του Μίσιγκαν, περνούσε τις νύχτες της παιδικής της ηλικίας ακούγοντας μουσική από τον WDIA, τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στη χώρα που έπαιζε αποκλειστικά έγχρωμη μουσική. Εκεί δούλευε ο πατέρας της ως Dj, με το ψευδώνυμο “Matt the Platter Cat”.

Το καινούργιο άλμπουμ της, ηχογραφημένο στα φημισμένα Royal Studios του Willie Mitchell, που θα κυκλοφορήσει εντός του 2017 σε διανομή της OKeh Records/Sony Masterworks, δεν δείχνει μόνο την επιστροφή στις ρίζες της, αλλά προσφέρει και μια πρωτοποριακή “ανακατασκευή” της μπλουζ με κλασικά R&B κομμάτια. Στην παραγωγή του έχει συμβάλλει ο Kirk Whalum, στενός φίλος της Dee Dee από το Μέμφις, που μαζί έχουν δημιουργήσει ένα άλμπουμ με επιτυχίες όπως τα “Why? (Am I Treated So Bad)” από τους Staples Singers, “I’m Going Down Slow” και “Don’t Be Cruel”, μεταξύ άλλων.

Η Dee Dee Brisgewater πρωτοεμφανίστηκε στο πλαίσιο του Sani Festival το 2000 με το τρίο της, αλλά και το 2007. Τη δεύτερη αυτή φορά σε ένα πρόγραμμα worldmusic βασισμένο στις αφρικανικές της ρίζες.

Συμμετέχουν:

Dee Dee Bridgewater – headliner
Barry Campbell – μπάσο
Charlton Johnson – κιθάρα
Bryant Lockhart – σαξόφωνο
Sharisse Norman – φωνητικά
Shontelle Norman-Beatty – φωνητικά
Curtis Pulliam – τρομπέτα
Carlos Sargent – τύμπανα
Farindell “Dell” Smith – πιάνο-όργανο

Φωτογραφία: © Mark Higashino


Διαβάστε επίσης: 

25 χρόνια Sani Festival στο Λόφο της Σάνης